?>

'Yunus Emre ve Diyanet, Kolombiya'da faaliyet göstermeli'

TİKA Bogota Program Koordinatörü Doç. Dr. Özkan, Türkiye'nin, Kolombiya'yı Latin Amerika'nın bir kapısı gibi görmesinin çok yararlı olacağını söyledi. - Anadolu Ajansı

Dünya - 8 yıl önce

CAQUETA - LOKMAN İLHAN

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Bogota Program Koordinatörü Doç. Dr. Mehmet Özkan, Türkiye'nin, Kolombiya'yı Latin Amerika'nın bir kapısı gibi görmesinin çok yararlı olacağını belirterek "Yunus Emre Enstitüsü ve Diyanet İşleri Başkanlığı başta olmak üzere sivil toplum kuruluşlarının Kolombiya'da faaliyete başlaması, Türkiye'nin hem bu ülkeyle hem de kıta ile ilişkilerine ivme kazandıracaktır." dedi.

Özkan, TİKA Bogota heyetinin, Kolombiya'nın güneyindeki Caqueta yönetim bölgesine yaptığı çalışma ziyaretinin ardından AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile varılan barış anlaşması ve Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ile başlatılan barış görüşmeleri sonrasında Kolombiya'nın Güney Amerika'da giderek artan önemine dikkati çeken Özkan, ülkenin çatışma sonrası dönemde ekonomik ve siyasi olarak bölgede daha iyi konuma geleceğini ifade etti.
Türkiye'nin de Kolombiya'yı bu bölgeye açılan bir kapı gibi görmesinin çok yararlı olacağını belirten Özkan, şunları söyledi:
"Yunus Emre Enstitüsü ve Diyanet İşleri Başkanlığı başta olmak üzere sivil toplum kuruluşlarının Kolombiya'da faaliyete başlaması, Türkiye'nin hem bu ülkeyle hem de kıta ile ilişkilerine ivme kazandıracaktır. Bu hamleler aynı zamanda FETÖ'nün de kıtadaki yapılanması karşısında bir önlem olacaktır. Artık Türkiye'nin, bütün kurumlarıyla bu bölgede hem yeni alanlar açan hem de gerektiğinde tehlikeli yapıların kazanacağı alanları kapatan bir politika izlemesi büyük kazanç sağlayacaktır."
Özkan, Kolombiya'da şimdiye kadar, balıkçılık, pamuk, eğitim projeleri ve KOBİ'ler arasında iş birliği projeleri gerçekleştirdiklerini belirtti. Yakın zamanda Medellin kentinde bir çocuk parkı projesini tamamladıklarını hatırlatan Özkan, mayın temizleme faaliyetlerinin gerçekleştirildiği ve barış anlaşmasının pilot bölgelerinden olan Orejon'daki Türkiye Okulunun da kısa süre içinde açılacağını kaydetti.
Güney Amerika'daki diğer projelerden örnekler veren Özkan, Guyana'ya bilgisayar, ambulans ve tarım makineleri, Paraguay'a itfaiye aracı, Peru'ya aynı şekilde tarım makineleri ve teçhizat yardımının yanı sıra bölgedeki Müslüman topluluklara da destek sağladıklarını dile getirdi.

Eğitim, sağlık ve kırsal kalkınma projeleri desteklenecek

Kıtadaki birçok ülkenin gelir dağılımının sorunlu olduğuna işaret eden Özkan, bu bölgelerin tabandan başlayan bir kalkınma ile daha iyi duruma geleceğini vurguladı. Özkan, TİKA olarak da Türkiye'nin son yıllarda bu alanda elde ettiği ilerlemeyi örnek aldıklarını, dolayısıyla 2017 yılında da bölgede daha çok eğitim, sağlık ve kırsal kalkınma merkezli çalışmalar yürütmeyi planladıklarını belirtti.

