?>

Yapay zeka, siber saldırı ve savunmada "kılıç-kalkan"a dönüştü

Yapay zeka, siber güvenlik alanında yeni bir dönemin kapılarını aralarken, uzmanlar bu teknolojinin yalnızca siber tehditlere karşı koruma sağlamak isteyenler için değil, saldırganlar için de etkili ve güçlü bir silaha dönüşebileceğini savunuyor.

Teknoloji - 4 gün önce

Phuket
Yapay zekanın siber güvenlik alanındaki yükselişi hem savunma hem de saldırı cephesinde yeni bir dönemin kapılarını aralıyor.
Kaspersky Global Araştırma ve Analiz Ekibi'nin (GReAT) Asya-Pasifik (APAC) ve Orta Doğu, Türkiye ve Afrika (META) Bölgelerinden Sorumlu Başkanı Sergey Lozhkin, yaptığı değerlendirmede yapay zekanın kod yazımından video üretimine kadar birçok alanda kullanımının arttığını, ancak bu gelişmiş teknolojiye kullanıcıların yanı sıra siber saldırganların da erişebileceğini söyledi.
????
Yapay zekanın iyi-kötü ayrımını yapacak bir koruma mekanizmasına sahip olmadığına dikkati çeken Lozhkin, "Yapay zekanın 'Bu konu çok tehlikeli, buna yanıt vermemeliyim' diye düşünecek bir bilinci yoktur. Olsa bile bu tür sınırlar kolayca aşılabilir. Dolayısıyla yapay zeka hem kötü niyetli aktörlerin saldırı kapasitesini artırmakta, hem de siber güvenlik firmalarının savunma yeteneklerini geliştirmekte kullanılabilir. Hem yasal hem de yasa dışı yollarla kullanılabilir ve her yıl güvenlik uzmanları da saldırganlar da bunu daha fazla kullanıyor." şeklinde konuştu.
Lozhkin, bunun yalnızca siber güvenlik açısından değil, aynı zamanda toplum için de bir tehdit oluşturduğu konusunda uyarıda bulunarak, "Şu anda herkes kod yazımı, video üretimi gibi farklı görevler için yapay zeka teknolojilerinden faydalanıyor. Yapay zeka ise artık bir kılıç ve kalkan savaşında her iki tarafın da elindeki en güçlü araçlardan biri haline geldi." ifadelerini kullandı.

En büyük tehdit sıfır cihaz yazılımlarına gömülü tehdit aktörleri

Devlet destekli gelişmiş kalıcı tehdit grupları olarak bilinen APT siber sadırganlarının, yapay zeka teknolojilerini de kullanarak daha sofistike saldırılar gerçekleştirdiğini belirten Lozhkin, bu grupların özellikle "devlet kurumları, telekom altyapısı, lojistik ve yüksek teknoloji firmalarını" hedef aldığını kaydetti.
Lozhkin, söz konusu APT saldırılarının sadece kullanıcı davranışlarından kaynaklanmadığını, tehditlerin görünüşte güvenli bir cihaza daha üretim aşamasında yerleştirilebileceğini de vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bana göre bu, tedarik zinciri saldırıları, yazılımsal saldırılar ve benzerleri arasında şu anda karşı karşıya olduğumuz en büyük tehditlerden biri. Çünkü bu tür saldırılar donanım düzeyinde gerçekleştirilirse, sistemin doğal bir parçası gibi görünebilir ve tespit edilmesi neredeyse imkansız hale gelir. Donanımın veya aygıt yazılımının içinde yer alan zararlı bir bileşen, yasal veri transferi yapıyor gibi görünürken aslında gizli bilgi sızdırıyor olabilir. Yazılımsal bir kötü amaçlı yazılımı analiz edebilirsiniz ama donanım seviyesinde çalışan tehditlerde özel bilgi ve özel araçlar gerekir. Üstelik birçok donanım üreticisi belgelenmemiş sistemler kullanıyor. Nasıl çalıştığını sıfırdan çözmek zorundasınız. Bu alanda uzman sayısı dünyada çok az."

