Ankara'da kongreye katılan Rus milletvekili Parhomenko: Türkiye ve Kırım arasında hava ulaşımı açılmalı

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...
ÇOK OKUNAN HABERLER
Ankara'da kongreye katılan Rus milletvekili Parhomenko: Türkiye ve Kırım arasında hava ulaşımı açılmalı

Ankara'da düzenlenen "Genç Dostu Şehirler Kongre ve Sergisi”ne katılan Kırım Sivastopol kent Meclisi milletvekili Parhomenko, Türkiye - Kırım arasında hava ulaşımının açılması gerektiğini söyledi

MOSKOVA - ÖZEL

Rusya'nın Kırım Cumhuriyeti Sivastopol kent Meclisi Milletvekili Anton Parhomenko, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın ev sahipliğinde 24-25 Ağustos'ta düzenlenen "Genç Dostu Şehirler Kongre ve Sergisi"ne katılarak izlenimlerini DikGAZETE'ye paylaştı.

Bu arada etkinliğin açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Ankara ATO Congresium Kongre ve Sergi Merkezi’nde yapılmıştı.

İstanbul'a daha önce iki kez gittiğini vurgulayan Rus milletvekili Parhomenko, ilk ziyaretinde eşi ile kentin tarihi yerlerini ziyaret ederek Türk tarihi ve kültürü hakkında çok şey bilgi edindiklerini kaydetti. Rus milletvekili, "Geçen yıl ikinci kez İstanbul'daydık, bu gezide Türk mutfağının lezzetiyle  ile tekrar buluşma fırsatını kaçırmadık ve kentin sokaklarında dolaştık. Bu yüzden söz konusu etkinliği yapılacağını öğrenince hemen gitmeye karar verdim. Benim için bir Rusya vatandaşı olarak, bu turistik ziyaretlere ek olarak, Türkiye Cumhuriyeti topraklarında resmi bir etkinliğe katılmak önemliydi. Sivastopol Yasama Meclisi üyesi olduğum için anketi doldururken bunu belirttim. Maalesef son gün başvurdum ve  tüm sunumlar önceden planlanmıştı, bu yüzden organizatörler dinleyici olarak gelmeyi teklif ettiler, bunu zevkle kabul ettim" dedi.

Kırım ile Türkiye arasında henüz uluslararası bir hava bağlantısının bulunmadığına işaret eden Parhomenko, "Benze bu, öncelikle Kırım Tatarları önemli kısıtlamalar getiriyor. Kırım Tatarları, yarımadanın toplam nüfusunun yüzde 10'undan fazlası oluşturmakta. Ve Kırım ve Sivastopol (bu kent Kırım'da özel statüye sahip) sakinlerinin geri kalanı da Türkiye'yi daha az zaman ve finansal maliyetle ziyaret etmeyi çok isterdi. Krasnodar üzerinden Kongre'nin yapıldığı Ankara'ya giden yol yaklaşık bir gün sürdü, oysa Simferopol'den direkt uçuş en fazla üç saat sürecekti. Bence ulaşım sorunu hem Kırım'da yaşayanlar için hem de Türkiye'den gelenler de dahil olmak üzere yarımadanın misafirleri için önemli, bu nedenle acil bir çözüme ihtiyaç var" diye öneride bulundu. 

ATATÜRK MODERN TÜRKİYE'NİN KURUCUSU, HALK SEVGİSİNİ ANLIYORUM

Ankara kentinin güzelliğine de hayran olduğunu vurgulayan Rus milletvekili, Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün Anıtkabir'ini ziyaret ettiğini anlatarak, "Atatürk olmasaydı, modern Türkiye de olamazdı. Türkiye vatandaşlarının Atatürk'e neden saygı duyduğunu anlıyorum" dedi.

Sergide Kuzey Kıbrıs temsilcileri ile tanıştığını anlatan Rus milletvekili, "Onlara Sivastopol'u hatıra olarak gösteren bir madeni para hediye ettim. Bölgelerimizin farklı modern statülerine ve farklı kaderlerine rağmen, karşılaştığımız kısıtlamalar çok benzer. Kuzey Kıbrıs deneyimi, yaptırımların uzun süredir devam ettiğini ancak ölümcül olmadığını gösteriyor." ifadeler kullandı. 

Cumhurbaşkanı ERDOĞAN'IN DİKKATİ KENDİ VATANDAŞLARI İÇİN DAHA ÖNEMLİ

Rus milletvekili, "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bizzat katıldığı Kongre'nin açılış törenine katılmak benim için önemliydi. - bunun kendisi için büyük önem taşıdığı hissedildi. İlginç bir şekilde o günlerde Ukrayna'da "Kırım Platformu" adı verilen ve yarımada üzerindeki iddialarını dünyaya hatırlatmayı amaçlayan bir zirve yapılıyordu. Ukraynalı politikacılar, Türk Cumhurbaşkanı gelmediği için rahatsız oldu. Hatta onlar şunu da ima ediyordu: bunun nedeni Rusya'nın katılımcılara “gözdağı vermesiydi”. Ukraynalıların müttefik olarak gördükleri kişilere yönelik bu tür hakaret nitelik saldırgan doğasının yanı sıra, Ukrayna elitlerinin sorunlarının dünya için önemini abarttığını belirtmek isterim. Oysa, Erdoğan'ın anavatanında kalmak için iyi bir nedeni daha vardı: bu tüm Türk belediyelerinin temsilcilerinden oluşan bir kongre. Kongrenin açılışına katılımının nominal değil, çok önemli bir iç siyasi karakter olduğuna ikna oldum. Ve Türklerin kendileri için Cumhurbaşkanı'ın dikkati önemliydi, çünkü her şeyden önce ülke nüfusunun refahı cumhurbaşkanının en önemli görevi olmakta" dedi. 

