ODTÜ'nün atomik mikroskopları lise talebelereine açıldı

ODTÜ'nün atomik mikroskopları lise talebelereine açıldı
ANKARA

ODTÜ laboratuvarında bulunan ve bilim insanlarına atomik seviyede araştırma imkanı sağlayan elektron mikroskoplarıyla, lise öğrencilerine deney imkanı sunulmaya başlandı.

ODTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Eren Kalay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "taramalı" ve "geçirimli" olmak üzere iki türü olan elektron mikroskoplarının, milyon avroları bulan yüksek fiyatları nedeniyle Türkiye'de ancak bir kaç üniversitede bulunduğunu aktardı.

Özellikle tıp, malzeme mühendisliği, gıda mühendisliği ve nanoteknolojide kullanılan bu mikroskopların, maddeleri nano ve atomik seviyelerde inceleme olanağı sunduğunu ifade eden Kalay, kendisinin bireysel çabasıyla, lise öğrencilerinin bu mikroskopları kullanarak deney ve gözlem yapmasına olanak sağlayan bir proje yürüttüğünü belirtti.

Hedef: Müfredata girmesi

ODTÜ'deki mikroskopları internet üzerinden lise sınıflarına taşıdıklarını ve böylece bilgisayar aracılığıyla uzaktan kullanımını sağladıklarını bildiren Kalay, bu kapsamda lise müfredatında bulunan "malzemelerin yapısı", "çeşitli hastalıklar", "omurgasız hayvanlar", "kimyasal analiz" gibi konu başlıklarına ilişkin kalıcı öğrenmeyi amaçladıklarını söyledi.

Ayrıca büyük bir hızla gelişen “nanoteknoloji” alanında da lise öğrencilerine elektron mikroskobu altında gerçek bilimsel çalışmalar sunularak bu alanda farkındalık yaratmak istediklerini dile getiren Kalay, ayrıca öğrencileri bu tür bilimsel çalışmalara özendirmeye çalıştıklarını ifade etti.

Geliştirdikleri teknikle ve internet yardımıyla öğrencilerin uzaktan ve canlı olarak zaman ve mekandan bağımsız şekilde maddeleri nano boyutlarda incelemelerine ve kimyasal analiz yapmalarına olanak verebildiklerini belirten Kalay, şu değerlendirmelerde bulundu:

AMERİKADA 3 BOYUTLU YAZICI VE ELEKTRON MİKROSKOPLARI LİSELERDE KULLANILIYOR...

"Amerika'daki liselerde üç boyutlu yazıcı ve elektron mikroskobu teknolojileri kullanılıyor. İyi liseler, bunları araştırmalarında kullanıyor. Mikroskobu internete bağlayarak gençlere deney yapma imkanı sunan bu uygulamanın müfredata girmesini hedefliyoruz. Örneğin bir şehirde bir merkezde bu amaçla kurgulanmış bir elektron mikroskobu olsa en az 100 okulun öğrencileri programı kullanabilir."

Eren Kalay, İstanbul, Muş ve Ankara'daki bazı okullarda ve lise bilim kamplarında projelerini uygulamaya geçirdiklerini, öğretmen eğitimleriyle bu projenin kolaylıkla yaygınlaştırılabileceğini sözlerine ekledi.
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
...