Ankara
Türkiye, bu yıl ev sahipliği yaptığı uluslararası etkinlikler ve ağırlanan devlet ve hükümet yetkilileriyle diplomasinin merkezlerinden olurken, temasların temel odağı Gazze ve yıl sonuna doğru Suriye oldu.
Türkiye'de 2024'te ağırlanan devlet ve hükümet yetkilileri ile düzenlenen uluslararası etkinlikleri derledik.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 5 Ocak'ta Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşmek üzere İstanbul'a geldi. 6 Ocak'ta Blinken ile Fidan arasında Vahdettin Köşkü'nde yapılan görüşmede, Gazze'deki savaş, insani kriz, İsveç’in NATO’ya katılım süreci, Rusya-Ukrayna Savaşı, ikili ve bölgesel konular ele alındı.
Hırvatistan Dış ve Avrupa İşleri Bakanı Gordan Grlic Radman, 16 Ocak'ta Ankara'da Fidan ile bir araya geldi. Aynı tarihte Japonya Dışişleri Bakanı Kamikava Yoko ile de bir araya gelen Fidan, ikili, bölgesel ve küresel gelişmelere dair ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.
Fidan, 17 Ocak'ta Türkiye-Burkina Faso III. Dönem Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı'na eş başkanlık etmek üzere Ankara’da bulunan Burkina Faso Dışişleri, Bölgesel İş Birliği ve Yurtdışı Burkinalılar Bakanı Karamoko Jean-Marie Traore ile bir araya geldi.
18 Ocak'ta Ürdün Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi ile bir araya gelerek başta Gazze olmak üzere ikili ve bölgesel meseleleri görüşen Fidan, 21 Ocak'ta da o dönem Hamas Siyasi Büro Başkanı olan İsmail Heniyye ile Ankara'da görüştü.
Fidan, 26 Ocak'ta dönemin İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron ile İstanbul'da bir araya geldi. Cameron, Gazze'de sürdürülebilir ateşkes çabaları kapsamında İsrail, Filistin, Katar ve Türkiye'yi ziyaret ediyordu.
Bakan Fidan, 28 Ocak'ta ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Vekili ve Siyasi İşler Müsteşarı Victoria Nulan ile görüştü.
Fidan, 5 Şubat'ta Laos Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Saleumxay Kommasith ile bir araya gelerek ikili ilişkiler, güncel, uluslararası ve bölgesel gelişmeleri ele aldı.
8 Şubat'ta Fidan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile Ankara'da bir araya geldi. Fidan, aynı gün Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Kıbrıs Şahsi Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar'ı da kabul etti.
Fidan, 9 Şubat'ta İstanbul'da düzenlenen ve İslam dünyasındaki gençlerin, ülkeleri ve tüm dünya için potansiyellerini tam olarak kullanmalarını sağlamalarına yönelik stratejilerin ele alındığı İslam İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF) 5. Genel Kurulu'na katıldı.
Fidan, 15 Şubat'ta Ankara'da Gürcistan Dışişleri Bakanı İlia Darçiaşvili ve Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile görüştü.
3. Antalya Diplomasi Forumu
1-3 Mart'ta düzenlenen Antalya Diplomasi Forumu (ADF), dünyanın dört bir yanındaki 148 ülkeden temsilcileri ağırladı. 3. ADF'ye 19 devlet başkanı, 2 özerk yönetim başkanı, 52'si dışişleri bakanı olmak üzere 64 bakan ve 57 uluslararası kuruluş başkanı ve yüksek düzeyli temsilcisi, akademisyenler ve uzmanlar dahil 4 bin 700'ü aşkın katılımcı iştirak etti.
"Krizler Döneminde Diplomasiyi Öne Çıkarmak" ana temasıyla düzenlenen forumda küresel meselelerin ve krizlerin yanı sıra iklim değişikliği, göç, İslam karşıtlığı, ticaret savaşları ve yapay zeka gibi birçok konu tartışıldı.
ADF kapsamında program öncesinde 29 Şubat'ta Fidan, Kazakistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Murat Nurtleu, Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Gambiya Dışişleri Bakanı Mamadou Tangara, Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Buhabib ve Tacikistan Dışişleri Bakanı Sirojiddin Muhriddin ile Antalya'da bir araya geldi.
Fidan, 1 Mart'ta ise Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Antalya'da ADF kapsamında görüştü.
