?>

Yerel kalkınmaya 22 milyon avro destek

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, "Yerel Kalkınma Stratejilerinin Uygulanması Programı'yla 2023 yılına kadar, yerel eylem gruplarına yaklaşık 22 milyon avro destek verilmesi hedefleniyor." dedi.

Siyaset - 6 yıl önce

Ankara
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Yerel Kalkınma Stratejilerinin Uygulanması (LEADER) Programı'yla 2023 yılına kadar, yerel eylem gruplarına yaklaşık 22 milyon avro destek verilmesi hedefleniyor." dedi.
Pakdemirli, bir otelde düzenlenen, Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Programı 2 (IPARD) kapsamında destek sağlanacak yeni tedbirlerden birisi olan LEADER Yaklaşımı'nın Tanıtım Toplantısı'na katılarak bir konuşma yaptı.
LEADER Yaklaşımı'nın yerel kalkınmadaki önemine işaret eden Pakdemirli, "LEADER, 'kırsal ekonominin kalkındırılması için faaliyetler arasındaki bağlantılar' anlamına gelmektedir. LEADER Yaklaşımı, kırsal kalkınmayı hedeflerken, süreci o bölgenin paydaşlarıyla yönettiği için etkili ve yenilikçi bir yaklaşımdır." değerlendirmesinde bulundu.
Pakdemirli, uygulama kapsamında belirlenecek grupların, kendi yöreleri için kalkınma stratejileri oluşturacağını aktararak, "Bu yaklaşımla kamu, özel sektör, sivil toplum iş birliği ile yerel eylem grubu (YEG) derneklerinin oluşturulması, bu grupların kendi yöreleri için yerel kalkınma stratejilerini (YKS) hazırlaması ve uygulaması sağlanıyor. Yani, herkes kendi bölgesinin insanıyla, kendi yöresinin derdini tespit ediyor ve çözümü de iş birliği ile gerçekleştirebiliyor." ifadesini kullandı.
Proje kapsamında oluşturulan 2 binin üzerindeki yerel eylem grubunun kırsal kalkınma hedeflerine ulaşılmasında çok önemli rol oynadığını bildiren Pakdemirli, "Yerel eylem grubu dernekleri, yerelde belediyeler, kaymakamlıklar ve ilgili diğer kamu kurumları ile birlikte girişimciler, çiftçiler, kooperatifler, birlikler, sivil toplum kuruluşlarından oluşturulan bir kamu-özel ortaklığı modelidir." diye konuştu.
Bekir Pakdemirli, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu iş birliği ile yürütülen LEADER Yaklaşımı'nın şu an için 12 ilde uygulandığını ancak zamanla bu illerin sayısının artırılacağını da söyledi.
"Bugüne kadar 55 yerel eylem grubu kuruldu"
Şanlıurfa'nın Birecik ve Çorum'un İskilip ilçelerinde 2010 yılında pilot olarak başlatılan çalışmalara, 2015 yılından itibaren hız verildiğini ve LEADER'in Ankara, Amasya, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Kastamonu, Manisa, Ordu ve Samsun olmak üzere toplam 12 ilde yaygınlaştırıldığını anlatan Pakdemirli, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çalışmalar kapsamında bugüne kadar, toplamda 55 yerel eylem grubu kuruldu. LEADER Programı'yla 2023 yılına kadar, yerel eylem gruplarına yaklaşık 22 milyon avro destek verilmesi hedefleniyor. Böylece kırsalın ihtiyaçlarını kırsaldakiler belirleyecek ve bu ihtiyaçları karşılayacak projeler desteklenmiş olacak. Yerel eylem grubu dernekleri, nüfus büyüklüğü ve kapsadığı alana göre program süresince, 320 bin ila 400 bin avro arasında destek alabilecek. Bu kapsamda, en geç eylül ayı başlarında da çağrıya çıkılarak, yerel eylem gruplarının başvuruları alınacak ve değerlendirilecek."
Gençlere projeye katılım çağrısında bulunan Bakan Pakdemirli, LEADER Yaklaşımı'nın sonuç odaklı olması için çalışacaklarını belirtti.
Diğer konuşmacılar
Avrupa Birliği (AB) Delegasyonu Başkanı Christian Berger ise IPARD programıyla kırsal kesimde yaşayan vatandaşların hayatlarında önemli iyileşme sağlandığına işaret ederek, program kapsamında 14 bin 500 projeye destek verdiklerini ve kırsal kesimde 60 bin istihdam yaratıldığını dile getirdi.
LEADER yaklaşımının sadece kırsal kesime verilen finansman kaynağı olmakla kalmadığına dikkati çeken Berger, "Aynı zamanda kadınlar, gençler, özel sektör ve kamudaki tüm paydaşların seferberliğe katılmasını sağlıyor. Onların yereldeki fırsat alanlarının gelişmesine aktif şekilde katılmasını sağlıyor." dedi.
Tarım Reformu Genel Müdürü Hasan Özlü de IPARD programının en önemli desteklerinden birinin de LEADER Yaklaşımı olduğunu ve bu tedbirin kırsal kalkınmada yeni bir vizyon ortaya koyduğunu belirterek, LEADER Yaklaşımı'nın yereldeki insan kaynağına ve belirli bir kırsal alanda yaşayan insanlar arasında kurulan iş birliği ağlarına dayandığını aktardı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

