İSTANBUL
Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR) tarafından yayımlanan raporda, "27 Şubat'ta imzalanan ateşkese rağmen sağlık merkezlerine yönelik saldırılar durmadı. Saldırılar, Suriye Muhalefeti Müzakere Yüksek Kurulu'nun Cenevre görüşmelerine katılımını ertelemesinin ardından korkunç bir şekilde arttı." ifadesine yer verildi.
Cenevre görüşmelerinin askıya alınmasının ardından şu ana kadar en az 30 sağlık merkezinin bombalandığı belirtilen raporda, Rus güçlerinin bu saldırılarda misket bombaları ve balistik füzeler gibi çeşitli mühimmat kullandığına işaret edildi.
"Rusya'nın düzenlediği düşünülen saldırılarda en az 59 sağlık merkezi hedef alındı. Bunlardan 5'i defalarca vuruldu. Ayrıca bu saldırıların yüzde 84'ü Halep ve İdlib kentlerine yönelikti." ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, söz konusu saldırılarda aralarında sağlık ekipleri, kadın ve çocukların da bulunduğu 86 sivilin hayatını kaybettiği bildirildi.
Raporda ayrıca, "Rusya rastgele bombardımanlarıyla şüphe götürmeyecek şekilde 2139 sayılı BMGK kararı ile uluslararası sözleşme maddelerini ihlal etti, orantısız güç kullanarak ve ayırt etmeksizin saldırılarda bulunarak savaş suçu kriterlerini taşıyan suçlar işledi." değerlendirmesinde bulunuldu.
"Suriye'de hastaneler de dahil güvenli hiçbir yer yok"
Raporda sözlerine yer verilen SNHR Başkanı Fadl Abdulgani, Rus güçlerinin sağlık merkezleri ve ekiplerini hedef almasının uluslararası sözleşmelerin ihlali olduğunu vurguladı. Yaralıların acılarının artmasının, Suriye halkının en önemli göç sebeplerinden biri olduğunu belirten Abdulgani, söz konusu durumun, Suriye'de hastaneler de dahil güvenli hiçbir yer bulunmadığı mesajı verdiğini kaydetti.
Rusya Savunma Bakanlığı, 30 Eylül'de Suriye topraklarındaki terör örgütü DAEŞ hedeflerine yönelik hava operasyonları başlattığını duyurmuştu.