ADF'nin açılışında konuşan Fidan, Gazze konusuna dikkati çekerek, diplomasinin önemine, uluslararası sistemin yapısına, bölgesel ve küresel meselelere dikkati çekti.
ADF kapsamında Kuveyt Dışişleri Bakanı Abdullah Ali Abdullah el-Yahya ile bir araya gelen Fidan, Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, Slovakya Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı Juraj Blanar, Ruanda Dışişleri ve Uluslararası İş Birliği Bakanı Vincent Biruta ve Vatikan Devletlerle İlişkiler Sekreteri (Dışişleri Bakanı) Başpiskopos Paul Richard Gallagher ile de görüştü.
Fidan, ADF'nin ikinci günü 2 Mart'ta da görüşmelerine Lüksemburg Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Avrupa Bakanı Xavier Bettel, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Genel Sekreteri Helga Maria Schmid, İsviçre Dışişleri Bakanı Ignazio Cassis ve Kırgızistan Dışişleri Bakanı Ceenbek Kulubayev ile devam etti.
Özbekistan Dışişleri Bakanı Bahtiyar Saidov, Sırbistan Başbakan Birinci Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Ivica Dacic, Malezya Yüksek Öğrenim Bakanı Zambri Abdülkadir ve Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Bujar Osmani ile de görüşen Fidan, Namibya Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakanı Peya Mushelenga ve Kosova Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Diaspora Bakanı Donika Gervalla-Schwarz ile de temaslarına devam etti.
Hakan Fidan, Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki ile de aynı tarihte bir araya gelerek, Türkiye'nin Filistin’e güçlü desteğinin süreceğini aktardı.
İsrail’in saldırılarına bir an önce son vermesi ve ateşkes ilan edilmesi gerektiğini vurgulayan Fidan, kabul edilmiş uluslararası parametrelere uygun biçimde, iki devletli çözüm dışında bir alternatifin kabul edilemeyeceğini belirtti. Fidan, ihtiyaç duyulan insani yardımın kesintisiz biçimde ulaştırılmasının önemine değindi.
Senegal Dışişleri Bakanı Ismaila Madior Fall, Moldova Dışişleri Bakanı Mihai Popşoi, Karadağ Dışişleri Bakanı Filip Ivanovic ve Burkina Faso Dışişleri, Bölgesel İşbirliği ve Yurt Dışı Burkinalılar Bakanı Karamoko Jean-Marie Traore ile de görüşen Fidan, forumun kapanışında konuştu.
ADF'ye 148 ülkeden 4 bin 700 kişi katıldı
Antalya Diplomasi Forumu'na bu yıl 148 ülkeden 4 bin 700 kişinin katıldığını belirten Fidan, "19 devlet ve hükümet başkanı, 2 özerk yönetim başkanı, 52'si dışişleri bakanı olmak üzere toplamda 64 bakan, bir meclis başkanı, 20 parlamenter, 20 yabancı bakan yardımcısı katıldı." dedi.
ADF'deki fikir alışverişlerinde küresel sistemin adaletsizliğine ve dengesizliğine karşı oluşmakta olan uzlaşının da ele alındığına dikkati çeken Fidan, "Bazı uluslararası aktörlerin farklı meselelerdeki çifte standartlı ve uluslararası hukuku hiçe sayan yaklaşımları, forum esnasında panelistlerce adeta ifşa edildi." dedi.
Fidan, bu hususun özellikle Filistin halkına yönelik şiddete ivedilikle son verilmesine ilişkin diplomatik girişimlerin ele alındığı "Gazze Temas Grubu" panelinde vurgulandığını söyledi.
Fidan, 3 Mart'ta da Bangladeş Dışişleri Bakanı Muhammad Hasan Mahmud ve Panama Dışişleri Bakanı Janaina Tewaney Mencomo ile görüştü.
Fidan, Afrika ülkelerinin dışişleri bakanları ve Afrika'dan gelen bölgesel örgütlerin liderleri ile buluştu.
Fidan, 3. Antalya Diplomasi Forumu'nun son gününde, Mali Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Abdoulaye Diop, Gabon Dışişleri Bakanı Regis Onanga Ndiaye ve Uganda Dışişleri Bakanı Odongo Jeje Abubakher ile ikili görüşmeler yaptı.
12 Mart'ta Küba Başbakan Yardımcısı Ricardo Cabrisas Ruiz ile Ankara'da bir araya gelen Fidan, 20 Mart'ta İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares ile Ankara'da görüştü. İki bakan, Gazze, Avrupa Birliği ile ilişkiler, bölgesel ve küresel gelişmeler hakkında konuştu.
