"Yaşayan İnsan Hazinesi" taş işlemecisi, dünya harikalarını mermere işliyor

"Yaşayan İnsan Hazinesi" taş işlemecisi, dünya harikalarını mermere işliyor

İzmir'de baba mesleği taş işlemeciliği sanatını yarım asrı aşkındır sürdüren 68 yaşındaki Dursun Köroğlu, Artemis Tapınağı ve Halikarnas Mozolesi'nin ardından 5 dünya harikasını da mermere işlemeyi hedefliyor.

İzmir

Ankara'da 13 yaşında babasının yanında başlayarak mesleği öğrenen Köroğlu, babasıyla ürettikleri eserleri satmak üzere geldiği İzmir'de antik kentlerden etkilendi.

İzmir'in Selçuk ilçesinde 1981 yılında mermer atölyesi açan Köroğlu, ilgi duyduğu arkeolojiyi mesleğiyle buluşturdu.

Dünyanın Yedi Harikası'nı mermere işleme hayaliyle arkeologlarla birlikte çalışan Köroğlu, arkeolojik bulgular ve tarihsel kaynaklara bağlı kalarak Dünyanın Yedi Harikası arasında bulunan İzmir Selçuk'taki Artemis Tapınağı ve Muğla Bodrum'daki Halikarnas Mozolesi'ni 1/40 ve 1/100 ölçeklerde mermere işledi.

Eserleri birçok sanat merkezinde sergilenen Köroğlu, bir süre önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan aldığı "Yaşayan İnsan Hazineleri Ödülü"nün gururunu yaşıyor.

Köroğlu, ödülün verdiği gururla diğer 5 dünya harikasını da mermere dökmeyi hedefliyor.

Müzelerde sergileniyor

Köroğlu, AA muhabirine, babasının yanında uzun yıllarca çırak ve kalfa olarak çalıştığını, mesleğini en ince detayına kadar öğrendiğini söyledi.

Hevesli olduğu mesleğinde güzel çalışmalara imza attığını ifade eden Köroğlu, "2000'den sonra kendimi sanatsal çalışmalara verdim. İlk olarak 2,5 yıl Artemis Tapınağı'nı, 3 yıl Halikarnas Mozolesi'ni, 1,5 yıl Roma'daki Kolezyum'u, belli bir zamanımı alan Zeus Sunağı'nı, Apollon Tapınağı'nı çalıştım. Çalışmalarım, Arkas Sanat Merkezi, Efes Müzesi ve Adnan Menderes Üniversitesinde sergileniyor." dedi.

Sanatının çeşitli zorluklar barındırdığını, tozun içinde çalışması nedeniyle koşulların kolay olmadığını anlatan Köroğlu, şöyle konuştu:

"Çalışmada geriye dönemiyorsunuz, hata yaptığınızda veya mermeri kırdığınızda çalışma bitiyor. Uzun süreli çalışma olduğu için sabır gerekiyor. Çalışmalarım hacim olarak çok ağır olduğu için beni yoruyor. Sevmeden bu iş ve sanat yapılmaz. Dünyanın harikalarını mermere dökerken çok duygulanmıştım. Esasen 7 harikayı da yapmayı planlamıştım. Sponsor olmayınca çalışma yarım kaldı ve ikisiyle yetinmek durumunda kaldım çünkü bazıların yapımı daha uzun sürecekti ve kendi imkanlarımla yapmam mümkün değil. Keşke yapabilsem."

Köroğlu, uzun soluklu çalışmalara başlamadan önce eleştirilere maruz kaldığını fakat çalışmaları sergilendikten sonra birçok övgü aldığını söyledi.

Yaşayan İnsan Hazinesi Ödülü'nün kendisine gurur verdiğini, sanatını başkalarına öğretmek istediğini belirten Köroğlu, "İmkanım olsa en büyük hayalimdeki şey sanatımı başkalarını öğretmek, insan yetiştirmek. Bunun farkındayız ama bu durum imkanlarla ilgili ve mesleğimizi yeni kuşaklara aktarmak istiyorum." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
...