Avrupa ve Asya bir kez daha birleşti


İstanbul Avrupa ve Asya yakasını 3. kez birleştiren Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün son tabliyesi gerçekleştirilen törenle yerleştirildi.

Avrupa ve Anadolu yakasını üçüncü kez birbirine bağlayacak olan Yavuz Sultan Selim Köprüsünde iki yakanın birleşmesine son 9 metre kala köprüyü bitirmek için gece gündüz çalışan işçiler yoğun mesai yaptı.

Dünyanın en geniş asma köprüsü olma özelliğini taşıyan ve İstanbul trafiğini rahatlatacak olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü ilklerin de köprüsü olacak.

İstanbul Boğazı’nın iki yakasını 3. kez birleştiren Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün son tabliyesinin kaynağını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım yaptı.

3. Köprü Çelik Tabliye Sorumlusu, son 1 ayda 10 adet çelik tabliyenin yerine konularak, rekor sayılabilecek nitelikte bir ilerleme olduğunu söyleyerek, "Çelik tabliye montaj işleminde daha önce "Derrick Crane" adı verilen vinçler kullanılıyordu. Şimdi ise Lifting Gantry" adı verilen farklı bir vinç kullanılmaya başlandı. Bu yöntemle ortalama 5 günde eş zamanlı olarak Asya ve Avrupa’da çelik tabliye konulma işlemi gerçekleştirildi...

Bu yüzden 1 ay gibi kısa sürede hızlı şekilde köprüde ilerleme sağlandı. 10 adet çelik tabliye konuldu. 238 metre ilerleme sağlandı. Şimdi sadece son çelik tabliyenin yerine konulma işlemi kaldı. Onunla birlikte 3. Köprü’de artık karşıdan karşıya geçme imkanımız olacak. Gelecek hafta içinde son çelik tabliyeyi de yerine koymayı planlıyoruz" dedi.

İstanbul Avrupa ve Asya yakasını 3. kez birleştiren Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün son tabliyesi gerçekleştirilen törenle yerleştirildi.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde gerçekleştirilen törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın ve köprü inşaatında çalışan işçiler katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan törende konuştu. 29 Mayıs 2013’te köprünün temelinin atıldığını hatırlatan Erdoğan,şunları söyledi: “Gezi olayları başladığı zaman ‘burası iki beton yığını ile kalır’ diyorlardı. Bunlar yazıldı, çizildi hatta ta buralara kadar geldiler, denizde gösteriler yaptılar. Ama onlar onu yaparken biz ‘bunları birleştireceğiz’ dedik. Bu bizim dünyaya en önemli mesajımız olacak...

İşte hemen sağ tarafımız Karadeniz. Boğazdayız Marmara’ya açılıyoruz. Böyle bir yerde ancak büyük düşünenler bu büyük projeleri gerçekleştirirler. İnşallah Ağustos ayında artık bütün viyadükleri ile her şeyi ile tamamlanıp hep birlikte açılışını gerçekleştireceğiz....

Önümüzde Avrasya tüneli var. Avrasya tüneli inşallah tamamlanıyor. Onun da bitişi bu yıl sonu. Böylece artık bizim Avrupa-Asya arasındaki gidiş gelişlerimizde bir rahatlama şüphesiz meydana gelecek. Bütün zorluklara rağmen bu zorlukları kolay kılıcı adımlar atılıyor. Bir de körfez geçişi ile ilgili dev proje de devam ediyor. Onun da bu ay sonu birleştiğini bakanımız söylüyor. Bütün bunlar gönülleri birleştirmenin ötesinde bize olayları düşünürken hem işin ekonomik boyutunu düşünüyoruz. Çünkü bütün nakliye olaylarındaki düşüşler, maliyetleri düşüşü, kaza risklerini ciddi manada düşürüyoruz. Bugün burada son tabliyenin kaynağını atacağız ve süratle Ağustos ayının hazırlıkları içerisine girmiş olacağız”

Tören konuşmalarının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ve Ulaştırma Bakanı Yıldırım, özel kıyafetler giyerek köprünün son tabliyesinin kaynak işlemini gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde düzenlenen törenin ardından gazetecilere köprü şeklinde yapılmış kol böreği ikram etti.