Enerjide 2017 böyle geçti

Enerjide 2017 böyle geçti

OPEC'in petrol üretim kısıntısı anlaşmasını 2018'in sonuna kadar uzatacağını açıklaması küresel enerji piyasaları açısından yılın önemli gelişmeleri arasında yer aldı.

ANKARA

Türkiye'de ve dünyada bu yıl enerji sektörü oldukça yoğun gelişmelere sahne oldu. Petrol İhraç Edenler Örgütü'nün (OPEC) petrol üretim kısıntısı anlaşmasının süresini uzatma kararı, birçok ülkenin iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında yenilenebilir enerji yatırımlarına hız vermesi, Rusya'nın TürkAkımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi'ni onaylaması, enerji piyasaları açısından yılın önemli gelişmeleri arasında yer aldı.

OPEC'in geçen yıl 30 Kasım'da aldığı petrol üretimini kısma kararı, 1 Ocak 2017 itibarıyla uygulamaya girdi. Günlük petrol üretim miktarlarını OPEC üyesi ülkelerin 1,2 milyon varil, OPEC dışı ülkelerin de 600 bin varil azaltması yönündeki kararın uygulanmaya başlanmasıyla Brent petrolün varil fiyatı, Temmuz 2015'ten bu yana en yüksek seviye olan 58,37 doları gördü.

Petrol fiyatlarında zirve...

Yıl içinde birçok kez 58 doların üzerini test eden petrol fiyatları en son 11 Aralık'ta İngiltere'nin Kuzey Denizi'ndeki Forties Petrol Boru Hattı'nın kapatılması sebebiyle 65,83 dolar ile 2017'nin en yüksek seviyesini gördü.

ABD Paris Anlaşması'ndan çekildi

ABD ise petrol, doğalgaz ve kömür gibi fosil yakıtlarda üretimini sürdürdü ve iklim değişikliğiyle küresel mücadeleyi hedefleyen Paris Anlaşması'ndan çekildiğini duyurdu.

ABD Başkanı Donald Trump'ın ülkesinin Paris Anlaşması'ndan çekilme kararı aldığını açıklaması birçok ülke ve küresel şirket tarafından tepkiyle karşılandı.

TürkAkım projesi...

Türkiye'de ise 2017 enerji sektöründe uluslararası projelerde önemli adımların atıldığı bir yıl oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2016'nın sonunda onayladığı TürkAkım doğalgaz botu hattı projesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından 2017'de onaylandı.

Bu gelişmenin ardından çevresel etki değerlendirme raporu onaylanan TürkAkım projesi, 4 Kasım'da Türkiye Münhasır Ekonomik Bölgesi'ne giriş yaptı. Türkiye ve Rusya münhasır ekonomik bölgeleri arasındaki geçişin simgesi olarak deniz tabanına her iki ülkenin bayraklarının resmedildiği bir boru hattı kesiti yerleştirdi.

Akkuyu NGS'nin yüzde 49 hissesinin CKK'ya devri...

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu Rosatom ile CKK konsorsiyumu ortaklığı arasında Akkuyu NGS'nin yüzde 49 hissesinin CKK'ya devredilmesini sağlayacak ön protokol anlaşması imzalandı.

Akkuyu'da Türk ve Rus yetkililer tarafından yapılan saha incelemesi sırasında Rosatom Genel Müdürü Aleksey Lihaçev, birinci ünite reaktör binası temeli çalışmalarının tamamlandığını belirtti.

Milli Enerji ve Maden Politikası...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, doğalgaz ile nükleer enerjideki gelişmelerin yanı sıra yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından maksimum seviyede faydalanarak cari açığı azaltmayı hedefleyen Milli Enerji ve Maden Politikası'nı açıkladı.

Arz güvenliği, yerlileştirme ve şeffaflık olmak üzere üç sac ayağına oturtulan politika kapsamında Türkiye'nin en büyük lisanslı güneş enerjisi santralinin kurulmasını öngören Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesi yapıldı.

İhalede en yüksek teklifi veren Kalyon-Hanwha Grubu, Türkiye'de proje kapsamında 450 milyon dolarlık entegre güneş panel fabrikası ve 1 milyar dolara mal olacak bin megavat kapasiteli güneş enerjisi santrali kuracağını duyurdu.

YEKA ihalesi...

Milli Enerji ve Maden Politikası'nın ikinci büyük projesi olan rüzgar YEKA ihalesi için ise 4 Alman şirketin yanı sıra Amerika, Çin, Danimarka merkezli ve rüzgar türbini üretiminde dünyada ilk 10'da yer alan 8 konsorsiyum teklif verdi.

İhalede, Kalyon-Türkerler-Siemens konsorsiyumu kilovatsaat başına verdiği 3,48 dolar/centlik teklif ile bu alanda dünya rekoru kırdı.

.

dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
...