?>

Yeni ürün üretenler başka birinin patent engeliyle karşılaşabilir

Doç. Dr. Cahit Suluk, Türkiye'de sadece tescilli 1,5 milyon marka olduğunu, bu nedenle yeni bir üretim yapanın marka başvurusu sırasında başkalarının patentine, faydalı modeline ve tasarımına takıldığını bildirdi.

Ekonomi - 3 hafta önce

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Suluk, "26 Nisan Dünya Fikri Mülkiyet Hakları Günü" kapsamında AA muhabirine yaptığı açıklamada, artık haberlerin dijital ortama taşındığını, reklam gelirlerinin büyük bölümünün buralara kaydığını söyledi.
İçerik üretmenin her geçen gün daha da zorlaştığını dile getiren Suluk, Google ve Facebook gibi büyük platformların bu gelirlerin yüzde 90 gibi bir kısmını aldıklarını belirtti.
Avrupa Birliğinin (AB) bu konuda bazı düzenlemelere gittiğini, benzer bir hazırlığın Türkiye'de de sürdüğünü aktaran Suluk, "AB, bu konuda bir müdahale yaptı ve basın yayıncılarına yani bu gazetelere bağlantılı telif hakları tanıdı. Bu telif hakları şu anda Avrupa'da uygulanıyor. Türkiye'de de dijital telif hakları adı altında medyada yer alan haberleri görüyorsunuzdur. O çerçevede Ankara'da bir hazırlık var. Yakın gelecekte bu yasanın çıkacağı ve gazetelere bağlantılı haklar verileceği aynen AB'de olduğu gibi bu soruna kısmen de olsa bir çözüm üretileceğini bekliyoruz." diye konuştu.
Doç. Dr. Suluk, medya dışındaki şirketlerin de fikri mülkiyetle teması olduğuna dikkati çekerek, şirketlerin kendisinin bir fikri ürün geliştirebildiğini, fikri mülkiyet korumasından yararlanabileceğini vurguladı.

Patentler, markalar, telif haklarının bu konu içerisinde yer aldığını anlatan Suluk, çok sayıda fikri mülkiyet hakkının hem uluslararası hukukta hem de Türk Hukuku'nda kabul edildiğini bildirdi.
Suluk, Türkiye'de marka tescil sayısının çok yüksek olduğunun altını çizerek, "Türkiye'de sadece tescilli 1,5 milyon marka var ve bunlar bir sınıfta değil. Bazı firmalar, bütün sınıfları kapatıyor. Öyle olunca arkadan gelenler marka bulmakta zorlanıyor. Siz bir marka seçtiğinizde başvuru yapıyorsunuz, hemen itirazlarla karşılaşıyorsunuz. Ya da bir ürün üreteceksiniz birinin patentine, faydalı modeline, tasarımına takılıyorsunuz." bilgisini verdi.
Telif temizliği yapılmadan kullanılan içeriklerin ciddi yasal riskler doğurabileceğine değinen Suluk, marka ve patent danışmanlık süreçlerinin maliyetli olduğunu anlattı.
Doç. Dr. Suluk, bu süreçlerin yerine getirilmemesi sonucunda daha büyük zararlar açabileceğinden bahsederek, şöyle devam etti:
"Örneğin siz bir şirketisiniz. Öyle AR-GE, inovasyon, telif gibi işlerden anlamıyorsunuz, kendi halinizde çalışıyorsunuz. 'Fikri mülkiyet beni ilgilendirmez.' deyip göz ardı ediyorsunuz. Bir gün aklınıza da internet sayfasını güncellemek geliyor. Oraya birtakım fotoğraflar, görseller ya da bir oraya 20 saniyelik bir reklam koydunuz. Bunu yaparken içerik kullanıyorsunuz. Bütün içeriği kendinizin üretmesi pek olası bir şey değil. Başkalarının içeriklerini alıyorsunuz ve orada kullanıyorsunuz. Bu sefer telif temizliği dediğimiz işleri yapmanız gerekiyor. İşin sınai hakları boyutunda faaliyet serbestliği raporuna ihtiyaç duyuyorsunuz. Çünkü bir ürünü üretirken 'Birilerinin bu konuda bir patenti, faydalı modeli, tasarımı var mı, yok mu?' Bunların hepsinin kontrol edilmesi gerekiyor. Bu kolay bir şey değil, üretim kadar zor ve maliyetli bir iş. Çünkü marka vekillerine, patent vekillerine ya da marka patent avukatlarına ve onların danışmanlıklarına ihtiyaç duyuyorsunuz. Bunlar pahalı süreçler."
Ekonomide fikri mülkiyetin ağırlığının hızla arttığını dile getiren Suluk, yapılan araştırmalara göre, 1975'te şirket varlıklarının yüzde 15'inin fikri ürünlerden oluştuğunu aktardı.
Doç. Dr. Suluk, 2020'de bu oranın yüzde 90'a kadar çıktığına dikkati çekerek, "Yani fikri ürünlerin şirket varlıkları içindeki oranı yüzde 90. Ekonomi artık büyük ölçüde fikri ürünlere kaydı. Bilgi ekonomisinden sonra yapay zeka çağını yaşamaya başladık. Yapay zekayla beraber bu olay çok başka bir yere evrilecek gibi görünüyor." değerlendirmesini yaptı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İran, ABD ile müzakere süreci devam ederken Washington'un getirdiği yeni yaptırımları kınadı

