Kitap tutkunlarının 'Kütüphanede Bir Gece' buluşması

Kitap tutkunlarının 'Kütüphanede Bir Gece' buluşması

Kitap tutkunları, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce düzenlenen "Kütüphanede Bir Gece" etkinliğinde yazarlarla bir araya geldi.

İSTANBUL

Türkiye'nin ilk milli kütüphanesi olma özelliğine sahip Beyazıt Devlet Kütüphanesi'ndeki etkinlikte, İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, yazarlar İbrahim Altay, İsmail Erdoğan, İbrahim Paşalı, Mevlana İdris Zengin ve Samed Karagöz kitapseverlerle sabaha kadar sohbet etti.

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kütüphane çalışmalarına zenginlik katmak için harekete geçtiklerini söyledi.

Kütüphane hukukunu, arkadaşlığını, dostluğunu ve hatıralarını renklendirmek, kitapseverlerin hayatında "kütüphane ve kitap"la ilgili bir iz bırakmak istediklerini belirten Yılmaz, şöyle devam etti:

"Beyazıt Devlet Kütüphanesi'nde ve diğer kütüphanelerimizde konferanslar ve paneller var ama 'Kütüphanede Bir Gece' hem içerik hem de format itibarıyla bunlardan farklıdır. Programımız 23.00'te başlıyor ve sabaha kadar devam ediyor. Birden fazla konuşmacımız, bir konu etrafında farklı fikirlerini dile getirmekten ziyade o gece programı izlemeye gelenlerle birebir ortaklaşa bir iletişim halinde programı gerçekleştiriyorlar. Bu gece için önceden isimler ilan ediliyor fakat programımızın konuşmacıları sadece ilan edilen yazarlar değil, buraya gelen kitapseverlerle farklı bir usulü de gerçekleştirmek istedik."

Yılmaz, okur-yazar buluşmasının ikinci kez gerçekleştirilmesine rağmen yaklaşık 100 kişinin geldiğini anlattı.

Etkinliğe İstanbul dışından katılımların da olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Bu gece bizi şaşırtan ve ayrıca mutlu eden diğer bir konu ise Bursa, Eskişehir gibi Türkiye'nin muhtelif şehirlerinden sırf buraya katılmak için gelen misafirlerimizin olmasıdır. İlk kez İstanbul'da gerçekleştirdiğimiz bu programın, Türkiye geneline dağılan bir etkinlik olmasını arzu ediyoruz ve bu kadar insanın buraya gelmesi beni umutlandırıyor." ifadelerini kullandı.

"Kitap okumak hayatımızı değiştiriyor"

Kütüphanelerin 24 saat açık olduğunu insanlara duyurmak ve hatırlatmak amacıyla yola çıkıldığını anlatan gazeteci yazar Samed Karagöz, kitap okumanın insanların hayatını değiştirdiğini ve bu konuyu etkinlikte ele aldıklarını ifade etti.

Gençlik dönemlerinde başlayan kitap sevgisi ve yaşadıklarına dair anılarını anlatan yazar İbrahim Paşalı, önemli olanın kitap sevgisi olduğuna vurgu yaptı.

Yazar Mevlana İdris Zengin ise "Kitap okuma zevki, bir insanda veya çocukta oluşmuşsa bence artık o şahsın kitap okuma yolu, doğru kitaba yönelmiş demektir. Kitabın ortasından okumak diye bir tabir vardır. Bugünlerde kitabın ortasında Kudüs var, İstanbul'da gerçekleşen Kudüs toplantısı ve alınan karar var." değerlendirmesinde bulundu.

Yazar İbrahim Altay da kütüphanelerle ilgili anılarını aktardı.

Altay, "Ankara'daki milli kütüphanede öğrenciler sınav zamanları ders çalışırlar ve orada sosyalleşirler. Hatta bu konuyla ilgili çok bilinen bir slogan vardır; 'Milli kütüphane mutlu yuvalar kurar' diye. Kütüphanelerin 24 saat açık olmasının, çok kitap okumak, çok ders çalışmak ve çok sosyalleşmenin dışında böyle de bir yararı vardır." yorumunu yaptı.

Yazar İsmail Erdoğan, kütüphanede sabahlamak fikrinin hayata geçirilmesine neden olan herkese teşekkür etti.

Büyük bir kütüphaneye duyulan ihtiyacı ve bu doğrultudaki talepleri gören Sultan II. Abdülhamid'in girişimleriyle kurulan Kütüphane-i Umumi-i Osmani, bugünkü adıyla Beyazıt Devlet Kütüphanesi, Ekim 2017 itibarıyla 24 saat açık kalma esasına göre kitapseverlere hizmet vermeye başlamıştı.

Bu çerçevede düzenlenen "Kütüphanede Bir Gece" başlıklı etkinlikler hem kütüphanenin 24 saat açık olduğunu duyurmak hem de özellikle gençlere kütüphane alışkanlığı kazandırmak için devam edecek.

Muhabir: Ayşe Büşra Erkeç

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
...