iPhone işlemcisindeki açık tespit edildi

Kaspersky olarak donanım güvenliğine odaklanan özel bir araştırma ekiplerinin bulunduğunu belirten Lozhkin, yakın zamanda keşfettikleri önemli bir saldırıya dikkati çekti.
Lozhkin, "iPhone'lara yönelik gerçekleştirilen ve 'Triangulation Operasyonu' olarak adlandırdığımız saldırıda, Apple işlemcisindeki belgelenmemiş bir fonksiyon kullanıldı. Bu donanım düzeyindeki arka kapıyı biz tespit ettik. Bu tür tehditleri ortaya çıkarmak, ileri düzeyde uzmanlık gerektiriyor ve biz bu kapasiteye sahibiz." dedi.
Yapay zekanın siber güvenlikteki yükselen rolüne karşılık, küresel çapta hala etkili bir işbirliği mekanizmasının bulunmadığına işaret eden Lozhkin, "Ülkeler ve şirketler çoğunlukla sadece kendi sistemlerini korumaya odaklanıyor ve bilgi paylaşımından kaçınıyor. Ancak özel sektör ile devlet kurumları arasında bilgi paylaşımı olmadan yapay zekanın ortaya çıkardığı karmaşık tehditlerle mücadele etmek çok zor." ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Suriye Vakıflar Bakanı Şükri, Türk öğrencileri eğitim için Şam’a davet etti

2025-06-30 17:13 - İslam-Hayat - Muharrem 1447

Bayraktar AKINCI, hava hedeflerini KEMANKEŞ 1 ile vurdu

2025-06-28 15:37 - Teknoloji

MSB'den kamikaze insansız deniz aracı "PİRANA" paylaşımı

2025-06-28 17:03 - Teknoloji

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Tataristan Reisi Minnihanov ile görüşmesi Rus medyasında geniş yer aldı

2025-07-03 00:18 - Özel Haber

Rus akademisyen Smirnov: NATO zirvesinde sadece Erdoğan ve Trump şık görünüyordu

2025-06-27 00:51 - Özel Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ‘Putin gelirse’ açıklaması Rus medyasında geniş yer aldı

2025-06-27 00:34 - Özel Haber

İsviçre Türk Toplumu tarafından 'Yas-ı Muharrem' programı düzenlendi

2025-07-02 22:48 - İslam-Hayat - Muharrem 1447

Japonya'da Tokyo Camisi’nin açılışının 25. yılı kutlandı

2025-06-29 10:33 - İslam-Hayat - Muharrem 1447

Kerkük'te açılan 'Urfa Sıra Geceleri' kafede, Şanlıurfa kültürü sergileniyor

2025-06-30 12:42 - Magazin

ABD'de yapılan uluslararası bilim olimpiyatlarında 3 Türk öğrenci dereceye girdi

2025-06-29 12:27 - Teknoloji

İlgili Haberler

Kesintisiz iletişim ihtiyacına yeni çözüm

11:38 - Teknoloji

DENEYAP Teknoloji Atölyelerinden 81 ilde proje şenliği

14:33 - Teknoloji

Yeni nesil motorlar savunmaya güç katacak

12:23 - Teknoloji

Yapay zekanın görsel içerik üretiminde kullanılması maliyet açısından avantaj sağlıyor

12:18 - Teknoloji

Topçu silahlarına "Kurtaran" ile durmak yok

11:52 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Çankırı'nın içme suyunu karşılayan Güldürcek Barajı'nda su seviyesi yüzde 27'nin altı

15:13 - Gündem

Uzmanından orman yangınları konusunda "kritik zaman" uyarısı

15:08 - Gündem

Trendyol 1. Lig'de 2025-2026 sezonunun fikstürü çekildi

15:03 - Spor

DMM'den son Kabine Toplantısı'yla ilgili iddialara ilişkin açıklama

14:52 - Gündem

ABD'li Senatör Sanders, İsrail'in Filistin'e saldırılarını "barbarca" olara

14:32 - Dünya