?>

Yüklü bilgisayar faturasına "sanallaştırma" çözümü

Türk teknoloji şirketi, yerli imkanlarla geliştirilen "masaüstü sanallaştırma çözümü" ile bilgisayar temini nedeniyle ülkede oluşan harcamada 900 milyon dolarlık bir tasarruf hedefliyor.

Teknoloji - 4 ay önce

Ankara
GETEK Yönetim Kurulu Başkanı Murat Tamer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2009 yılında TÜBİTAK Teknogirişim Desteği ile kurulan bir teknoloji firması olarak faaliyet gösterdiklerini söyledi.
Başlangıçta asansör ve beyaz eşya sektörü için çözümler ürettiklerini anlatan Tamer, son zamanlarda da savunma ve bilişim sektörlerine yönelik elektronik sistem tasarımları, gömülü sistem yazılımları ve üretimler gerçekleştirdiklerini ifade etti.

ThinClient donanımı ve Masaüstü Sanallaştırma Yazılımı Projesi'nin 2 yıllık bir çalışmadan sonra ortaya çıktığını dile getiren Tamer, bu çalışmanın bilişim alanındaki dışa bağımlılığı önemli ölçüde azaltacağını düşündüklerini vurguladı.
Sanallaştırmanın kaynakların verimli kullanımı ve kullanıcıların ihtiyacı olan kadar kaynağı onlara sunmayı amaçlayan bir teknoloji çözümü olduğunu belirten Tamer, şöyle konuştu:
"Masaüstü bilgisayarlar, notebooklar ve laptoplarda bir hard disk olur, işletim sistemleri bunların üzerinde yüklenir ve bunlar kullanılır. Kullanıcılara genellikle ihtiyacının çok çok üzerinde donanım özelliklerine sahip bilgisayarlar vermekteyiz. Sanallaştırma sistemlerinde ise şirketimiz tarafından geliştirilen mini PC, monitörlerin arkasına bağlanır ve bütün yazılımlar, işletim sistemleri sunucu üzerinde kuruludur. Client'ların üzerinde bizim geliştirdiğimiz yazılımla sunucuya bağlanılır ve sunucu üzerinden kullanılmaya başlanılır. Bu ilk yatırım maliyetini yüzde 50 düşürür, yenileme maliyetini 3'te 2 düşürür ve yarıdan daha fazla enerji verimliliği sağlar.

Ekonomist Dergisi'nin 2023 yılında Türkiye'de 3 milyon bilgisayar satışı olduğu hakkında bir raporu var. Bu 3 milyon bilgisayarın 2 milyonunun satışının özel üniversiteler, özel şirketler, kamu kurumları gibi çoklu bilgisayar kullanılan yerlerde yapıldığı biliniyor. ThinClient bu pazara aday ve buradaki bilgisayarların yerini alabilecek bir projedir. Bu 2 milyon bilgisayarın yarısı bile ThinClient sistemlerine dönüştürülürse ülkemizin yıllık 900 milyon dolar gibi bir ulusal kazanç sağlaması düşünülmektedir. Bu da projenin önemini ortaya koymaktadır."

Kamu ve özel sektörde saha testleri yapılıyor

Murat Tamer, projenin hedeflerinin yüzde 70'ine ulaştığına işaret ederek, "Sahada testlerini yapıyoruz. Birkaç kamu kurumunda, özel sektörde projemizin demo versiyonlarının çalışmalarını, testlerini yapıyoruz ve geri dönüşlerini alıyoruz. Şu ana kadar elde ettiğimiz sonuçlar oldukça verimli." dedi.
Proje için 1501 Sanayi AR-GE Projeleri Destekleme Programı'ndan destek aldıklarını bildiren Tamer, TÜBİTAK ile paralel çalışmalar yapıp birlikte geliştirdiklerini söyledi.
SAHA EXPO fuarında projenin lansmanını yaptıklarını anımsatan Tamer, savunma ve havacılık sanayisinin önde gelen firmaları ve yetkililerinden oldukça iyi dönüşler aldıklarını aktardı.

