?>

"Üniversite sınav sistemi niye değişti?"

İhlas Haber Ajansı ve TGRT Haber televizyonu Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar, Türkiye Gazetesindeki köşesinde “Üniversite sınav sistemi niye değişti?” başlıklı yazısında 1 yıldır yeni sistem üzerinde çalışıldığını belirterek, perde arkasında yaşananları anlattı.

Eğitim - 7 yıl önce

Batuhan Yaşar’ın “Üniversite sınav sistemi niye değişti?” başlıklı yazısının tamamı şöyle:

“Hep tartışılmıştır Hayat=180 dakika mıdır? 1960’larda üniversiteler imtihanlarını kendileri yapıyordu... 1974’te Üniversitelerarası Seçme ve Yerleştirme Merkezi kuruldu. Sınavlar tek elden yapılmaya başladı. ÖSS ve ÖYS bizim dönemimizin en önemli harfleriydi. Bu kelimeleri duyunca titrer, korkardık. Sonra ikisi birleştirildi ÖSS oldu... Tekrar ayrıldı. Derken 60 yıllık serüvenin sonunda YGS ve LYS’ye kadar gelindi.

YÖK TAM BİR YILDIR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Eğitim ve kültür alanında başarılı olamadık” sözleri çok önemli... Öz eleştiri yaptı: - Artık mesaisinin önemli bir bölümünü bu alana ayıracağını - Eğitim ve kültürü mercek altına alacağını anladık... Değişikliğin ipuçlarını New York gezisi sırasında vermişti... Peki bu aşamaya nasıl gelindi?.. Perde arkasında neler yaşandı? Bir defa YÖK gece rüya görüp sabah yeni sistemi açıkladı diye bir durum yok. Tam bir yıldır bu konu üzerinde çalışıyordu: - Yurt dışındaki örneklerine bakıldı, sistemler incelendi. - Eğitim uzmanları raporlar hazırladı. - Millî Eğitim Bakanlığı ile değerlendirmeler yapıldı. - Her aşamada Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da bilgi verildi.

TEKNİK DETAYLAR NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

YÖK Başkanı Yekta Saraç yeni sistemi çok yalın bir şekilde açıkladı Anlaşılmayan bir şey yok... Satır aralarında mesaj filan da yok: “Türkçe ve matematik, sınavın merkezi olacak. Sorular yine aynı müfredattan gelecek...” Yeni sistemin detayları kısa süre içerisinde açıklanacak. Tahminim 1 ay içinde. Zaten fazla da gecikilmemeli. Peki yeni sistemin adı ne mi olacak? Henüz isim konulmadı. Madem tekrar eskiye döndük. Pekala ÖSS olabilir... Ama isim çok da önemli değil. 1960’lardan beri ne isimler geldi-geçti...

TEMELİNDE SINAV STRESİ VARDI

YÖK’teki kaynaklarımız değişiklikteki temel felsefesinin “öğrenciler üzerindeki sınav stresinin azaltılması” olduğunun altını çiziyorlar... İsterseniz neler değişti beraberce bakalım: - Mart ve haziranda yapılan sınav teke indirildi. 2018’de tek olarak haziranda yapılacak... - LYS iki hafta sürüyordu. Artık haziranda bir hafta sonu yani iki günde bitirilecek. - 2018’de lisans, ön lisans ve açıköğretim için tek imtihan yapılacak... - LYS ve LGS için kullanılan birbirinden karmaşık 18 puan türü vardı. Bunlar 4’e düşürüldü. - Gelişmiş ülkelerdeki gibi “Türkçe” ve “Matematik” ön plana çıkartıldı, ağırlıklı hâle getirildi. - Özetle “bizim” dönemimizdeki “Sayısalcı - Sözelci” işine geri dönüldü.

PANİKLEMEYE GEREK YOK... AYNI SORULAR

YÖK’teki kaynaklarımız öğrenciler bakımından bir şeyin değişmeyeceğine dikkat çekiyor: - Hiç paniklemeye gerek yok... - Aynı MEB müfredatından, aynı soru türleri gelecek. - Yeni konular “kesinlikle” eklenmeyecek. - Yeni bir sınav stili diye bir şey yok. - Öğrenci geçen sene nasıl hazırlandıysa bu sene de aynı şekilde hazırlanacak. - Yapılan şey kafaları karıştıran sınav sisteminin yalınlaştırılması

‘AMA BABA BAK TM3’TEN VE MF-2’DEN’

18 ayrı puan türü... Hiçbirimiz neler olduğunu tam olarak anlamıyorduk: - ‘Oğlum bu ne rezalet... Böyle puan mı olur... Yazıklar olsun... O kadar da emek verdim sana...’ - ‘Baba anlamıyorsun O puan düşük ama bak TS-2’den 350, MF-4’ten 400, TM-1’den 420 puan aldım...’ - ‘Hııı??’ Durum tam da böyleydi maalesef...

