Rus akademisyen Pritçin: Türkiye'ye petrol satışından elde edilecek gelir Rusya bütçesini dolduracak

Rus akademisyen Pritçin: Türkiye'ye petrol satışından elde edilecek gelir Rusya bütçesini dolduracak

Rus akademisyen ve siyaset bilimci Stanislav Pritçin, Türkiye'ye petrol satışından elde edilecek gelirin Rusya bütçesini dolduracağını söyledi

MOSKOVA - ÖZEL

Rus akademisyen ve siyaset bilimci Stanislav Pritçin, "Türkiye'ye petrol satışından elde edilecek gelir Rusya bütçesini dolduracak" dedi.

Rus Argumentı i Faktı (AiF) gazetesine konuşan uzman, Türkiye'nin Rus petrolü almaya devam edeceğini ve bunun bedelini düzenli olarak ödeyeceğini söyledi. Uzmanın  iddiasına göre, "İhracat gelirleri Rusya bütçesini doldurmaya devam edecek, ancak Türkler tedarik koşullarını iyileştirmek için yaptırımları bahane olarak kullanacak."

"TÜRK-RUS ORTAKLIĞINDAN G-7 ÜLKELERİ RAHATSIZ!.."

Gazete, konuyla ilgili şunları kaydetti:

"Türkiye, Rusya'nın deniz yoluyla yaptığı toplam petrol ihracatının yüzde 12-15'ini gerçekleştiriyor; tedariklerimiz bu ülkeye tüketilen tüm hammaddelerin yüzde 45-50’sini sağlıyor. Ülkelerimiz arasındaki bu kadar yakın bir ortaklık, G7 ülkelerinde büyük rahatsızlık yaratıyor.

ABD ve AB, Türkiye üzerindeki baskıyı keskin bir şekilde artırıyor, ikincil yaptırım tehdidinde bulunuyor. Ve hemen Batı medyası, Türkiye'nin Dörtyol petrol terminalinin Rus petrolüne sahip tankerleri kabul etmeyi reddettiğini ve halihazırda yapılmış teslimatlar için ödeme yapmanın zorluklarını memnuniyetle bildirmeye başladı.

İddiaya göre, Türk bankaları ya Rus ihracatçılara ödeme yapmayı tamamen reddediyor ya da her işlem için tüm belgeleri dikkatle inceliyor ve ödemelerin işlenmesi haftalar, bazen aylar sürüyor. Sonuç olarak Rusya'nın ihracat gelirleri, yaptırım yetkililerinin istediği gibi düşüyor veya aralıklı olarak geliyor."

Bunun üzerine Rus uzman Pritçin, "Aslında bankacılık sektöründe bazı zorluklar var" diye itiraf ediyor. Bu piyasa katılımcıları tarafından da doğrulanıyor ancak bu Türkiye'nin çıkarına değil, dolayısıyla sorunlar zamanla çözülecektir." dedi.

TÜRKİYE’NİN ENERJİ İHTİYACININ YÜZDE 90’I İTHALATLA KARŞILANIYOR…

"Bizim için kesintisiz ödemeler, federal bütçe gelirlerinin istikrarlı bir şekilde yenilenmesi anlamına geliyor, ancak Ankara aynı zamanda Rusya ile işbirliğinin tam değerini de çok iyi anlıyor" diyen Pritçin, "Türkiye'nin enerji ihtiyacının yüzde 90'ı ithalat yoluyla karşılanıyor; petrol, gaz ve diğer konularda dışa oldukça bağımlı bir ülke... Rusya, yakın bir konumdadır ve ülkemiz geleneksel olarak Türkiye'nin enerji güvenliğinin en önemli garantörlerinden biridir" dedi.

Pritçin sözlerine şöyle devam etti: "Elbette Ankara avantajlı jeopolitik konumunu kullanıyor. Türkler aynı zamanda Rusya'nın gaz merkezi fikrini destekliyor, İran gazını satın alıyor, Azerbaycan'ın mavi yakıtı zaten kendi toprakları üzerinden pompalanıyor, Ancak Türkiye'nin Rusya'ya olan bağımlılığı çok büyük ve alternatifi yok, bunları ancak biz gereken miktarda sağlayabiliriz. Dolayısıyla ülkelerimiz arasındaki enerji iş birliği devam edecek, yaptırım kısıtlamaları en az bu alanı etkileyecektir."

“TÜRKLER BU DURUMDAN YARARLANACAK…”

Gazetenin yorumuna göre; aynı zamanda, Batılı ülkelerin, özellikle de ABD'nin potansiyel etkisini de küçümsememek gerekir; ikincil yaptırım tehdidi, Türk otoriteleri ve iş dünyası üzerinde Demokles'in kılıcı gibi asılı duruyor.

Pritçin, bu nedenle "Belki de Ankara, paralel ithalatlarımıza ilişkin politikasını sıkılaştıracaktır" diye itiraf ediyor. Türkiye üzerinden lojistik yapan firmalarımız da risk altında ama enerji sektörüne dokunulmayacak. En kötü durumda, gerçek Doğu halkı gibi Türkler de bu durumdan yararlanacak ve kendileri için daha iyi, daha uygun koşulları müzakere etmeye çalışacak, ancak enerji tedariği alanındaki işbirliğini kesintiye uğratmayacaklar” diye vurguladı.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
...