Fidan, ayrıca aynı gün Kamboçya Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakan Yardımcısı Widhya ile Ankara'da bir araya geldi.
Fidan, 28 Mart'ta ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu Başkanı Mike Rogers, Kıdemli Üyesi Adam Smith ve beraberindeki üyeleri Ankara'da kabul etti.
Gazze konusunda birçok temasta bulunuldu
20 Nisan'da Fidan, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ile İstanbul'da görüşmesinin ardından basın toplantısı düzenledi. Görüşme ve basın toplantısında ikili ilişkilerin yanı sıra başta İsrail'in Gazze'ye saldırıları olmak üzere bölgesel meselelere değinildi.
Fidan, 21 Nisan'da da Moritanya Dışişleri Bakanı Muhammed Salim Merzuk ile İstanbul'da bir araya geldi. 26 Nisan'da ise Yeni Zelanda Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Winston Peters ile görüşen Fidan, 1 Mayıs'ta da Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi'yi ağırladı.
6 Mayıs'ta Esvatini Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Pholile Shakantu ile Ankara'da görüşen Fidan, 8 Mayıs'ta da Etiyopya Dışişleri Bakanı Taye Atske Selassie ile bir araya geldi.
Fidan, 13 Mayıs'ta Singapur Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Albert Chua'yı kabul etti. Ertesi gün ise Fidan, Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg ile bir araya geldi. Ortak basın toplantısında İsrail'in Gazze'ye saldırıları, ikili ilişkiler ve Türkiye-AB ilişkileri üzerine konuşuldu.
14 Mayıs'ta Fidan, Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov ve Ukrayna Meclis Başkanı Ruslan Stefanchuk ile Ankara'da bir araya geldi.
Fidan, 15 Mayıs'ta Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly ile Ankara'da görüştü. Fidan, 23 Mayıs'ta ise AB Komisyonunun Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi ile bir araya geldi. Bölgesel ve küresel gelişmelerin değerlendirildiği ortak basın toplantısında, Türkiye-AB ilişkileri de ele alındı.
Aynı gün Fidan, Türkiye-Venezuela Ortak İşbirliği Komisyon Dördüncü Toplantısı kapsamında Venezuela Dışişleri Bakanı Yvan Gil ile bir araya geldi.
Fidan, 28 Mayıs'ta da Kamboçya Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Sok Chenda Sophea ile görüştü.
"Olağanüstü D-8 Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı"
8 Haziran'da Türkiye'nin ev sahipliğinde İstanbul'daki Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde "Olağanüstü D-8 Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı" düzenlendi. Toplantıda konuşan Fidan, "Bugün D-8 ülkeleri Bangladeş, Mısır, Endonezya, İran, Malezya, Nijerya, Pakistan ve Türkiye olarak İstanbul'dan Filistin'e desteğimizi en güçlü şekilde duyuruyoruz." dedi.
Fidan, 12 Haziran'da Brezilya Dışişleri Bakanı Mauro Vieira ile Ankara'da görüştü. İki bakan, iki ülke arasındaki ilişkilerin yanı sıra İsrail'in Gazze'ye saldırılarına ilişkin de ortak basın toplantısında konuştu.
Bakan Fidan, 17 Haziran'da Ankara'da Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ile bir araya geldi. 25 Haziran'da ise Fidan, Çekya Dışişleri Bakanı Jan Lipavsky ile görüşerek ortak basın toplantısı düzenledi.
Fidan, 28 Haziran'da Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak ve Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov ile bir araya geldi.
Bakan Fidan, 1 Temmuz'da Kongo Dışişleri, Frankofoni ve Yurtdışındaki Kongolular Bakanı Jean-Claude Gakosso ile Ankara'da bir araya geldi.
Somali ile Etiyopya arasında arabuluculuk yapıldı
Fidan, 2 Temmuz'da Etiyopya Dışişleri Bakanı Taye Atske Selassie ile Somali Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Ahmed Muallim Fiqi ile görüştü. Türkiye'nin iki ülke arasında arabuluculuk yürüttüğü anlaşmazlıklarda ilerleme katedildiğini açıklandı.
Fidan, aynı tarihte Zambiya Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Mulambo Haimbe'yi Ankara'da ağırladı.
14 Temmuz'da Fidan'ın Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan ile görüşmesinde özellikle İsrail ve Gazze konusuna odaklanıldı.