EĞİTİMCİLER NE DİYOR?

Eğitim camiasından gelen olumlu tepkiler aslında doğru yolda olunduğunu gösteriyor TED Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu’nu aradım: - Yeni sınav sistemine nasıl bakıyorsunuz? - “Sınav sayısının ve puan türünün azaltılmasını olumlu görüyoruz. Ama süreç bir an evvel neticelendirilmeli...” - Peki sınavlar tamamen kalkar mı? - “Üniversitelerin kendi öğrencilerini alabilmeleri için en az 5 yıllık zamana ihtiyaç var... Devlet üniversitelerinin konumu çok önemli... Oralarda da bir an evvel mütevelli heyetleri oluşturulmalı Liselerin 4 yıl olması konusuna da bir daha bakılmalı.” Nesibe Aydın Okulları Kurucusu Nesibe Hanım ise “Sistem değişikliği açıklaması daha önce yapılsaydı çok daha iyi olurdu” diyor.. YGS’nin kaldırılmasını bir eğitimci olarak olumlu bulduklarını da ekliyor. Nesibe Aydın’ın güzel bir teklifi de var: “YGS yani ilk sınav çocukların enerjilerini alıyordu... Bu sınavda çok fazla vakit geçirildiği için de asıl işleri olan hazirandaki LYS ihmal edilebiliyordu. Madem tek sınav yapılacak; bu sene aynı içerikli iki sınav yapılsın. Öğrenci hangisinden yüksek puan alırsa o geçerli olsun. Bu sene için böyle bir jestte bulunulabilir...” Evet önemli bir adım daha atıldı... Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da gözü kulağı eğitim sisteminin üzerinde olacak. Bundan böyle sistemden çok, içerik ve detaylara yoğunlaşacağını söyleyebiliriz.”

Kaynak: Türkiye

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Referandum sonrası Erbil sokakları

2017-09-28 00:37 - Dünya

Şehit ve gazi çocuklarının eğitim yardımı bugün ödenecek

2017-09-27 15:02 - Gündem

Ayvalık’ta 52 göçmen jandarmadan kaçamadı

2017-09-26 12:37 - Asayiş

Arapça Kitap ve Kültür Fuarı açıldı

2017-09-22 12:22 - Kültür Sanat

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş istifa etti

2017-09-22 22:55 - Genel

ABD casus uydu fırlattı

2017-09-24 14:22 - Teknoloji

Evinden kötü kokular gelen yaşlı adam ölü bulundu

2017-09-23 19:02 - Asayiş

Erbaş Hacı Bayram Camisi'nde sabah namazı kıldırdı

2017-09-22 12:37 - Gündem

Toroslar'ın sumağı köylü kadınların elinde "gelin" oluyor

2017-09-22 14:57 - Çevre-Hayat

Bir saray kemençesinin 150 yıllık yolculuğu

2017-09-22 15:07 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

TFF, güncellenen Futbol Okulları Talimatı ile ilgili detayları paylaştı

05:37 - Eğitim

Kayseri, Sakarya ve Sinop'ta eğitime 1 gün ara verildi

20:27 - Eğitim

Trabzon'da akademisyenler ortaokul öğrencilerine deprem teknolojilerini tanıttı

17:18 - Eğitim

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli öğretim programlarının ikinci fazı tamamlandı

22:14 - Eğitim

MEB'den depremin yaşandığı 11 ilde eğitim seferberliği

21:12 - Eğitim

Günün Manşetleri

Özbekistan, 2025'te önemli uluslararası toplantılara ev sahipliği yapacak

12:42 - Dünya

Suriye'ye un ihracatının bu yıl 400 bin tona çıkması bekleniyor

12:37 - Gündem

Tarihi ve metruk binalarda yangın riski alınacak önlemlerle azaltılabilir

12:33 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Körfez ülkelerine 5 yılda 126,7 milyar dolarlık ihracat yapıldı

12:31 - Ekonomi

Balıkesir'de Sahil Güvenlik unsurları düzensiz göçle mücadelesini sürdürüyor

12:23 - Asayiş