?>

Uzmanlar Ege Denizi'nde yaşanan deprem fırtınasını değerlendirdi

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Depremler, 7 büyüklüğünde olsa bile Türkiye'de batı kıyıları etkilenmeyecek ama bölgede tsunami tehlikesi var." dedi.

Gündem - 2 ay önce

İzmir
Sözbilir, AA muhabirine, 28 Ocak'tan bu yana Ege Denizi'nde kaydedilen 400'ün üzerinde depremin normal bir durum olmadığını söyledi.
Yunan bilim insanlarının oluşan depremleri "fayla ilişkili tektonik kökenli" olarak açıkladığını anımsatan Sözbilir, kendisi de dahil Türkiye'deki bazı uzmanların volkanik etkinliğin de bu sistemde yer aldığını düşündüğünü dile getirdi.
Bölgenin volkanik bir ada sınıfında değerlendirildiğini anlatan Sözbilir, "Çok sayıda volkan var. Deprem fırtınası Santorini volkanının hemen kuzeyinde gerçekleşiyor. Dolayısıyla oradaki etkinlik aynı zamanda hidrotermal kökenli veya jeotermal kökenli de olabilir. Magmanın yukarı doğru çıkışıyla ilişkili aktivite de olabilir. Yani sadece bunu tektonik anlamda ifade etmek çok zor." ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Sözbilir, Yunanistan'dan Bodrum'a kadar çok sayıda volkanın bulunduğunu ve önemli bir kısmının da aktif olduğunu vurguladı.

"Şu anda yaşananlar Türkiye'yi çok fazla etkilemeyecek depremler"

Fayların volkanik aktiviteyle de çalışabildiğine dikkati çeken Sözbilir, şunları kaydetti:
"Orası çok sayıda volkanın yer aldığı bir bölge. Büyük ihtimalla oradaki faylar da birbirini tetikliyor. Daha geride Girit'in güneyinde büyük ölçekli bir fay hattı var. Onun güneyi Afrika, kuzeyi Anadolu olarak kabul ediliyor ve bu hat üzerinde derin odaklı depremler gerçekleşir. Şu anda bizim yaşadığımız depremler sığ odaklı. Yani 5 kilometre ile 25 kilometre arasındaki Ege kabuğunun üst kısımlarında gerçekleşiyor. Geçmişte burada 40, 50, 100 kilometre derinlikli depremler de olmuş. O aşamaya gelirse problem biraz daha büyür. Şu anda yaşananlar Türkiye'yi çok fazla etkilemeyecek depremler, 7 büyüklüğünde olsa bile Türkiye'de batı kıyıları etkilenmeyecek ama bölgede tsunami tehlikesi var. Özellikle Bodrum taraflarında 1956 yılında yaşanan deprem sonrası 1-2 metre civarında bir tsunami girişi olmuş. Dolayısıyla şu andaki deprem fırtınasına Santorini etrafındaki faylarla birlikte volkanın aktivitesi olarak değerlendirebiliriz. Yani Türkiye'deki herhangi bir fayı tetikleyecek bir deprem değil bu."
Sözbilir, diğer fayların tetiklenmesi durumunda büyük ölçekli bir depremin olabileceğini ama şu an bölgede öyle bir beklentinin bulunmadığını aktardı.

"Su çekilmesinin depremle ilgili olduğunu düşünmüyorum"

Deprem fırtınasının aylarca sürebileceğini hatırlatan Sözbilir, 2011 yılında bölgede depremlerin yaşandığını ancak arkasından volkanik faaliyet olmadığını belirtti.
Sosyal medyada İzmir Körfezi kıyılarında suların çekildiği yönünde paylaşımlar olduğunu hatırlatan Sözbilir, "Şu andaki suların çekilmesi büyük ihtimalla doğa olaylarıyla ilişkili. Yani şu anda normal kendi doğal ortamda da sular çekilebiliyor. Gelgit olayları yaşanabiliyor, Ay'a bağlı hareketler olabiliyor. Bunların depremle ilgili olduğunu düşünmüyorum." şeklinde konuştu.