DİTİB'in gönül elçilerinden Arakanlı yetimlere bayram ziyareti

2019-08-16 17:17 - Dünya

Bangsamoro'da özerklik sonrası huzur hakim

2019-08-19 15:17 - Dünya

ABD yönetimi Suriye'de Türk konvoyuna yapılan saldırıyı kınadı

2019-08-20 10:47 - Dünya

SOLOTÜRK Rize'de gösteri uçuşu yaptı

2019-08-20 20:47 - Gündem

Endonezya Büyükelçisinden Türkiye ile ticaret hacmini arttırma hedefi

2019-08-17 23:47 - Dünya

Open Arms gemisindeki 27 çocuk indirildi

2019-08-17 22:32 - Dünya

Esed rejimi İdlib'de sivilleri vurdu: 10 ölü

2019-08-15 15:37 - Dünya

Yerel kalkınmaya 22 milyon avro destek

2019-08-22 15:17 - Siyaset

Milli maç biletleri satışa çıktı

2019-08-21 17:17 - Spor

İran'dan Avrupa'ya 'üçüncü nükleer adım çok güçlü olacak' uyarısı

2019-08-21 18:32 - Dünya

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ramazan öncesinde vatandaşlarımızın mağdur olmaması için gereken her türlü tedbiri alıyoruz

20:02 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'u kabul etti

15:48 - Siyaset

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Anadolu irfanının dünyaya öğretileceği bir zamandayız

14:38 - Siyaset

Dışişleri Bakanı Fidan: (Ukrayna'nın) NATO üyesi olmak istemelerine bir şey demeyiz ama çok gerçekçi olmak zorundayız

08:21 - Siyaset

AK Parti Teşkilat Başkanı Kandemir, görevini Büyükgümüş'e devretti

21:48 - Siyaset

Günün Manşetleri

ABD'de federal yargıç, AP'nin başkanlık etkinliklerine yeniden erişim talebini reddetti

04:23 - Dünya

ABD'de içi dumanla kaplanan Delta Hava Yollarına ait uçaktaki yolcular tahliye edildi

02:23 - Dünya

Trump: Ukrayna'da barışı yeniden tesis etmenin zamanı geldi

02:12 - Dünya

Kızılhaç: Batı Şeria'nın kuzeyinde binlerce sivilin insani yardıma ihtiyacı var

01:38 - Dünya

Hamas: İsrail işgali sürdüğü müddetçe silahlı direniş devam edecek

01:33 - Dünya