İSTANBUL
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bir de bu Uber muber diye bir şey çıkmış. O iş bitti. Artık böyle bir şey yok." dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yenikapı'daki Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi'nde Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliğinin iftar programındaki konuşmasında, her mesleğin kendine ait zorluğu, sıkıntısı, meşakkati bulunduğunu, ancak dünyada en zahmetli mesleklerden birisinin şoförlük, özellikle otobüs şoförlüğü olduğunu dile getirdi.
"Bolu Tüneli'nin patates deposu olarak kullanılması tartışılıyordu"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 16 yıl önce ülke yönetimini devraldıklarında ulaşım altyapısının millete yaraşır bir seviyede olmadığını, bölünmüş yol uzunluğunun 6 bin 100 kilometre olduğunu kaydederek, şöyle devam etti: "Türkiye'de 79 senede 6 bin 100 kilometre bölünmüş yol yapıldı.
"Üç katlı büyük İstanbul tünelinin de çalışmalarına yakında başlayacağız"...
Ter dökmeden, koşmadan, koşturmadan, zorluklar karşısında mücadele etmeden başarı beklemek beyhude bir uğraştır. Düşüneceksin, çalışacaksın, başaracaksın. Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Marmaray, Avrasya Tüneli, Osmangazi Köprüsü böyle başarıldı. Aşkınan koşan yorulmaz" dedi. Çıkartılan engeller nedeniyle pes etmeleri halinde, ülkenin bugünkü konumuna asla getirilemeyeceğini belirten Erdoğan, "İçeriden ve dışarıdan gelen saldırılar karşısında boyun eğseydik, merhum Menderes'in akıbetine uğramaktan kendimizi asla kurtaramazdık." dedi.
'Bizim yalanla, dolanla, aldatmayla, iftirayla işimiz olmaz...'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Marmaray'ın sadece Türkiye'nin değil, dünyanın en büyük projelerinden biri olduğunu belirterek, 29 Ekim 2013’te açılan Marmaray'ı şu ana kadar 268 milyon kişinin kullanarak boğazın altından Asya'dan Avrupa'ya, Avrupa'dan Asya'ya geçtiğini anlattı. Erdoğan, 26 Ağustos 2016'da açılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden bugüne kadar yaklaşık 27 milyon aracın geçtiğini, bu araçların Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün yükünü hafiflettiğini ifade etti. Avrasya Tüneli'nin de 20 Aralık 2016'da açıldığını hatırlatan Erdoğan, "Oradan da bugün ne kadar 23 milyon araç geçti. Açılmasaydı ne olacaktı? O da birinci köprüye yük olacaktı. İşte bunlar ne oldu? Oraların yükünü almış oldu.
Bizim yalanla, dolanla, aldatmayla, iftirayla işimiz olmaz. Bazıları ince ince yalanlar söyleyip duruyor. Bu iş çıraklık işi değil. Bu iş ustalık işi, Öyle kolay gelmedik buraya. Biz icraatlarımızla konuşuruz." dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, son dönemde emeklilerden polislere, öğretmenlerden hemşirelere kadar toplumun farklı kesimleri için müjdeler verdiğini belirterek, şöyle devam etti. "Bugün de sizleri ekonomik olarak yükünüzü hafifletecek bazı müjdelerimizi paylaşmak istiyorum. İlk müjdem sizin Katma Değer Vergisi ödemelerinize ilişkin olacak. Sizler 'KDV ödeyelim ama hem ödemeniz basit olsun, ödeyebileceğimiz kadar olsun' dediniz.
Buna karşılık fatura konusundaki zorluklardan da kurtulacaksınız. Sizinle maliye arasında artık daha basit, daha kolay, daha ödenebilir bir vergi ödeme sistemi kurmuş olacağız. Bu sisteme geçmek yine sizin isteğinize bağlı. İster bu sistemle vergi ödersiniz, isterse faturalarınıza göre çıkacak verginizi ödersiniz. Hayırlı uğurlu olsun diyorum." KDV'de getirdikleri bu kolaylığı ödeyecekleri yıllık Gelir Vergisi'nde de gerçekleştirebileceklerini dile getiren Erdoğan, "Bu konuda da arkadaşlarımız sizlerle çalışmayı sürdürecekler." dedi.
Ücretsiz taşınan yolculara karşılık verilen ödeme tutarı yüzde 33 artırılacak...
Sektöre vereceği ikinci müjdenin, özel halk otobüslerinin ücretsiz olarak taşıdığı yolculara karşılık her ay kendilerine yaptıkları ödemeye ilişkin olduğunu belirten Erdoğan, şöyle devam etti: "Hepinizin bildiği gibi Ankara ve İstanbul illerinde özel halk otobüsü başına aylık bin lira, diğer büyükşehirlerde 750 lira, diğer belediyelerde ise 600 lira sizlere ödeme yapıyoruz. Bu uygulamaya 2015 yılında başladık ve aynı rakamla devam ettik.
"UBER işi bitti..."
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir başka düzenlemeyi de taksici esnaf için gerçekleştirdiklerini belirterek, sözlerine şöyle devam etti: "D2 Yetki Belgesi'ne dayalı olarak taksici esnafımıza alternatif hizmet verilmesi, mevzuatımız açısından zaten mümkün değildi. Uygulamadaki bu yanlış anlaşılmayı düzeltecek adımları hem Ulaştırma Bakanlığımız hem İçişleri Bakanlığımız hem de belediyemiz attı.