?>

Yunus Emre Enstitüsü 2024'te tüm dünyada yaklaşık 91 bin kişiye Türkçe öğretti

Yunus Emre Enstitüsü (YEE), 2024'te, Türk dilini ve kültürünü dünya genelinde tanıtma ve yayma misyonu kapsamında 68 ülkede, 92 ofisle yaklaşık 91 bin kişiye Türkçe öğretti

Kültür Sanat - 3 ay önce

Ankara

YEE'nin 2024 çalışmalarını derledik.

YEE, 2024'te de Türk dilini ve kültürünü dünya genelinde tanıtma ve yayma misyonunu kararlılıkla sürdürdü.
Bu yıl 4 yeni ülkede açılan 4 kültür merkezi ile faaliyetlerini daha da genişleterek toplamda 6 bölgedeki 68 ülkede, 92 kültür merkeziyle kültürel diplomasi çalışmalarına devam eden YEE, 2024 boyunca, yüz yüze ve çevrim içi yürütülen Türkçe kurslarında yaklaşık 40 bin kursiyere Türkçe dil eğitimi verdi.
YEE, yetişkinlerin yanı sıra çocuklara da Türkçe öğretmeyi hedefleyerek farklı ülkelerdeki okullarda Türkçenin seçmeli veya zorunlu yabancı dil olarak okutulmasına yönelik çalışmalarını "Tercihim Türkçe Projesi" ile yürüttü.
Bu proje kapsamında 2024'te yaklaşık 41 bin öğrencinin Türkçe öğrenmesini sağlayan Enstitü, yurt dışında Türkçeyi farklı iklimlerde yayacak Türkologları yetiştiren Türkoloji bölümlerini "Türkoloji Projesi" ile destekledi.
Enstitü, bu yıl "Türkoloji Projesi" kapsamında da yaklaşık 10 bin öğrenciye Türkçe öğretilmesini sağladı.
YEE tarafından 2024'te dünyanın farklı noktalarında 1000'den fazla kültürel etkinlik düzenlendi.

"Anadolu'dan Esintiler Türk Caz Musikisi Turnesi"

Paneller, sergiler, tiyatro gösterileri, konserler ve diğer kültürel faaliyetlerle Türk kültürünü geniş bir katılımcı kitlesine tanıtan YEE, Türk kültürel zenginliğinin evrensel bir değer olarak kabul görmesine katkı sağladı.
YEE, 2024'ün sonlarında ise Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te ilk, Pakistan'ın başkenti İslamabad'da ise ikinci kültür merkezinin açılışlarını yaptı.
Enstitü, Anadolu'nun büyüleyici ezgilerini cazın evrensel diliyle buluşturan "Anadolu'dan Esintiler Türk Caz Musikisi Turnesi" ile Balkanlar'da 6 ülke 11 şehirde sanatseverleri buluşturdu.

"Türkiye dostu insan sayısı artıyor"

