?>

Virüsten korunmak için 'para yerine kredi kartı kullanın' önerisi

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Reşit Mıstık, paranın her gün temas edilen diğer nesnelere kıyasla en kirli madde olduğunun düşünüldüğünü belirtti.

Sağlık - 5 yıl önce

İstanbul
KORONAVİRÜS HABERLERİ

KORONAVİRÜS NEDİR: Bir bakışta koronavirüs salgınıNE YAPMALIYIZ: Koronavirüsten nasıl korunuruzBİLMENİZ GEREKENLER: Koronavirüs hakkında Sağlık Bakanlığının bilgilendirmeleriA'DAN Z'YE KOVİD-19 REHBERİ: Koronavirüsle ilgili aradığınız tüm cevaplarSON DURUM NE: Anlık koronavirüs yayılma haritasıRAKAMLARLA: Ülke ülke koronavirüs istatistikleriSAĞLIK BAKANLIĞI VERİLERİ: Türkiye günlük ve genel koronavirüs tablosuDÜNYADA ANLIK DURUM: Dünya haritası üzerinde son verilerŞÜPHELERİNİZ Mİ VAR: Sağlık Bakanlığı online koronavirüs kontrol uygulaması
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Reşit Mıstık, paranın her gün temas edilen diğer nesnelere kıyasla en kirli madde olduğunun düşünüldüğünü belirterek, "Bu nedenle kredi kartının daha hijyenik olduğuna inanılmaktadır. Bir araştırmaya göre, Avrupalıların birçoğu sırf daha hijyenik olduğu düşüncesiyle ödemelerini kart ile yapmayı tercih etmektedir. Salgın nedeniyle birçok kişinin de kart ile ödeme yapmayı daha hijyenik bulduğunu söylemek doğru olacaktır." dedi.
Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkmasının ardından tüm dünyaya hızla yayılan ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından pandemi ilan edilen yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) tutunduğu yüzeyler ile bu yüzeylerde ne kadar süre canlı kalabildiği merak edilen konular arasında yer alıyor.
Kovid-19'un kağıt ve madeni para ile bağlantısına dair AA muhabirine açıklamada bulunan Doktortakvimi.com uzmanlarından Mıstık, kağıt ve madeni paraların günlük hayatta elden ele dolaşmaları nedeniyle birçok bakteri ve paraziti barındırabildiğini söyledi.
Ellerde bulunan hastalık yapıcı birçok bakteri ile floradaki bakterilerin parada çoğalabildiğini ve burada uzun süre yaşayabildiğini belirten Mıstık, bu mikroorganizmaları ise "tifo, dizanteri, mikrobik ishaller ve tüberküloz" şeklinde sıraladı.
Prof. Dr. Mıstık, Oxford Üniversitesindeki bilim insanlarınca Avrupa'daki 15 ülkenin para birimine yönelik yapılan araştırmada, kağıt paraların üzerinde 26 bini aşkın bakteriye rastlanıldığını ve Avrupalıların yüzde 57'sinin banknotları "her gün temas ettikleri en kirli nesne" olarak tanımladıklarını aktardı.
"Para en kirli madde"
Virüslerin de kağıt ve madeni paraların üzerinde bulunabileceğini belirten Mıstık, "Ancak virüsler canlı olmayan ortamlarda çoğalamadıkları için zamanla hastalık yapıcı özelliklerini kaybeder. Fakat, virüs bulaşan paranın kısa süre sonra başkasının eline geçmesi o kişinin de virüs kapmasına neden olabilir. Bu nedenle, ellerin yıkanmadan yüz, göz, burun veya ağıza götürülmesi sonucunda grip, nezle, soğuk algınlığı ve Kovid-19 gibi solunum yoluyla da bulaşabilen birçok hastalığa yol açan virüsler kişiden kişiye bulaşabilir." dedi.
Prof. Dr. Reşit Mıstık, parada bulunan mikroorganizmaların yiyecekler ve içecekler ile temasının engellenmesi gerektiğini vurgulayarak, özellikle gıda ürünü satanları bu konuda dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Paranın parmakları tükürük ile ıslatarak saymanın da büyük bir enfeksiyon riski taşıdığına dikkati çeken Mıstık, "Paranın her gün temas ettiğimiz diğer nesnelere kıyasla en kirli madde olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle kredi kartının daha hijyenik olduğuna inanılmaktadır. Bir araştırmaya göre, Avrupalıların birçoğu sırf daha hijyenik olduğu düşüncesiyle ödemelerini kart ile yapmayı tercih etmektedir. Salgın nedeniyle birçok kişinin de kart ile ödeme yapmayı daha hijyenik bulduğunu söylemek doğru olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.
Mıstık, bir ödeme aracı olarak kullanılması zaruri olan paraya temas etmeden önce ve sonra ellerin su ve sabun ile en az 20 saniye yıkanmasının, eller yıkanmadan yüz, göz, burun ve ağıza dokunulmamasının bulaşıcı hastalıkların yayılımını önlemede ehemmiyetli olduğunu sözlerine ekledi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Tivibu ile sinema #EvdenDeGüzel

2020-03-28 16:15 - Magazin

Latin Amerika'da Kovid-19/ koronavirüs vaka sayısı 11 bini aştı

2020-03-28 10:07 - Dünya

TTK 5 yılda yaklaşık 6,9 milyon ton kömürü gün yüzüne çıkardı

2020-03-31 15:37 - Ekonomi

Karadeniz'den 'Biz Bize Yeteriz Türkiyem' kampanyasına destek

2020-03-31 15:27 - Gündem

Başkentte 'öğrenci abonman kart' uygulaması ÖHO'larda da geçerli olacak

2020-04-01 04:32 - Gündem

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak: 40 bin çiftçiye avans ile küspe istihkak bedellerinin ödemesi erken yapılacak

2020-03-27 14:21 - Ekonomi

Groupe PSA Türkiye, online araç tanıtımı ve mesafeli satış uygulamasına geçiyor

2020-04-02 14:58 - Genel

Rusya Enerji Bakanlığı: Rusya için petrolde makul fiyat 45-55 dolar

2020-03-27 17:22 - Ekonomi

Ellerinde poşetlerle köy köy gezip 'hayır duası' alıyorlar

2020-03-27 15:07 - Genel

Karantinadaki vatandaşlara 'görüntülü psikososyal destek' hizmeti

2020-03-31 14:32 - Sağlık

İlgili Haberler

Sağlık Bakanlığında Tütünle Mücadele Çalıştayı düzenlendi

23:17 - Sağlık

Sağlık Bakanlığından 81 ilde çapraz denetimle 'duman avı'

04:38 - Sağlık

Antalya'da tedavi gören çift 1,5 ayda sigara bağımlılığından kurtuldu

18:18 - Sağlık

Hava Kuvvetlerine ait ambulans uçak kalp rahatsızlığı olan kişiyi Erzurum'dan Ankara'ya ul

17:28 - Sağlık

Bakan Memişoğlu, Kahramanmaraş Devlet Hastanesi'nin açılışında konuştu

17:22 - Sağlık

Günün Manşetleri

Ödemeler Dengesi verileri açıklandı

10:38 - Ekonomi

Bursa'da 600 bin uyuşturucu içerikli hap ele geçirildi

10:13 - Asayiş

Kahramanmaraş merkezli suç örgütü operasyonunda 28 zanlı yakalandı

10:07 - Asayiş

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pakistan'da resmi törenle karşılandı

10:02 - Siyaset

ABD'nin ticari ham petrol stokları 4,1 milyon varil arttı

09:58 - Ekonomi