?>

Uluslararası Orman Günü, BM Cenevre Ofisi'nde Türkiye'nin öncülüğünde kutlandı

Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (BM AEK) ve Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi nezdinde Daimi Temsilciğinin işbirliğinde Uluslararası Orman Günü dolayısıyla BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen programda Türk orman ürünleri tanıtıldı.

Dünya - 2 ay önce

Cenevre
BM AEK ve Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi nezdinde Daimi Temsilciği tarafından Uluslararası Orman Günü dolayısıyla teması "Ormanlar ve Gıdalar" olarak belirlenen etkinlik düzenlendi.
BM AEK İcra Sekreteri Tatiana Molcean, etkinlikte yaptığı konuşmada, Türkiye'ye ve diğer katılımcı ülkelere teşekkür etti.
"Uluslararası Ormanlar Günü'nde, ormanlar ile sofralarımızdaki yiyecekler arasındaki şaşırtıcı bağlantıya odaklanıyoruz." diyen Molcean, ormanların görkemli manzaralar, hayati karbon yutakları ve biyolojik çeşitlilik için cennetler olarak hayal edildiğini ancak aynı zamanda dünyanın dört bir yanındaki milyarlarca insan için mutfak, kiler ve pazar olduğunu da belirtti.

Molcean, ormanların çiftliklerde meyve ve sebze üretimi için hayati önem taşıyan su döngülerini de düzenlediğini, gıda ormanlarının, iklim değişikliğine karşı dayanıklılık oluşturmak için güçlü bir araç olduğunu ifade etti.
Kentsel alanlardaki ağaçların gıda güvenliğini ve yerel gıda erişimini artırmaya yardımcı olabileceğine işaret eden Molcean, "Ormanlardan elde edilen gıdalar milyonlarca insanı ve geçim kaynaklarını ayakta tutuyor, yerel ekonomileri canlandırıyor ve kırsal toplulukları güçlendiriyor. Yine de ormanlar, gıda güvenliğindeki önemli rolüne rağmen muazzam bir baskı altında." dedi.
Molcean, tarımsal genişleme, sürdürülemez ağaç kesimi ve diğer faktörler tarafından yönlendirilen ormansızlaşmanın, gıda sistemlerinin temelini tehdit ettiğini vurguladı.
Tatiana Molcean, "Ormanların sadece sömürülecek bir kaynak olmadığını, aynı zamanda karmaşık ve birbirine bağlı bir ekosistemin ayrılmaz bir parçası olduğunu kabul etmeliyiz. Ormanların sağlığı doğrudan bizimkiyle bağlantılı." diye konuştu.

"Türkiye ormanları, biyoçeşitlilik açısından kuzey yarım küredeki en önemli ormanlar arasında"

Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Burak Akçapar da ormanların, gezegendeki yaşamı sürdürmedeki hayati rolünün iyi bilindiğine işaret etti.
Ormanların, dünya biyoçeşitliliğinin yaklaşık yüzde 80'ine ev sahipliği yaparken, hem doğayı hem de insan refahını destekleyen temel ekosistemler olarak hizmet ettiğini dile getiren Akçapar, "Özellikle Türkiye ormanları, biyoçeşitlilik açısından kuzey yarım küredeki en önemli ormanlar arasında. Türkiye, Avrupa, Asya ve Afrika'nın kavşağında yer aldığından, İspanya'dan Kafkasya'ya ve Asya çöllerine kadar uzanan farklı bölgelerdeki türler ülkemizde buluşuyor. Dikkat çekici bir şekilde, Avrupa kıtasında bulunan bitki türlerinin yaklaşık yüzde 90'ı ülkemizde de bulunuyor ve bunların yüzde 25'i yalnızca Türkiye'de bulunan endemik türlerdir." ifadelerini kullandı.
Ormanların tarımda da önemli bir rol oynadığına dikkati çeken Akçapar, bunların toprağı zenginleştirdiğini, iklimi düzenlediğini ve biyolojik çeşitliliği koruduğunu söyledi.
Akçapar, Türkiye'nin 2011'den bu yana aktif olarak odun dışı orman ürünleri ve hizmetleri geliştirdiğini, bunların ulusal ekonomiye yılda 300 milyon dolar katkıda bulunduğunu belirtti.
Türkiye'nin, dünyadaki defne yapraklarının yüzde 90'ını ve küresel kekik talebinin yüzde 60'ını sağladığını kaydeden Akçapar, "Stratejik eylem planlarıyla desteklenen reçine üretimi genişletildi. Arıcılara büyük fayda sağlayan ve ulusal ekonomiyi güçlendiren 850 bal ormanı oluşturuldu. Türkiye şu anda Çin'in ardından dünyanın en büyük ikinci bal üreticisidir. Tabii ki Türkiye dünyanın önde gelen fındık üreticisi olmaya devam ediyor." diye konuştu.
Akçapar, Türkiye'nin son yıllarda orman örtüsünü başarıyla artıran birkaç ülkeden biri olduğunun ve sürdürülebilir orman yönetimine olan bağlılığını yeniden teyit ettiğinin altını çizdi.
Ormanları korumanın ve restore etmenin çevresel bir zorunluluk olmasının yanı sıra gelecek nesillere karşı da bir sorumluluk olduğuna işaret eden Akçapar, "Gezegenimizin refahı buna bağlıdır. Biz Türkiye'de bunu iyi biliyoruz ve buna göre hareket ediyoruz." dedi.
Uluslararası Kuruyemiş ve Kuru Meyve Konseyinin (INC) Kurucu Ortağı Giuseppe Calcagni, yaptığı sunumda, Türkiye'deki orman ve gıda ürünlerinin kalitesinin dünyada en üst sıralarda yer aldığını belirtti.
Calcagni, Türkiye'nin, orman ürünlerinin işlenmesindeki makineleşme sisteminde de dünyada ilk sıralarda yer aldığını dile getirdi.

