MOSKOVA - ÖZEL
Azerbaycan-Türkiye İşadamları Birliği (ATİB) Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Yangın, Ermeni işgalinden kurtarılan Azerbaycan'ın tarihi toprağı Karabağ'ın iş dünyasının merkezine çevrileceğini duyurdu.
Azerbaycan'ın Report haber ajansına konuşan ATİB Başkanı Yangın, Türkiye-Azerbaycan ilişkilerini değerlendirdi.
İkili ilişkilerin tarihsel köklerine işaret eden Yangın, şunları ifade etti:
"Tüm çalışmalarımızı bu tarihi kökler üzerine inşa ediyoruz. Ulusal lider Haydar Aliyev'in dediği gibi, Azerbaycan ve Türkiye "tek millet, iki devlettir". Bu sözlerden yola çıkarak Azerbaycan'da faaliyet gösteren Türk işadamları burayı vatan olarak seçti. 32 yıldır Azerbaycan'da çalışıyorum.
Bu ülke ekonomisine katkı sağladığım için çok mutluyum. Ancak ekonomik ilişkilerimiz istediğimiz düzeyde değil. İki ülke cumhurbaşkanları, iş adamlarına yıllık ticaret ciromuzun 15 milyar ABD doları değerinde olması hedefini koydu.
Bugün bu hedefimize ulaşmış değiliz ama bunu başarmak mümkün. Bunun için Azerbaycan'ın ilgili devlet kurumlarına tekliflerimizi ilettik. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 15 milyar dolara ulaşması için hem Türkiye'nin hem de Azerbaycan'ın yasalarda değişiklik yapması gerekiyor."
ATİB OLARAK AMACIMIZ İKİLİ TİCARİ İLİŞKİLERİ GÜÇLENDİRMEK
"Türk işadamları uzun yıllardır Azerbaycan'da çalışıyor, ülke ekonomisine katkıda bulunurken rekabet edebilmenin yolunu Azerbaycan'a getirdiler" diyen ATİB Başkanı Yangın, "Azerbaycan'da 25-27 yıldır piyasa ekonomisi uygulanıyor. Ayrıca Türkiye'de Azerbaycan sermayeli çok sayıda şirket var. Bu şirketler çok sayıda yatırım projesini hayata geçirdiler ve büyük işler başardılar. Azerbaycan'dan Türkiye'ye gidenlerin çok rahat çalışmasını, Türkiye'den Azerbaycan'a gelenlerin de rahat çalışmasını istiyoruz. İşadamları derneği olarak amacımız Azerbaycan'a gelen iş adamlarına rehberlik etmek, onlara yerel iş ortamını anlatmak ve böylece ticari ilişkilerimizi ve ekonomimizi güçlendirmektir" diye konuştu.
HIZLI BÜYÜME İÇİN SERBEST TİCARET OLMALI
Yangın, muhabirin, "Azerbaycan ile Türkiye arasındaki ticaret cirosunun değerini 15 milyar dolara çıkarmak için mevzuatta ne gibi değişiklikler yapılmalı?" sorusunu da, şöyle cevapladı:
"Mal ve hizmetlerin serbest dolaşımı ticaret cirosunun artmasında önemli rol oynamaktadır. Azerbaycan ve Türkiye Tercihli Ticaret Anlaşması imzalamış olsa da bu durum ülkelerimiz arasındaki ticaret cirosunu artırmaya yetmiyor. Hızlı büyüme için serbest ticaret olmalıdır.
Bunu başarabilirsek cumhurbaşkanlarımızın ortaya koyduğu hedefe biraz daha yaklaşabiliriz. Devletlerin bir serbest ticaret anlaşmasına varma iradesi vardır. Bir Tercihli Ticaret Anlaşması geliştirmek, serbest ticaretin getirilmesi anlamına gelir. Kardeş ülkeler arasındaki gümrük vergileri ve izinler kaldırılmalıdır.
Serbest ticaret rejiminin getirilmesi iki ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır. Mevcut durumda kalmamalı, ekonomimizi daha da ileriye götürmeliyiz. Bunun yolu da karşılıklı yatırımları artırmaktan geçiyor.
