MOSKOVA - ÖZEL
Avrupalı ayakkabı markalarının Rusya'da yer tuttuğu niş, Belarus, Türkiye ve Özbekistan'dan üreticiler tarafından dolduruldu. Rusya'nın en çok okunan haftalık Argumnetı i Faktı (AiF) gazetesi konuyu araştırdı. Uzmanlar gazeteye ayakkabı pazarının nasıl değiştiğini ve Rusların artık hangi ürünlerle ilgilendiğini anlattı.
"Orijinal olmayan ürünler"
INFOLine Genel Müdürü İvan Fedyakov, Avrupalı markaların hâlâ Rusya pazarına dönmediğini söylüyor. Uzman, “Bir takım tanınmış yabancı markalar (Avrupa, Japon, Kore), bu ürünlerin resmi üreticileri olan telif hakkı sahipleri adına sunulmamaktadır. Ve bu ürünler, riski kendilerine ait olmak üzere ürünleri Rusya pazarına getirmeye karar veren Rus girişimciler adına sunulmaktadır.Buna olan talebi görüyorlar ve buna göre bundan para kazanmaya çalışıyorlar. Bu ürünlerin her ne kadar orijinaline benzese de her zaman orijinal olmayabileceğini de dikkate almak önemli” dedi.
Her şeyde tasarruf
Ekonomist Nikolayi Kulbaka, Rusya'daki ayakkabı pazarının çok farklı olduğunu ve bunun hakkında net bir şekilde konuşmanın imkansız olduğunu söylüyor. “Büyük şehirlerde güçlü markalara ilgi var. Ancak bölgelerde tüketiciler görünüme, kaliteye ve her şeyden önce fiyata bakıyor. Dolayısıyla, büyük olasılıkla paralel ithalat yoluyla toplu ayakkabı ithalatı olmayacak ve Rusya'da marka satışlarına dönüş olmayacak. Birisi Avrupalı markaların yurt dışından tedariki üzerine bir iş kuracak, ancak genel olarak Avrupa markalarının Rusya'daki yasal varlığına geri dönüş olmayacak. Riskler yüksek ve markalı ayakkabıların ana tüketicisi olan orta sınıf çok fazla gelir kaybetti” dedi.
Neden Türkiye
Fedyakov, tüm tüketici pazarlarında önemli bir eğilimin altını çizdi. Uzman, "Bu: tasarruf. Tüketiciler giderek daha çok fiyata ve bütçe sınırlarına odaklanıyor. Bu yine ürün yelpazesindeki değişikliği belirler. Neden daha çok Türkiye, Belarus ve Özbekistan oldu? Çünkü fiyat açısından 1 numaralı üründür, çünkü en kalitelisi olmasa da en uygunudur. Kilit nokta, piyasadaki ayakkabı satışlarının dörtte üçünün alt kitle pazarı olan ekonomi segmentinden gelmesidir. Bunun nedeni orta ve premium segmentlerin azalmasıydı. Daha önce Ruslar bu ürünleri satın almak için yurt dışına seyahat edebiliyordu ancak artık seyahatler sınırlı. Ancak ülke içinde orta ve yüksek fiyat segmentindeki malların arzı azaldı” diye anlattı.
Fedyakov, bugün piyasada sahte, taklit ürünlerde oldukça ciddi bir artış gözlemlenebileceğini da uyarıyor.
Fedyakov, Rusya pazarında büyük Avrupalı markaların ve genel olarak büyük yabancı şirketlerin ayrılmasının ardından marka çeşitliliğinin elbette arttığına inanıyor. Uzman, “Bunun nedeni daha fazla isimsiz mal ithal etmeye başlamaları, Belarus, Özbekistan ve Türkiye'den daha fazla tedarik etmeye başlamalarıydı. Bunlar daha önce sadece kalite açısından değil, fiyat-kalite oranı açısından da Avrupa mallarıyla rekabet edemeyen ürünler. Ancak Avrupa'dan yeterli miktarda arz gelmeyince bu mallar nispeten talep görmeye başladı" dedi.
Rusya parlamentosu alt kanadı Duma Ekonomi Politikası Komisyonu Başkan Yardımcısı Artyom Kiryanov da, Rusya'da çalışan ve öyle ya da böyle ayrılan tüm yabancı şirketlerin bundan pişman olduğunu söylüyor.
Milletvekiline göre elbette hiçbiri tam olarak geri dönemeyecek. Kiryanov, "Günümüzde tüketicilerin dikkati başka bir ürün grubuna çevrilmiştir. Belirli ürün markalarına talep varsa girişimcilerimiz paralel ithalat kapsamında çeşitli programlarla mal ithalatını da dikkate alarak bu boşluğu doldurdular. Ayakkabılara etkiletme de uyguladık..
Çalışma yapacağız
Yakın gelecekte İleri Teknolojileri Geliştirme Merkezi'nin, insanların ne tür ayakkabılar giydiklerini anlamaları için Rusya pazarında hangi ayakkabı markalarının mevcut olduğuna dair bir çalışma yapacağını düşünüyorum. Latin Amerika gibi iyi ayakkabı üreten başka ülkeler de var. Artık onlarla yakın temas halindeyiz. Dolayısıyla insanları kesinlikle kıt bir ayakkabı pazarıyla baş başa bırakmayacağız. Aynı zamanda, pazarımızı, etiketleme uygulanmadan önce bir zamanlar Rus raflarını dolduran yasa dışı ürünlerden koruyoruz. Ekonomi boşluğa tahammül edemiyor ve birkaç yıl içinde, bir zamanlar Rusya'ya giren Avrupalı markalar burada taleplerini bulamayacak” dedi.