2025 yılının ikinci yarısında projenin ilk versiyonlarının sahaya çıkmasını hedeflediklerini bildiren Tamer, yılın sonuna doğru da satışlara başlamayı planladıklarını belirtti.
Kurumların her yıl bilgisayar ihtiyaçlarının olduğunu ve bunları yurt dışından tedarik ettiklerini anlatan Tamer, projenin nasıl uygulanacağına ilişkin şu bilgileri verdi:
"Kurumlar, projemiz tamamlandıktan sonra Devlet Malzeme Ofisi üzerinden ürünlerimizi kolay şekilde alarak kullanabilecekler. Biz de teknik servis hizmetlerini veriyor olacağız. Ayrıca projemiz kurumlarımızın depolarındaki eski bilgisayarların da sisteme dahil edilmesini sağlayacak. Yaklaşık 5-6 senede bir yeni bir işletim sistemi piyasaya çıktığında kurumlar bilgisayarlarını yeniliyorlar ve yeni bilgisayarlar alıyorlar. Bizim sistemimizde Client artık tamamen bağımsız bir ürün haline dönüşüyor. 4-5 sene içerisinde yapılan yenilemelerde biz sadece lisans temin ederek kurumlarımıza eski bilgisayarlarını kullanmaya devam etmelerine imkan sağlayacağız. Mevcut ThinClient'larını da kullanmaya devam edebilecekler. Bu sayede belki de önümüzdeki 4-5 sene içinde kurumlar sadece depolarındaki bilgisayarlarını kullanarak ciddi bir tasarruf elde sağlayabilecekler."

Hedef "unicorn" çıkarmak

Tamer, bu teknolojik dönüşüm için herhangi bir zamana ihtiyaç duyulmadığını, kurumların istedikleri zaman kolay bir şekilde bütün kullanıcıları ThinClient sistemine aktarıp kullanıma devam edebildiklerini söyledi.
Projenin en önemli kısmının veri güvenliği olduğuna işaret eden Tamer, şunları kaydetti:
"Veri güvenliği özellikle savunma sanayisinde çok çok önemli ve ThinClient sistemleri ülkemizde genellikle sadece savunma sanayisinde kullanılıyor. Savunma sanayisinde kullanılmasının amacı ekonomik olarak daha düşük maliyetli çözümler üretmek değil, sektörde kullanılan yazılımların, donanımların ve bilgilerin kurum dışına çıkarılmamasını sağlamaktır. ThinClient sistemlerinde verilerin hepsi sunucu üzerinde bulunur ve Client tarafında herhangi bir veri bulunmaz. Dolayısıyla güvenlik had safhada olur ve kapalı bir sistem şeklinde çalışır."
Murat Tamer, bu projeden bir "unicorn" çıkarmayı ve bu konudaki dışa bağımlılığını azaltarak teknolojik anlamda Türkiye'yi lider bir ülke konumuna getirmeyi amaçladıklarını söyledi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

UEFA'dan Atilla Karaoğlan'a görev

2024-12-10 19:53 - Spor

Beşiktaş ligdeki kötü gidişe Fenerbahçe derbisiyle son verdi

2024-12-07 21:28 - Spor

Marmara ve Ege bölgeleri için kuvvetli sağanak uyarısı

2024-12-14 11:52 - Gündem

İngiltere, AB ile ticari ilişkilerini geliştirmek istiyor

2024-12-09 14:28 - Ekonomi

TCMB Başkanı Fatih Karahan, DEİK Yönetim Kurulunda iş dünyasıyla buluştu

2024-12-10 11:48 - Ekonomi

Trump: Suriye bizim sorunumuz değil. Akışına bırakın ve dahil olmayın

2024-12-07 19:43 - Dünya

Küresel elektrikli araç satışları üst üste üçüncü rekor seviyeye ulaştı

2024-12-13 09:43 - Ekonomi

Sivasspor deplasmanından galibiyetle dönen Galatasaray, zirvede puan farkını açtı

2024-12-08 20:03 - Spor

AB, Suriye'de Esed rejiminin yıkılmasını olumlu karşıladı

2024-12-08 16:13 - Dünya

İsrail ordusunun saldırı tehdidi nedeniyle Gazze halkı gecenin karanlığında yollara düştü

2024-12-13 00:02 - Dünya

İlgili Haberler

Giresun Üniversitesince yapay zekaya dayalı yeni "sinir ağı yazılımı" geliştirildi

15:18 - Teknoloji

Afrikalı liderler kıta için yapay zeka fonu oluşturmak istiyor

14:27 - Teknoloji

Özel sektörün çip üretim kapasitesi "Ulusal Çip Konsorsiyumu" ile büyütülecek

14:22 - Teknoloji

Türk bilim insanları uzayda yaşamın ipuçlarını derin denizlerde arayacak

14:18 - Teknoloji

İskoçya'nın Skye Adası'ndaki etçil ve otçul dinozorların aynı su kaynaklarını kullandığı k

17:07 - Teknoloji

Günün Manşetleri

UEFA, Real Madridli futbolcular Mbappe, Rüdiger ve Ceballos'a ceza verdi

18:52 - Spor

Galatasaray Kulübünden Jose Mourinho ile ilgili açıklama

18:47 - Spor

Bakan Tunç'tan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Polat'ın sağlık durumuna ilişkin iddialara ya

18:33 - Gündem

60 saniyede ekonomide bugün (04 Nisan 2025)

18:27 - Ekonomi

ABD'de tarım dışı istihdam martta beklentileri aştı

18:22 - Ekonomi