Türk ürünleri de tanıtıldı

Etkinlikte özellikle fındık ve kuru meyvelerin önemine odaklanılarak, ormanların gıda güvenliği ve beslenmedeki hayati rolü incelendi.
Türkiye'ye özgü fındık, incir ve kuru üzüm gibi kuru gıdalar ile tıbbi aromatik bitkiler de etkinlik kapsamında sergilendi ve katılımcılara tanıtıldı.
Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ege İhracatçı Birlikleri tarafından Türkiye'de yetişen orman ürünleri Cenevre'ye ulaştırıldı.
Etkinliğe katkı sunan ülkelerden İsviçre, Moldova, Ermenistan, Özbekistan, Tacikistan ve Polonya'nın da orman ürünleri ziyaretçilerle buluştu.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Filistinli yetkili: İsrail'in uyguladığı politikalar Kudüs'teki Hristiyan varlığını tehdit ediyor

2025-03-14 02:57 - Dünya

İsrail uçaklarının Suriye'nin güneyindeki Dera'ya saldırısında 2 sivil öldü

2025-03-18 11:37 - Dünya

Endonezya Kültür Bakanı Zon, Cakarta'da YEE'nin düzenlediği iftara katıldı

2025-03-14 17:58 - İslam-Hayat - Zilkade 1446

Altının ons fiyatı rekor yenileyerek 3 bin dolara doğru ilerliyor

2025-03-13 21:53 - Ekonomi

Tren gar ve istasyonlarında ücretsiz internet dönemi başladı

2025-03-16 13:37 - Çevre & Seyahat

Dünya Salon Atletizm Şampiyonası'nda 4 milli sporcu yarışacak

2025-03-19 11:33 - Spor

AB rekabetçilik, savunma, Ukrayna ve ABD'yle ilişkiler konulu zirveye hazırlanıyor

2025-03-15 11:33 - Dünya

İliç altın madenindeki heyelana ilişkin 43 sanığın yargılanmasına devam ediliyor

2025-03-18 16:17 - Gündem

Türkiye'nin ihracatında en fazla artış BAE'ye gerçekleşti

2025-03-19 15:03 - Ekonomi

ABD'de kimi için hazırlık, kimi için son çare: Hayatta kalma sığınakları

2025-03-20 13:38 - Dünya

İlgili Haberler

İsrail’in gece yarısı başlayan saldırılarında 100'den fazla Filistinli can verdi

10:33 - Dünya

Müzakerelere destek için İstanbul'a gelen Budist rahipten "Ukrayna'da kalıcı barış" çağrısı

00:03 - Dünya

BM: 2024 yılında silahlı çatışma bölgelerinde 56 bin kayıp vakası kaydedildi

01:12 - Dünya

Rus heyetinin başkanı Medinskiy: Fidan ile verimli bir görüşme gerçekleştirdik

00:28 - Dünya

Hindistan ve Pakistan'dan sınır gerilimini azaltacak önlemleri sürdürme kararı

23:38 - Dünya

Günün Manşetleri

Trafiğe nisanda 191 bin 983 aracın kaydı yapıldı

11:02 - Ekonomi

Türkiye'de nüfusun yüzde 14,9'unu gençler oluşturuyor

10:52 - Gündem

İstanbul merkezli sahte yatırım siteleriyle dolandırıcılık operasyonunda 72 şüpheli yakalandı

10:42 - Asayiş

İsrail’in gece yarısı başlayan saldırılarında 100'den fazla Filistinli can verdi

10:33 - Dünya

Türkiye'de nisanda 118 bin 359 konut satıldı

10:23 - Ekonomi