2025-04-23 11:12 - Dünya

Türkiye, halk oyunlarında uluslararası arenada söz sahibi olmak istiyor

2025-04-20 11:37 - Çevre-Hayat

Futbol kulüplerinden 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı mesajları

2025-04-23 10:33 - Spor

Beşiktaş, Süper Lig'in 33. haftasında yarın Hatayspor'u ağırlayacak

2025-04-24 09:27 - Spor

Tarık Biberovic'in hayali Fenerbahçe'yle THY Avrupa Ligi'ni kazanıp, NBA'e gitme

2025-04-25 12:42 - Spor

ABD'li yetkili, Suriye yönetimiyle normalleşme için ön koşullarını açıkladı

2025-04-25 09:38 - Dünya

Milli tenisçi Zeynep Sönmez, Madrid Açık'ta adını ana tabloya yazdırdı

2025-04-22 16:17 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu yıl 100 Sağlıklı Hayat Merkezi'ni daha devreye alacağız

2025-04-19 17:12 - Siyaset

Süper Lig'e yükselen Trabzonspor Basketbol Takımı'nda hedef Avrupa

2025-04-25 12:53 - Spor

Milli Savunma Bakanlığı, Konyalı öğrencilerin helikopter görme hayalini gerçeğe dönüştürdü

2025-04-22 15:47 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Borsa günü yükselişe tamamladı

18:42 - Ekonomi

Bakan Bayraktar, Karadeniz'de sondaj çalışmalarında sona yaklaşıldığını bildirdi

18:27 - Ekonomi

Rus piyasaları İstanbul’daki barış müzakerelerinin sonucunu olumlu karşıladı

17:22 - Ekonomi

Yemek Kartı Hizmetleri Derneği: Danıştay, yemek kartı yardımlarının SGK prim muafiyetini tescilledi

17:13 - Ekonomi

ÇAYKUR'da 2025 yaş çay kampanyası açıldı

16:18 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Akar: (Terör örgütü PKK'nın fesih kararı) Temennimiz bir an önce bu fesih kararının uygulanması

20:08 - Siyaset

Kuzey Kıbrıs'ı dünyaya açacak "Ada Kıbrıs" projesi tanıtıldı

20:03 - Gündem

AKOM'dan İstanbul için sağanak uyarısı

19:58 - Gündem

KazanForum'un ekonomi oturumları liderler toplantısıyla sona erdi

19:48 - Dünya

Trablus'tan ayrılan Türk vatandaşlarını taşıyan ilk uçak İstanbul'a geldi

19:43 - Dünya