?>

YÖK'ten petrol sondaj gemilerindeki yüksek teknoloji eğitimlerini millileştiren projeye ödül

YÖK Üstün Başarı Ödülü'ne layık görülen üniversite-sanayi iş birliği projesiyle, Türkiye bu kez de sondaj gemilerindeki yüksek teknoloji eğitimleri konusunda uluslararası arenada söz sahibi olacak.

Teknoloji - 5 yıl önce

Ankara
Doğal gaz arama çalışmalarında yüz güldüren rezerv haberlerinin ardından, YÖK Üstün Başarı Ödülü'ne layık görülen üniversite-sanayi iş birliği projesiyle, Türkiye bu kez de sondaj gemilerindeki yüksek teknoloji eğitimleri konusunda uluslararası arenada söz sahibi olacak.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İTÜNOVA Teknoloji Transfer Ofisi ortaklığında yürütülen proje tamamlandığında daha önce yurt dışından alınan teknoloji eğitimleri, Türkiye'de milli imkanlarla yapılabilecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde dün düzenlenen törende, üniversitelerdeki bilimsel araştırma ile gerçekleştirilen çalışma, proje, tez ve topluma hizmet faaliyetlerini teşvik etmek amacıyla YÖK tarafından bu yıl dördüncüsü verilen "YÖK 2020 Üstün Başarı Ödülleri" sahiplerini buldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından verilen ödüller, bireysel ve kurumsal olmak üzere iki kategoride takdim edildi.
Sondaj çalışmalarında yüz güldüren rezerv haberlerinin ardından, Türkiye'yi bu kez de sondaj gemilerinin yüksek teknoloji eğitimleri konusunda uluslararası arenada söz sahibi yapacak önemli bir üniversite-sanayi iş birliği projesinin, törende kurumsal kategoride ödüle layık görülmesi dikkati çekti.
"YÖK Üniversite Sanayi İşbirliği Ödülü", TPAO ve İTÜNOVA TTO arasında "Petrol ve Doğal Gaz Endüstrisi Açık Deniz Emniyeti ve Acil Durum İleri Eğitimlerinin Akreditasyonlu ve Sertifikalı Olarak Yerlileştirilmesi" iş birliği projesinin oldu.

Türkiye'nin sondaj gemilerindeki akredite teknoloji eğitimleri dünyaya açılacak

TPAO ve İTÜNOVA arasında uygulanan üniversite-sanayi iş birliği modeli, bu alanda yürütülen projeler arasında pek çok açıdan örnek teşkil ediyor.
Bu iş birliği sayesinde, Türkiye'de denizcilik alanında akredite edilecek yüksek teknoloji içerikli eğitim altyapısı, özellikle petrol ve doğal gaz endüstrisinde küresel düzeyde faaliyet gösteren firmalara açılacak.
Projenin girişimcilik, iş geliştirme ve ticari yönünü güçlendirmek için Yükseköğretim Kurumları Teknoloji Transfer Ofisi Yönetmeliği çerçevesinde kurulan İTÜNOVA Teknoloji Transfer Ofisinin de üniversitenin yanında yer alması, yenilikçi ve öncü bir yaklaşım olarak öne çıkıyor.
Proje tamamlandığında, İTÜNOVA Teknoloji Transfer Ofisi, Türkiye'nin OPITO onaylı ilk eğitim tedarikçi firması unvanına sahip olacak ve öncü bir rol oynayacak.
Özellikle, Karadeniz'de keşfedilen doğal gaz rezervi ve Doğu Akdeniz bölgesinde son yaşanan gelişmeler değerlendirildiğinde, bu nitelikte uluslararası bir eğitim-belgelendirme tedarikçisinin Türkiye'de yapılandırılması büyük önem taşıyor.
İTÜNOVA Teknoloji Transfer Ofisi, petrol ve doğal gaz sektöründe insan kaynağı desteği sağlayan firmaların eğitim ve belgelendirme süreçlerinde de önemli bir bölgesel çözüm ortağı olacak.
Özellikle sondaj gemilerindeki deniz üstünde ve deniz altında zorlu geçen yüksek teknoloji eğitimlerinin yurt dışı yerine Türkiye'de verilmeye başlanmasıyla petrol ve doğal gaz gibi alanlarda ülkenin hem akademik ve teknolojik bilgi birikimi yükselecek hem de ekonomiye büyük katkı sağlanacak.
Bunların yanında bölgede faaliyet gösteren büyük çaplı firmaların teknolojik gelişmelere bağlı eğitim talepleri karşılanacak ve Türkiye'de bu konulardaki akademik çalışmalar da yeni boyutlara taşınacak.
Bu da küresel olarak büyük önem taşıyan petrol ve doğal gaz gibi alanlarda Türkiye'ye değer, ekonomiye katkı sağlayacak.

