?>

Yapay zeka, yangınlara anında ve etkili müdahale imkanı sağlıyor

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Berk Üstündağ, yapay zekanın robotik araçlarla yangınlara müdahale ve kurtarmada etkin olarak kullanılabildiğini bildirdi.

Teknoloji - 5 saat önce

İstanbul
Prof. Dr. Üstündağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yapay zeka teknolojilerinin dünyada giderek daha çok konuşulduğunu, ekonomik kullanım alanlarının ise yaygınlaştığını söyledi.
Yapay zekanın afet ve acil durum risklerinin azaltılması ve müdahale kapasitesinin arttırılmasında kullanıldığını belirten Üstündağ, yapay zeka teknolojilerinin riski azaltma ve müdahale etkinliğini arttırmasının Bolu Kartalkaya'daki otel yangının ardından gündeme geldiğini kaydetti.
Prof. Dr. Üstündağ, yapay zekanın yangın güvenliğiyle ilgili 3 doğrudan kullanımı olduğuna dikkati çekerek, "Binalardaki güvenlik kameraları oteller başta olmak üzere kamusal alanlarda da gittikçe artmakta. Mevcuttaki güvenlik kameraları, yapay zeka destekli video analitiği dediğimiz işleme yöntemleriyle artık diğer sensör sistemlerinde arızalar oluşsa da problemleri tespit etme, yangın oluşmuşsa yangının ilerlemesinin belirlenmesi, ortamda varsa duman yayılımının tespiti dahil, mevcuttaki duyargalarımız ve yönetim sistemlerimize destekleyici bir unsur olarak görev yapabiliyor. Dolayısıyla güvenlik, kamera izleme sistemlerinde yapay zeka destekli yangın güvenliğini destekleyici unsurların bulunmasında fayda var." diye konuştu.
Akıllı binalarda duman, alev ve çeşitli gaz sensörlerinin arızalı veya devrede olup olmadığını test eden sistemlerin olabildiğini dile getiren Üstündağ, "Biz, bunları sadece kendi yerelinde değil aynı zamanda uzaktan otomatik olarak takip edebilir durumdayız. Mevcut teknoloji ayrıca hacimlerdeki güvenlik tesisatlarının devre dışı olup olmadıklarını ve işlevsel yeterliliklerinin çevrim içi takip edilmesini mümkün kılıyor." ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Üstündağ, yapay zekanın derin öğrenme yöntemleri ve artan işlemci kapasitesiyle dronlar da dahil olmak üzere otonom sistemlerde yaygınlaştığını aktararak, şöyle devam etti:
"Herhangi bir itfaiye teşkilatından veya Bolu'da olduğu gibi mücavir alan için talep edildiği zaman orada bu tür müdahalenin arttırılmasını sağlayabilecek otonom araçlarla destekli drone kapasitesi mümkün. Bu dronlar, itfaiyenin merdiven yüksekliğinde hatta daha yukarı seviyelere kadar çıkabilir. Eğer bina önünde bir hidrant noktası varsa, yangının çıktığı yere itfaiye araçlarının gelmesini beklemeden müdahale edebilir ve yangının ilerlemesini yavaşlatabilir. Şu anda herhangi bir belediye itfaiyesi veya mücavir alan yönetimiyle ilişkili sorumlu grup talep etse bunlar aylar içerisinde yerli malı olarak da temin edilebilir. Uzaktan kumandalı müdahalede otonom hareket desteğiyle de yangına müdahale edecek söndürme hortumunu yüksek kat seviyelerine çıkartacak veya ilgili köpüklü yangın söndürme malzemesini oraya aktarabilecek teknolojilerde bunların yapay zeka destekli olanları var."

Yapay zeka destekli bina otomasyon sistemlerinde, sensör verilerinin doğruluğunu değerlendiren bileşenlerin bulunduğunu hatırlatan Üstündağ, bu sistemlerin geleneksel güvenlik sistemlerine kıyasla daha hassas çalıştığını ve devre dışı kaldıklarında otomatik uyarı güvenlik mekanizmasını devreye soktuğunu ifade etti.
Prof. Dr. Üstündağ, yapay zekanın bu konuda lüks olarak görülmemesi gerektiğini söyledi.
Yapay zekanın yangının doğru ve hızlı algılanmasını iyileştirebildiğini vurgulayan Üstündağ, "Yangın algılama sistemleri arasında duman dedektörlerimiz, gaz sensörlerimiz ve buna ek olarak da kameralarımız var. Bu sistemlerden gelen veriler genellikle yangın kontrol ve güvenlik yönetim panosuna aktarılıyor. Burada ölçümlerin belirli eşik değerleri geçip geçmediği kontrol ediliyor." bilgisini verdi.
Prof. Dr. Üstündağ, bu verilerin bütünsel olarak yapay zeka destekli cihazlarla değerlendirildiğinde doğruluk ve etkinliğin önemli derecede arttığının altını çizerek, bunun doğru alarm üretme oranlarını artırdığına işaret etti.