Ekvador'daki Türkiye Parkı açılıyor

Özkan, Ekvador'un başkenti Quito'da yürüttükleri Türkiye Parkı projesinin de artık sonuna geldiklerini ve parkın bu hafta açılacağını açıkladı.
Parkın şehrin bilinen bir bölgesinde olduğunu, dolayısıyla Türkiye'nin buradaki görünürlüğüne ciddi katkı sağlayacağını ifade eden Özkan, Çevre Bakanlığı ile de Guayaquil kentinde deniz ve sahil temizleme projesinin yürütüldüğünü söyledi.
Özkan, Ekvador'da ayrıca eğitim projelerine ağırlık verileceğini ve uygulama için de bazı projelerin hazır hale getirildiğini kaydetti.

"Caqueta'da TİKA'ya 30 proje sunuldu"

Özkan, Caqueta yönetim bölgesine yaptıkları ziyarete ilişkin de şunları söyledi:
"Burası çatışma döneminde, FARC'ın en aktif olduğu ve Kolombiya ordusunun çok ciddi mücadeleler verdiği bir bölge. Kolombiya'da, çatışma sonrası dönemde ordu, özellikle bu bölgelerin yapılandırılmasında çok etkin rol oynuyor. Biz de 6. Ordu'nun davetiyle TİKA'nın destek vermesi muhtemel olan projeleri yerinde görmek için burada incelemelerde bulunduk. Özellikle Florencia kentinde yapılan toplantılar sonucunda bize 30 proje sunuldu.
Buradaki halk ve yetkililer Türkiye'yi yeni tanıyorlar. Ziyaretimizden de çok memnun kaldılar. Hatta çatışmaları en yoğun yaşamış Milan kasabasının Belediye Başkanı Doly Liesbeth Aguirre Mosquera, ziyaret ettiğimiz bölgeye bizden önce hiçbir yabancının gelmediğini söyledi."
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Gazze saldırısıyla ilgili Netanyahu’ya ‘ihmal’ suçlaması

2017-03-01 01:52 - Dünya

Yeni keşfedilen gezegenlerin ipuçları Ulu Cami minberinde

2017-02-24 18:27 - Teknoloji

K24 TV heyetinden AA'ya ziyaret

2017-02-27 21:47 - Gündem

Son dakika haberleri! Çanakkale'de korkutan deprem |Son depremler

2017-02-24 01:37 - Asayiş

Gönül sultanları 'tohum şehri'nde yaşatılıyor

2017-02-23 16:52 - Kültür Sanat

Evde ağda nasıl yapılır? Ve ev yapımı 2 doğal ağda tarifi

2017-02-22 17:32 - Sağlık

'Bab'ın tüm mahallelerinde kontrol sağlandı'

2017-02-24 18:52 - Gündem

'Hz. İsa'yım' dedi, kabul etmeyen ailesine dava açtı

2017-02-27 16:17 - Çevre-Hayat

'Tarihçileri göreve çağırıyoruz'

2017-02-22 18:42 - Gündem

Kuzey Kore'de yeni infaz iddiası

2017-02-27 18:46 - Dünya

İlgili Haberler

Nijerya'da "Ebola" alarmı

16:38 - Dünya

Tunus'ta 4,9 büyüklüğünde deprem oldu

16:33 - Dünya

Filistin Devlet Başkanlığı: Filistin halkı ne tehcir ne de alternatif vatan planlarını kabul edecek

16:28 - Dünya

AB liderleri "savunma" konulu ilk zirve için bir araya geldi

15:47 - Dünya

Papa, çocukların bombalar altında ölmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi

15:42 - Dünya

Günün Manşetleri

AJet'in ocak ayındaki zamanında kalkış-varış oranları yüzde 80'in üzerine çıktı

16:42 - Ekonomi

Nijerya'da "Ebola" alarmı

16:38 - Dünya

Tunus'ta 4,9 büyüklüğünde deprem oldu

16:33 - Dünya

Filistin Devlet Başkanlığı: Filistin halkı ne tehcir ne de alternatif vatan planlarını kabul edecek

16:28 - Dünya

"Çiftlik Bank" davasında karar açıklanacak

16:12 - Gündem