Sondaj alanında yüksek teknolojilerin milli imkanlarla geliştirilmesinin önü açılacak

Üniversite-sanayi iş birliğiyle hayata geçirilecek proje tamamlandığında, sondaj gemilerinde kullanılan sensör, sismik araştırma yazılımları gibi yüksek teknolojilerin milli imkanlarla geliştirilmesinin de önü açılacak.
Akademisyenlerin sondaj gemilerinde kullanılacak teknolojilerle ilgili ülkede oluşan bilgi birikimi sayesinde yeni milli ve yerli teknolojiler geliştirmeleri için uygun bir platform sağlanmış olacak.
İş birliğiyle ayrıca Türkiye'nin milli gemilerinde yerli teknolojilerin daha yüksek oranda kullanımına katkı sağlanacak.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Eylül ayında, Tivibu'da en çok izlenen film "Alfa Kurt" oldu

2020-10-13 14:21 - Ekonomi

Teknolojinin 4 dev şirketi Kovid-19 salgınında New York ofislerini genişletti

2020-10-15 12:56 - Genel

Körfez'in 1400 yıllık kalesi turizme kazandırılıyor

2020-10-11 14:56 - Çevre-Hayat

Futbol kulüpleri eylülde yatırımcısına kaybettirdi

2020-10-13 14:44 - Ekonomi

Yerli Vedubox, global iletişimde ön plana çıkıyor

2020-10-14 13:57 - Ekonomi

Vodafone'dan "yerli teknolojiye" önemli destek

2020-10-09 14:05 - Ekonomi

TESK'ten 'sahte içki' uyarısı

2020-10-14 14:46 - Ekonomi

Akar: Türkiye ve Yunanistan askeri heyetleri ilk toplantısını NATO Karargahı’nda gerçekleştirdi

2020-10-09 19:57 - Genel

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Azerbaycanlı mevkidaşı Bayramov ile telefonda görüştü

2020-10-10 13:51 - Siyaset

Sağlık Bakanı Koca: Seyrantepe'deki yeni hastane büyük oranda hazır

2020-10-10 23:06 - Gündem

İlgili Haberler

5. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi başladı

14:03 - Teknoloji

Yerli hava balonu GÖKÇERİ vitrine çıkıyor

12:12 - Teknoloji

Sosyal medyada kullanıcılarını takibe alan bot hesaplar kişisel verileri depoluyor

11:17 - Teknoloji

James Webb Uzay Teleskobu evrenin bilinmeyenlerine ışık tutuyor

22:18 - Teknoloji

Orta Toroslar'da faylanmanın dağların yükselişiyle eş zamanlı olduğu belirlendi

13:02 - Teknoloji

Günün Manşetleri

2025 FIFA Kulüpler Dünya Kupası'nı Chelsea kazandı

00:28 - Spor

ABD'nin Texas eyaletinde aşırı yağışlar sebebiyle sel baskını uyarısı yapıldı

23:28 - Dünya

Nijerya Devlet eski Başkanı Buhari vefat etti

22:48 - Dünya

Hamas ve İslami Cihad: Her türlü müzakere, savaşın sonlandırılmasıyla sonuçlanmalı

22:43 - Dünya

İsrail işgal altındaki Batı Şeria'da haziran ayında 309 ihlal gerçekleştirdi

21:28 - Dünya