?>

Yunanistan-Makedonya arasındaki isim sorununda yeni sayfa

Yunanistan ve Makedonya arasında yaşanan çeyrek asırlık "isim sorununun" çözümü için iki taraf da olumlu adımlar atıyor.

Dünya - 7 yıl önce

ÜSKÜP / ATİNA

Yunanistan ile Makedonya arasında ülkenin ismine yönelik çeyrek asırdır süregelen "isim sorunu" üzerinde son bir yıl içerisinde yoğunlaşan müzakereler ve ikili görüşmeler, çözüme ilişkin beklentilerin yükseldiğine işaret ediyor.
Makedonya’nın bağımsızlığını ilan ettiği 1991 yılından bu yana güney komşusu Yunanistan ile devam eden isim sorunu nedeniyle Avrupa Birliği (AB) ve NATO’ya üye olamaması, ülkenin gelecek perspektifinde büyük sorun teşkil ederken, Makedonya hükümeti sorunu çözerek bu engeli ortadan kaldırmayı hedefliyor.
Yunanistan ise hem Balkanlarda genişlemeyi ve etkisini arttırmayı hedefleyen AB ve NATO’dan gelen baskılar sebebiyle hem de yıllardır çözüme kavuşmayan sorunu ortadan kaldırarak bölgedeki ilişkilerini geliştirme amacıyla müzakere masasında bulunuyor.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın, Makedonya meselesinin çözümü için bir “fırsat penceresi” bulunduğu ifadesi, Makedonya mevkidaşı Zoran Zaev’in "2018 yılının ilk yarısında bir çözüme ulaşma olasılığına" ilişkin açıklamaları soruna yönelik olumlu atmosferi ortaya koyuyor.
Hız kazanan ikili görüşmelerde son olarak Atina'yı ziyaret eden Makedonya Başbakan Yardımcısı Bujar Osmani, 2018'i iki ülke ilişkilerinde "tarihi yıl" olarak niteleyip, bu yılın ilk yarısında çözüm için bir dönüm noktasına ulaşılacağını belirtti.
İsim sorunun kaynağı
Başta Türkiye olmak üzere birçok ülke Makedonya’yı anayasal ismi olan “Makedonya” ismiyle tanırken, Yunanistan, kendi sınırları içerisinde “Makedonya” isimli bir bölge bulunduğu gerekçesiyle bu ülkenin isminin değiştirilmesini talep ediyor.
Makedonya’nın uluslararası tanınırlığı, ülkenin Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda oy birliğiyle BM üyeliğine kabul edildiği 1993 yılının nisan ayında kesinlik kazanmış, ancak güney komşusu Yunanistan’ın itirazıyla geçici referans olarak "Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya" (FYROM) adıyla üyeliğe kabul edilmişti.
Yunanistan, Makedonya'nın AB ve NATO üyeliğine engel oluyor
AB üyeliğine 2004 yılında başvuran, 2005’te ise “aday ülke” statüsü alan ve 2009 yılında Avrupa Parlamentosunun “müzakerelere başlanabilir” tavsiyesinde bulunduğu Makedonya’nın üyelik yolculuğu bu isim sorunu nedeniyle yıllardır ilerleyemiyor.
Öte yandan, önceki Makedon hükümetlerinde olduğu gibi geçtiğimiz yıl haziranda göreve gelen Makedonya Sosyal Demokratlar Birliğinin (SDSM) parti programlarında ülkenin stratejik taahhüdü olarak AB ve NATO’ya entegrasyonu yer alıyor.
Ancak Makedonya’nın karşısında bu yolda en büyük engel olarak Yunanistan ile yaşanan isim sorunu bulunuyor.
Reformist bir programla iktidara gelen ve Yunanistan ile müzakereler için inisiyatif alan SDSM, Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Dimitrov 2017 Haziran'da yeni hükümetin kurulmasından iki hafta sonraki Atina ziyaretiyle süreç için ilk adımı atmıştı.
"Yeni Makedonya Cumhuriyeti"
Yıllar süren bu sorunun çözümüne yönelik aslında birçok isim teklif edilmiş, bu isimlerden bazıları Makedonya bazıları da Yunanistan tarafından reddedilmişti. Yukarı Makedonya, Yeni Makedonya, Kuzey Makedonya, Slavo-Makedonya ve Makedonya (Üsküp) gibi isimler zamanla müzakere masasına yatırılmış ancak hiç bir isim kabul görmemişti.
Son müzakerelere ilişkin taraflar yorum yapmazken, basında yer alan haberlerde “Yeni Makedonya Cumhuriyeti” adının müzakerelerde görüşüldüğü bilgisi dikkat çekiyor.
Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias ise yaptığı açıklamada, Makedonya’yı Yunanistan’ın Makedonya bölgesinden ayıran ve coğrafi bir niteleme içeren bir isim önerisinde bulunacaklarını kaydetti.
İsim konusunda Makedonya hükümeti, referanduma giderek kararı halka bırakmayı planlıyor. Yunanistan ise üzerinde uzlaşılan ismi mecliste onaylayacak.

Muhabir: Furkan Naci Top, Dzihat Aliju

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Hicri takvime göre bugün ayın kaçı? Hicri takvim 1439-40

2018-01-08 10:02 - Çevre-Hayat

Hicri takvime göre hangi aydayız? Hicri takvim

2018-01-08 09:32 - Genel

Al Jazeera'nın Yemen'in Taiz kentindeki ofisi kapatıldı

2018-01-10 05:00 - Medya

Köroğlu'nun zirvesinde kayak keyfi

2018-01-04 17:21 - Kültür Sanat

'Zehir evlerimizin içine girmiş durumda'

2018-01-06 04:02 - Politika

Ehliyet sınavlarında görevli öğretmen ücretleri artırıldı

2018-01-10 16:51 - Eğitim

İzocam'ın faaliyet raporuna Galaxy Awards'tan ödül

2018-01-03 19:29 - Ekonomi

Edirne’de 2017’de 137 FETÖ üyesi yakalandı

2018-01-05 23:02 - Asayiş

Uludağ'da kritik dakikalar

2018-01-08 05:02 - Asayiş

'Türkiye'de kişi başına 8,4 kitap üretiliyor'

2018-01-04 18:19 - Genel

İlgili Haberler

TİKA'dan Kosovalı arıcılara eğitim desteği

22:37 - Dünya

İtalya'da Etna Yanardağı kül ve lav püskürtüyor

21:43 - Dünya

Trump'ın Sağlık Bakanı adayı Robert Kennedy Senato'dan onay aldı

20:58 - Dünya

Suriye'de silah bırakmayanlar, Ulusal Diyalog Konferansı'na davet edilmeyecek

20:43 - Dünya

Malezya Başbakanı İbrahim, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretinin ardından teşekkür videosu paylaştı

20:21 - Dünya

Günün Manşetleri

Fenerbahçe Belçika ekibi Anderlecht'i 3 golle yendi

22:53 - Spor

AK Parti Sözcüsü Çelik'ten TÜSİAD'a tepki

22:42 - Siyaset

TİKA'dan Kosovalı arıcılara eğitim desteği

22:37 - Dünya

FETÖ'den aranan eski Boydak Holding Genel Müdürü yakalandı

22:34 - Asayiş

Bingöl'de yolcu otobüsünün devrilmesi sonucu 4 kişi öldü, 32 kişi yaralandı

22:32 - Gündem