Fidan, 29 Temmuz'da Endonezya'nın seçilmiş Cumhurbaşkanı ve aynı zamanda Savunma Bakanı olan Prabowo Subianto'yla bir araya geldi.
6 Ağustos'ta KKTC Başbakanı Ünal Üstel ile bir araya gelen Fidan, 9 Ağustos'ta Karadağ Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Ervin İbrahimovic ile İstanbul'da görüştü.
Etiyopya-Somali Ankara Süreci devam etti
Bakan Fidan, 12 Ağustos'ta Ankara'da Etiyopya Dışişleri Bakanı Taye Atske Selassie ve Somali Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Ahmed Muallim Fiqi ile bir araya geldi.
Fidan, Selassie ve Fiqi 13 Ağustos'ta görüşmelere ve Somali ile Etiyopya arasında yürütülen Ankara Süreci'ne ilişkin basın toplantısında konuştu.
Müzakerelerin ilk turuna kıyasla çok daha fazla sayıda konunun çok daha kapsamlıca ele alındığı bilgisini paylaşan Fidan, bunu memnuniyet verici gelişme olarak nitelendirdi.
Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Güvenlik Mekanizması 4'üncü Toplantısı
Fidan, 15 Ağustos'ta Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Güvenlik Mekanizması 4'üncü Toplantısı kapsamında Irak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile Ankara'da görüştü. Görüşmede, ikili ilişkiler, terörle mücadele, bölgesel gelişmeler ve Gazze konusu ön plana çıktı.
27 Ağustos'ta Fidan, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov'u Dışişleri Bakanlığında ağırladı.
Fidan, 17 Eylül'de ABD Dışişleri Bakanlığı İdari İşler Müsteşarı ve Siyasi İşler Müsteşar Vekili John Bass ile görüştü. 19 Eylül'de ise Fidan, Polonya Meclis Başkanı Szymon Franciszek Holownia ile Ankara'da bir araya geldi.
Finlandiya Dışişleri Bakanı Elina Valtonen ile 1 Ekim'de bir araya gelen Fidan, 3 Ekim'de de KKTC Başbakanı Üstel ile görüştü.
15 Ekim'de AK Parti tarafından AK Parti Genel Merkezi'nde "Filistin'in Geleceği Konferansı" düzenlendi. Fidan, burada yaptığı konuşmada, "Gazze'de yaşananlar, uluslararası sistemin belirli bir azınlığın ayrıcalığı için tasarlandığının, kullanıldığının ve istismar edildiğinin canlı bir kanıtı." ifadesini kullandı. Programa Ürdün Dışişleri ve Yurt Dışı Vatandaşlar Bakanı Eymen es-Safedi de katılarak hitapta bulundu.
Fidan, aynı tarihte Safedi ile bir araya gelerek düzenlediği ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında özellikle İsrail'in Gazze'ye saldırıları ve çatışmaların bölgeye yayılma riskine odaklanıldı.
Fidan, 16 Ekim'de Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani ile Ankara'da bir araya geldi. Görüşmeye, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın da katıldı. Fidan, aynı tarihte Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt'ı Ankara'da kabul etti.
Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği Platformunun Üçüncü Toplantısı
Fidan, 17 Ekim'de İstanbul'da düzenlenen Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği Platformunun üçüncü toplantısına iştirak etti. Toplantıya, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi katıldı.
Toplantı açılışında konuşan Fidan, özellikle bölgesel sorunların "bölgesel sahiplenme" anlayışıyla çözülebileceğine dikkati çekti.
Fidan, 18 Ekim'de Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği Platformu kapsamında İstanbul'da bulunan Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile birebir görüşmeler yaptı.
Kabul edilen Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği Platformu (3+3) üçüncü toplantısı Ortak Bildirisinde de Orta Doğu'da BM Şartı ve uluslararası insancıl hukuk ilkelerini, bölgesel barış ve güvenliği tehlikeye atabilecek ciddi ihlaller şiddetle kınanırken, derhal ateşkes yoluyla tüm saldırı ve zulme son verilmesi ve bu durumdan etkilenenlerin insani yardıma engelsiz erişiminin sağlanması çağrısında bulunuldu.
Gazze konusunda temaslar sürdü
Fidan, 18 Ekim'de İstanbul'da Hamas Şura Meclisi Başkanı Muhammed Derviş İsmail ve Hamas Siyasi Büro üyeleri ile görüştü.