"Cep telefonumuz üzerinden de çalışabilecek"

Yangınların önlenmesi açısından da yapay zeka teknolojilerinin kullanıldığını vurgulayan Üstündağ, şunları kaydetti:
Yapı malzemeleri ve özelliklerine göre risk analizi yapmak, ortamın kamerayla taranarak riskli durumların tespit edilmesi, mutfakta ocağın yanına konulan nesnelerin yanıcı olup olmadığının belirlenmesi ve anlık risklerin uyarılması gibi yapay zeka uygulamalarının önümüzdeki dönemde yaygınlaşması bekleniyor. Yangın alarm butonları ve anons sistemlerinin dijital ikizleri bulunduğumuz yere göre cep telefonumuz üzerinden de çalışabilecek. Yapay zeka, yapı içinde robotik araçlarla hayati riski yüksek ortamlarda müdahale ve kurtarma, yapı dışında dronlarla hızlı müdahale ve tahliye, dronlarla yüksek katlara hortumların çıkartılması ve söndürme işlemleri, yangına dayanıklı malzeme ve sistem tasarımı, çok sayıda insanı barındıran yapıların hassas güvenlik yönetiminin merkezi sistemlerle etkin ve işlevsel süreklilikle sağlanmasında giderek artan imkanlar sağlıyor."
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Samsun, Çorum ve Adana'da eğitime 1 gün ara verildi

2025-02-11 00:08 - Eğitim

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazzelileri binlerce yıllık ezeli ve ebedi vatanlarından çıkarmaya kimsenin gücü yetmez

2025-02-09 23:03 - Siyaset

2025 Futgolf sezonu başladı

2025-02-08 17:07 - Spor

Japon sanat tarihçisinden Türk-Japon dostluğuna özel defile

2025-02-07 12:28 - Magazin

Süper Lig'in eski ekiplerinden Yeni Malatyaspor'da önlenemez düşüş sürüyor

2025-02-10 11:18 - Spor

Kocaeli Haber

2025-02-08 01:12 - İnsan&Hayat

TÜBİTAK'tan bilim seferberliği için stratejik destek atağı

2025-02-05 14:02 - Teknoloji

Gümüşhane'de "Zigana Dağı Kış Gençlik ve Spor Şenliği" düzenlendi

2025-02-08 17:23 - Çevre-Hayat

Türk Dünyasının en büyük takımı Traktör Tebriz Futbol Kulübü yalnız değildir!

2025-02-11 00:13 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

İsrail, ateşkese rağmen Lübnan'ın Bekaa bölgesine hava saldırısı düzenledi

2025-02-10 00:48 - Dünya

İlgili Haberler

Türk zırhlısı Ejder Yalçın'ın EWB versiyonu IDEX 2025'te sergilenecek

17:22 - Teknoloji

Çin, Guovang takım uydu ağının parçasını oluşturacak internet uydularının ikinci grubunu fırlattı

16:52 - Teknoloji

IEA, kendi Yapay Zeka ve Enerji Gözlemevi'ni açacak

16:18 - Teknoloji

TEKNOFEST Finansal Teknolojiler Yarışması'na başvurular sürüyor

15:32 - Teknoloji

BM, yapay zekayla ilgili uluslararası bilim paneli kurulması çağrısı yaptı

15:08 - Teknoloji

Günün Manşetleri

60 saniyede ekonomide bugün (11 Şubat 2025)

17:23 - Ekonomi

İsrailli aşırı sağcı Bakan'dan "Gazze'yi ilhak" tehdidi

17:18 - Dünya

Ankara'da iki çocuğunu öldüren kadın tutuklandı

17:03 - Gündem

Muğla'da Ege Denizi'ndeki sismik aktiviteye yönelik risk değerlendirme toplantısı yapıldı

16:57 - Gündem

MKE Ankaragücü, teknik direktör Mustafa Dalcı'yla anlaştı

16:53 - Spor