Yani Azerbaycan'da daha çok fabrika kuralım, istihdam yaratalım. Günümüzde gelişmiş ülkelerin temel sorunu çalışma ile ilgilidir. Herkesin bir işi olmalı..
Azerbaycan'ın BDT ülkeleri ile vardığı anlaşmaya göre bu ülkelerle ticarette sadece katma değer vergisi (KDV) ödeniyor. Ancak Türkiye ile ticarette hem KDV hem de yüzde 15 ithalat vergisi ödeniyor.
Bu da ülkeye ithal edilen ürünlerin fiyatlarını etkiliyor. Hedefimiz gümrük vergisi oranını sıfır veya sıfıra yakın hale getirmek. Bu zaman ticaretimiz artacak."
KARABAĞ'IN AZERBAYCAN TOPRAĞI OLDUĞUNU VE ÜLKENİN İŞ MERKEZİ OLACAĞINI HER ZAMAN SÖYLEDİK
Muhabirin, "Karabağ'da iş yapmak isteyen Türk firmaları var mı?" sorusunu Yangın şöyle cevapladı:
"Karabağ'ın Azerbaycan olduğunu ve ülkenin iş merkezi olacağını her zaman söyledik. Karabağ'da iş kurmak isteyenler çıkarlarını düşünmesinler. İşadamlarına, kurtarılmış bölgelere taşınan insanlara iş sağlamanız gerektiğini söylüyoruz. Bu bizim ana dileğimizdir.
Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, bu alanlardaki ticari faaliyetlerle ilgili bize talimat vermedi. Çünkü işgalden kurtulan bölgelerin Ana Planları ve detaylı planları henüz hazır değil. Şu anda orada sadece altyapı projeleri uygulanıyor. Fabrikalar ve fabrikalar inşa etmek için hala zaman var."
Karabağ'da 4 büyük şirketlerinin faaliyet gösterdiğini anlatan Yangın, "Bunlardan biri de 2006 yılından beri Azerbaycan'da faaliyet gösteren ve kurtarılan topraklarda köprü ve yol inşaatı yapan önemli firmalardan biri olan ATIB'nin Yönetim Kurulu Üyesi "Kolin İnşaat". "Kolin İnşaat" Karabağ'da "Zafer Yolu" inşa etmekte ve demiryolu projelerine de iştirak etmektedir" diye konuştu.
"Savaştan önce Ağdam'daydım" diyen ATİB Başkanı Yangın, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu bölgenin Valisi ile görüştüm, iş için yer istedim. Hatta görüşmede ön cephede bize yer versinler diye bir açıklama da yaptım. Bu olaydan iki ay sonra ülke Cumhurbaşkanı'nın önderliğinde Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri Ağdam'ı tamamen işgalden kurtardı.
Ağdam'da deri sektörü her zaman popüler olmuştur ve bu konuda iş adamlarına önerilerimiz var. Ağdam halkının Bakü, Sumgayıt ve Şamahı'da da deri atölyeleri var.
Bu işletmeleri Ağdam'a götürmelerini söyledik. Onlar da asıl meselenin bize Ağdam'da bir yer ayarlamak olduğunu ve orada çalışmalarımıza devam etmemiz gerektiğini söylediler.
Deri işinin katma değeri yüksektir. Hayvancılık ve halıcılık da bu bölgede başlıca yönlerdendir."
Ukrayna krizine de değinen Yangın, "Elbette savaş istemezdik. Savaşın iş ortamı üzerinde olumlu bir etkisi olmayacak, ancak birçok sorun yaratacaktır. Savaşın bir an önce durmasını çok diliyoruz. Bu savaş dünyada büyük bir ekonomik kriz yarattı. Mesela tahıl krizinden bahsedebilirim. Ukrayna'dan 77 milyon ton tahıl ihraç edildi ki bu, küresel ihtiyacın %20'si değil. Savaş sırasında bazı ülkelerin tahıl rezervleri azaldı veya tükendi. Afrika ülkeleri açlık çekiyor" dedi.