Görüşmede, Gazze'nin kuzeyi başta olmak üzere bölgedeki insani durum, esir değişimini mümkün kılacak olan ateşkes anlaşmasını sağlamaya yönelik müzakerelerdeki son durum ve Filistinliler arası uzlaşı süreci ele alındı.
Fidan, 19 Ekim'de İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi ile İstanbul'da bir araya geldi. Ortak basın toplantısında İsrail'in Gazze'ye saldırıları, çatışmaların bölgeye yayılma riski ve terörle mücadele konuları hakkında konuşuldu.
21 Ekim'de Ukraynalı mevkidaşı Andrii Sybiha ile Ankara'da bir araya gelen ve ortak basın toplantısı düzenleyen Fidan, 22 Ekim'de de Letonya Dışişleri Bakanı Baiba Braze ile görüştü.
27 Ekim'de KKTC Cumhurbaşkanı Tatar ile bir araya gelen Fidan, 25 Kasım'da Ankara'da NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile Ankara'da görüştü.
TRT World Forum 2024
Fidan, 30 Kasım'da TRT'nin bu yıl 8'incisini düzenlediği TRT World Forum 2024'te "Savaş ve Düzen: Değişen Dünya'da Jeopolitik Değişimlere Yön Vermek" başlıklı oturumun açılışında konuştu. Fidan, Orta Doğu ve Asya Pasifik bölgesinde silahlanmanın artığını belirterek, nükleer savaş tehlikesine dikkati çekti.
İran Dışişleri Bakanı Erakçi ile 2 Aralık'ta Ankara'da bir araya gelen Fidan, Suriye'de yaşanan son gelişmeleri ele aldı.
15. Büyükelçiler Konferansı
Fidan, 9 Aralık'ta Ankara'da düzenlenen 15. Büyükelçiler Konferansı'nın açılışında konuştu. Bakan Fidan, Dışişleri Bakanlığı ve genel Türk dış politikası konusunda bir çerçeve çizerek, özellikle Suriye'deki yeni döneme ilişkin açıklamada bulundu.
Esed rejiminin devrilmesinin ardından Blinken ile görüşme
13 Aralık'ta Ankara'yı ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile görüşen Fidan, görüşmede Suriye'de istikrarın bir an önce sağlanması, terörizmin yer bulmaması, DEAŞ'ın PKK'nın orada hakim olmamasının Türkiye'nin öncelikleri arasında olduğunu vurguladığını ifade etti.
Fidan, ayrıca Blinken ile Gazze'de bir an önce ateşkes sağlanması konusunda mutabık kaldıklarını dile getirdi.
20 Aralık'ta da Fidan, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile Ankara'da bir araya geldi. Görüşmede, geçiş sürecinin kapsayıcı şekilde sürdürülmesinin ve azınlıklara saygı gösterilmesinin büyük önem arz ettiğini, gönüllü ve güvenli geri dönüşlerin sağlanmasının gerekli olduğunu vurgulayan Fidan, Suriye'nin yeniden inşası için yapıcı bir yaklaşım sergilemekte fayda olduğunu ve tüm bu konularda uluslararası toplumun Suriye'ye gerekli desteği sağlaması gerektiğini belirtti.
Fidan, Alman mevkidaşına, PKK/YPG ve DEAŞ gibi terör örgütlerinin Suriye'deki durumu suistimal etmesine asla müsaade edilemeyeceğini ve PKK/YPG'nin silahlarını bırakması ve kendisini lağvetmesinin şart olduğunu vurguladı.
Dışişleri Bakanı Fidan, 2024'te 82 yurt dışı ziyaretinde bulundu
Diğer yandan Bakan Fidan, 2024'te 17'si Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a refakaten olmak üzere toplam 48 farklı ülkeye 82 yurt dışı ziyaret gerçekleştirdi. Bu ziyaretlerde toplam 387 bin 736 kilometre yol katedildi.
Fidan, bu yıl 111 farklı ülkeden mevkidaşıyla 289 görüşme yaptı ve 38 farklı ülkenin Dışişleri Bakanını Türkiye'de konuk etti.
2024'te 12'si Cumhurbaşkanı Erdoğan'a refakaten olmak üzere Bakan Fidan, toplam 44 çok taraflı toplantıya iştirak etti. Ayrıca Bakan Fidan, bu yıl çeşitli seviyelerde yabancı muhataplarla 146 telefon görüşmesi yaptı.