"Fayın kırılması halinde aletsel büyüklüğü 7-7,5 aralığında deprem üretebileceği öngörülmektedir"

Gazi Üniversitesi Afet Yönetimi ve Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdussamet Arslan da yaşanan depremlerin "Helen Yayı-Pliny çukuru fayı" üzerinde daha fazla aktif olduğunu ifade etti.
Yaşananların bölgede ciddi fay kırılma olasılığının yüksek olduğunu gösterdiğini aktaran Arslan, "Fayın kırılması halinde aletsel büyüklüğü 7,0-7,5 aralığında bir deprem üretebileceği öngörülmektedir. Literatürdeki sismotektonik verilere göre, Afrika levhası 410-420 kilometre mesafe derinliğe kadar İstanbul'un altına kadar ulaşmaktadır. Aşağıda Güney Ege Denizi ve Santorini Bölgesi'ndeki diri fay zonları görülmektedir. Helen Yayı olarak adlandırılan ana fay bölgesi Türkiye'nin güneybatısını etkileme potansiyelini barındırmaktadır. Dolayısıyla ülkemizin güneybatı bölgesindeki yerleşim yerlerinde önlem alınmasında fayda görüyorum." diye konuştu.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kartalkaya'daki otel yangınında yaralananlardan 46'sı taburcu edildi

2025-01-27 18:22 - Gündem

Tayvan'da 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi

2025-01-30 11:43 - Dünya

Türkiye'nin dört bir yanında 'Hadis Halkaları' kurulacak

2025-02-02 16:27 - İslam-Hayat - Şevval 1446

Kırklareli'nde genç girişimci KOSGEB desteğiyle geliştirdiği laboratuvarında diş protezi üretiy

2025-01-31 14:23 - Çevre-Hayat

AK Parti'den Afrika açılımı

2025-01-29 19:28 - Siyaset

Ankara'da 4 bin 515 sikke ve tarihi obje ele geçirildi

2025-02-01 16:57 - Gündem

Gazze'ye insani yardım ulaştıracak "14. İyilik Gemisi" Mersin'den yola çıktı

2025-01-28 11:53 - Gündem

Almanya'da sigara satışları 2024'te son 6 yılın en yüksek seviyesine çıktı

2025-01-27 18:07 - Ekonomi

Milli yelkenci Mehmet Erkut Budak, İspanya'da şampiyon oldu

2025-02-02 23:53 - Spor

Çin medyası, ABD'den, DeepSeek'i hedef alan siber saldırılar yapıldığını iddia etti

2025-01-30 17:43 - Medya

İlgili Haberler

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Gürak, Alman mevkidaşı Orgeneral Breuer ile görüştü

14:02 - Gündem

Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde teröristlere ait bir mağara kullanılamaz hale getirildi

13:02 - Gündem

Artvin'de cep telefonu bataryasının patlaması güvenlik kamerasında

12:42 - Gündem

Uluslararası suç örgütlerine yönelik "Orkinos-Bulut" operasyonunda 234 şüpheli yakalandı

12:33 - Gündem

İstinaf, CHP Genel Başkanı Özel'in Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tazminat ödemesini hukuka uygun

12:22 - Gündem

Günün Manşetleri

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Gürak, Alman mevkidaşı Orgeneral Breuer ile görüştü

14:02 - Gündem

Türk Dünyası Pazarlama, Reklam ve Medya Birliği kuruldu

13:57 - Ekonomi

İsrail basınına göre Tel Aviv'in nükleer müzakerelerde ABD'nin stratejisi hakkında fikri y

13:52 - Dünya

Nijerya, her yıl sağlık turizmi nedeniyle yaklaşık 2 milyar dolar kaybediyor

13:47 - Dünya

Göztepe taraftarından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tugay'a pankartlı tepki

13:42 - Spor