Almanya'da kurulacak koalisyon hükümetini zorlu bir ekonomi ve reform gündemi bekliyor

Almanya'da kurulacak koalisyon hükümetini zorlu bir ekonomi ve reform gündemi bekliyor

Ülkede yeni hükümetin ekonomi gündeminde ulaşım altyapısı, kamu yönetiminin dijitalleştirilmesi, savunma harcamalarının artırılması, enerji dönüşümü, dijitalleşme ve yüksek kiralar gibi zorlu konular başı çekiyor.

Berlin

Almanya'da seçim sonuçları koalisyon görüşmelerinin uzayabileceği olasılığını ortaya çıkarırken, 1990'da iki Almanya'nın yeniden birleşmesinden bu yana en büyük ekonomik krizle karşı karşıya olan ülkede kurulacak hükümeti zorlu bir ekonomi gündemi bekliyor.

Almanya'da CDU/CSU partileri yüzde 28,6 ile genel seçimi önde tamamladıAlmanya'da 19 Türk kökenli aday milletvekili seçildiAlmanya seçimleri Avrupa'yı ve küresel siyaseti nasıl etkileyecekAlmanya'da BSW Partisi seçim sonuçlarına itiraz etmeyi planlıyorAlmanya'da Yeşiller Partisinin başbakan adayı Habeck, parti yönetiminde görev almayacağını belirttiAlmanya'da AfD, ülkenin doğusundaki eyaletlerde birinci parti çıktı

Almanya Seçim Kurulunun açıkladığı geçici resmi sonuçlara göre, Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri yüzde 28,6 ile genel seçimi önde tamamladı.

Aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisi bir önceki seçimlere göre oy oranını 10,4 puan artırarak yüzde 20,8 ile ikinci sırada yer aldı.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) yüzde 16,4 oy oranıyla üçüncü, Yeşiller Partisi de yüzde 11,6 ile dördüncü olarak sıralandı.

Sol Parti ise oyunu bir önceki seçime göre 3,9 puan artırarak yüzde 8,8 oy oranını yakaladı.

Hükümetten ayrılarak ülkede erken genel seçime gidilmesine neden olan Hür Demokrat Parti (FDP) bu seçimlerde yüzde 4,3 oy oranıyla, yüzde 5'lik barajın altında kaldı.

İlk kez genel seçimlere katılan "Sahra Wagenknecht İttifakı-Anlayış ve Adalet İçin" (BSW) Partisi de yüzde 4,9 oy oranıyla barajı aşmayı kıl payı kaçırdı.