KIRIM TATARLARI BUGÜN FAZLA HAKLARA SAHİP

Kırım Tatarları ile ilgili soruları da yanıtlayan Parhomenko, "Türklerle yakın akraba olan Kırım Tatarlarının hayatındaki değişikliklere gelince, bunu ancak dışarıdan bir gözlemci olarak değerlendirebilirim. Öncelikle Rusya, federal yapısı sayesinde, farklı milletlerden ve halklardan insanların barış içinde bir arada yaşamasını sağlama konusunda büyük bir deneyime sahip. Bunlar da Kırım'da tamamen uygulandı. Kırım Cumhuriyeti'nin kanunen belge akışı ve resmi kullanım için resmi diller oluşturma hakkına sahip olduğunu anlamak önemlidir.  2014 yılından itibaren bu diller Rusça, Ukraynaca ve Kırım Tatarcası olmuştur. Yaklaşık 7 bin çocuğun eğitim gördüğü Kırım Cumhuriyeti'nde 16 okulda Kırım Tatarca eğitim faaliyetleri yürütülüyor, Kırım Tatarları için 6 okul daha yapılmasına karar verildi. Bir başka örnek vermek istiyorum, Kırım Tatarı Sebiya Yunusova başkanlığındaki Perviy Sevastopolsky TV kanalında gazeteci olarak çalışıyorum. Yunusova, ana dilinin yanı sıra Rusça ve Ukrayna dillerini iyi biliyor, olağanüstü yönetim yeteneklerine sahip. Hepsinden öte, bir kariyer edinmede milliyet değil, bilgi ve beceriler belirleyicidir." şeklinde konuştu.

PUTİN TALİMAT VERDİ VE...

Sivastopol'da Kırım Tatar halkının temsilcilerine yönelik devlet yardımlarının yapıldığını belirten Rus milletvekili Parhomenko, "Sivastopol'da sınır dışı edilen halkların temsilcileri için bir konut teslim ettiler: Daha önce Ukrayna makamları onu inşa etmeye başladı, ama para elekten geçer gibi gitti ve ev temelin üzerine çıkmadı. 2014 yılında, Rusya Devlet Başkan Vladimir Putin bu sorunun çözülmesi talimatını verdi. Süreç zordu, çünkü yeni inşaat değil yeniden inşayı içeriyordu, ayrıca öznel nitelikte sorunlar da vardı. Ancak geçen yılın sonunda inşaat tamamlandı ve şahsen tanıdığım 83 yaşındaki Seidamid Abduvaliyev de dahil olmak üzere 60 Kırım Tatar ailesi ve torunları devletten daire aldı. Bir gazeteci olarak inşaat sürecini detaylıca ele aldım, bu konunun kamuoyuna duyurulması gerektiğinde keskin malzemeler yazdım, çünkü tüm halka verilen bu tür ilkeli sözleri yerine getirmenin önemli olduğunu düşünüyorum. Şimdi, Rusya'nın Sovyet döneminin adaletsizliğine karşı görevini yerine getirdiğinin bu kadar inandırıcı bir şekilde onaylanmasından memnunum." dedi. 

KIRIM'DA DİN ÖZGÜRLÜĞÜNE HİÇ BİR ENGEL VE KISITLAMA YOK

Din özgürlüğü açısından bölgede sorunların olmadığına işaret eden Rus milletvekili,  "Rusya'nın dini topluluklarla muazzam bir karşılıklı işbirliği deneyimi var. Sivastopol'da tarihi bir cami faaliyet gösteriyor, Simferopol'deki görkemli Büyük Camii %80 hazır (devlet tarafından yapılıyor, şimdi bu bölgedeki ulaşım ağı da genişliyor). Bu aynı zamanda ülke liderliğinin yerine getirilmesi gereken vaatlerinden biridir." ifadelerini kullandı. 

Rus milletvekili, "Ukrayna tarafında Kırım Tatarlarına yönelik iddia edilen zulme ilişkin hikayelerin körüklenmesine gelince" bu haberlerin gerçekleri yansıtmadığını vurguladı. Radikal dini örgüt faaliyetlerin hem Rusya hem de Türkiye'de yasak olduğuna işaret eden Rus milletvekili, bu bağlamda Kırım'da benzer faaliyetlerin kesinlikle yasaklı olduğunu kaydetti. 

Ukrayna'nın bu tür olayları siyasi amaçlar için kullandığına dikkat çeken Parhomenko, Kırım ve Sivastopol'da İslam dahil din özgürlüğüne yönelik hiç bir kısıtlama ve engel olmadığını kaydetti. 

Türk-Rus ilişkilerinin her alanda gelişmeye devam ettiğine de vurgu yapan Rus milletvekili, iki halk arasındaki dostluğun artmasının da önemli olduğunu vurguladı.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...
ÇOK OKUNAN HABERLER