YEE Başkanı Abdurrahman Aliy de kurumun faaliyetlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Göreve başladığı günden itibaren YEE'nin "temel misyonu olan" Türk dilinin yaygınlaştırılması ve Türk kültürünün geniş kitlelere ulaştırılması şiarını yerine getirme amacıyla gayretle çalıştıklarına işaret eden Aliy, "Hem yurt içinde hem yurt dışı merkezlerimizde gerçekleştirdiğimiz tüm faaliyetlerimiz gösterilen çaba noktasında büyük önem arz etmektedir." ifadesini kullandı.
Aliy, Enstitünün 2009'da Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da açılan ilk kültür merkeziyle birlikte, 15 yıldır Türkiye'nin kültürel mirasını geniş bir coğrafyada paylaştığını vurgulayarak, şunları ifade etti:
"Bu mirasın paylaşılması vesilesiyle dünya genelinde Türkiye dostu insan sayısının günbegün artmakta olduğuna yakinen şahitlik etmekteyiz. 'Türkoloji' ve 'Tercihim Türkçe' projemiz kapsamında Türkçenin, farklı ülkelerin ders müfredatlarına girmesi ve bu derslere gençlerimizin yoğun ilgi göstermesi kurulan dostlukların en somut göstergelerindendir."
Bunun yanı sıra yurt dışı kültür merkezlerinde mimariden tiyatroya, sinemadan edebiyata kültür sanat alanında icra edilen birçok çalışmanın toplumların farklı kesimleri tarafından teveccühle karşılanmasının önemine değinen Aliy, bunun kültürel etkileşimin geniş bir kitleye ulaştığını ifade ettiğini aktardı.
Aliy, söz konusu etkileşimin 2024'te Türkiye'de hayata geçirilen faaliyetlerde de kendini gösterdiğini söyleyerek şunları kaydetti:
"Özellikle Türk-Macar Kültür Yılı ve Türkiye-Japonya arasında diplomatik ilişkilerin tesisinin 100. yılı kapsamında gerçekleştirdiğimiz kültürel etkinliklerimiz halkımız tarafından yoğun ilgiyle takip edilmiştir. Ayrıca bu yıl Enstitümüz, yabancı dil testlerinin ölçme-değerlendirme sahasında büyük bir öneme haiz olan Avrupa Dil Sınavı Geliştiricileri Birliği organizasyonuna İstanbul'da ev sahipliği yapmıştır.
Oxford ve Georgetown gibi dünyanın önde gelen üniversitelerinden akademisyenlerin katılım gösterdiği bu etkinliğimizde değerli katılımcılarımızın etkinlik sonunda özellikle Türk misafirperverliğine vurgu yapması ve bu işbirliğinin farklı faaliyetlerle de pekiştirilmesini talep etmesi kurduğumuz bu gönül bağının farklı bir yönünü yansıtmaktadır."
2024'te Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te ilk Türk kültür merkezini açmanın gururunu yaşadıklarını vurgulayan Aliy, kurumun dünyanın farklı bölgelerinde açılmasına dair alınan taleplerin, Enstitünün kültürel diplomasi platformundaki etkin rolünü gözler önüne serdiğini dile getirdi.
Aliy, YEE'nin 2025'teki hedeflerinin, Yunus Emre'nin tüm insanlığı kucaklayıcı perspektifiyle daha çok kalbe dokunarak Türk dili, kültürü ve Türkiye dostu mevcut birey sayısını daha da artırmak olduğunun altını çizdi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Filistinli genç Türkiye'ye vefa borcunu ödemek için Kızılay gönüllüsü oldu

2024-12-25 11:48 - Çevre-Hayat

Hatay'da fırtına, hayatı olumsuz etkiledi

2024-12-26 03:13 - Asayiş

İsrail soykırımı, Gazze'de yaşayan Hristiyan ailenin Noel sevincini yok etti

2024-12-26 15:38 - Dünya

Antrenörünün ısrarıyla kick boksa dönen Ersayar, Avrupa şampiyonu oldu

2024-12-23 14:13 - Spor

Suriye'nin yeniden yapılanma süreci, güvenin tesisi ve kurumların inşasıyla hızlanabilir

2024-12-25 12:42 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Yıllardır enkazın kaldırılmadığı Deyrizor il merkezindeki yıkım böyle görüntülendi

2024-12-23 16:07 - Dünya

Bakırköy'de kazalarla gündeme gelen alt geçit için tır sürücülerine uyarı

2024-12-23 23:33 - Gündem

Suudi Arabistan takımı Al-Shabab, teknik direktörlüğe Fatih Terim'i getirdi

2024-12-27 09:07 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: PKK ve uzantıları ya kendilerini tasfiye edecek ya da edilecek

2024-12-23 21:03 - Siyaset

İsrail'in 443 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 45 bin 259'a yükseldi

2024-12-22 14:12 - Dünya

İlgili Haberler

Evliya Çelebi'nin ilk yolculuğundan 385 yıl sonra aynı rotayı gezerek fotoğrafladı

14:07 - Kültür Sanat

Çanakkale Deniz Müzesi, ziyaretçilerini tarihi yolculuğa çıkarıyor

02:31 - Kültür Sanat

'2. Uluslararası Kütüphane ve Teknoloji Festivali' yarın başlıyor

18:28 - Kültür Sanat

Görme engelli bireyler için kitaplar dijital hale getiriliyor

11:59 - Kültür Sanat

Tekirdağ'da Rakoczi Müzesi'nde bayram tatili hareketliliği

15:08 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

ABD'li yargıç, Louisiana'da gözaltında olan Rümeysa Öztürk'ün Vermont'ta yargıla

03:23 - Dünya

Suriye'de İsrail'in saldırı düzenlediği T4 Hava Üssü böyle görüntülendi

00:37 - Dünya

İBB'den reklam izni alımında "gayriresmi ücret" iddiası

00:32 - Gündem

Kültür AŞ'nin eski avukatından "usulsüz ihale ve işlem" iddiası

00:28 - Gündem

Zelenskiy, koşulsuz ateşkesten sonra Rusya ile müzakerenin mümkün olabileceğini belirtti

00:23 - Dünya