Azerbaycanlı emlak uzmanı Elnur Farzeliyev: Deprem bölgesinde inşaat çalışmalarının hızlanması için…

ÇOK OKUNAN HABERLER
Azerbaycanlı emlak uzmanı Elnur Farzeliyev: Deprem bölgesinde inşaat çalışmalarının hızlanması için…

Azerbaycanlı emlak uzmanı Elnur Farzeliyev, dikGAZETE.com'a deprem bölgesindeki inşaat çalışmaları hakkında görüş ve uyarılarını dile getirirken inşaat çalışmalarının hızlanmasına sebep olabilecek noktalara da işaret etti

BAKÜ / HABER MERKEZİ

Türkiye’de Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgelerdeki imar ve inşaat çalışmaları, gerektiği gibi yerine getirilmezse gelecek nesilleri de yeni bir afet karşısında olumsuz sonuçlara maruz bırakabilir.

Bölgeleri enkazdan temizlemek, yeni yollar inşa etmek ve altyapı inşa etmenin uzun zaman alacağı uzmanlar tarafından ifade ediliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Bir yıl içinde deprem konutlarını teslim edeceğiz” sözüne kimsenin itirazı olmasa da mevcut durumun, Türk hükümetinin deprem bölgesinin imarına ilişkin halka verdiği “1 yıllık söz”le örtüşmediğini savunan Azerbaycanlı emlak uzmanı Elnur Farzeliyev, dikGAZETE.com'a yaptığı değerlendirmede, yeni yapılacak inşaatlarla ilgili olumsuzluklar yanısıra önemli avantajlara da dikkat çekti.

2,5 - 3 YILLIK BİR SÜREÇ…

İnşaat çalışmalarının hızlanmasına sebep olabilecek noktalara da işaret eden emlak uzmanı Elnur Farzeliyev, konu ile ilgili şunları ifade etti:

“Eski binaların yıkılıp yerine yenilerinin yapılması sürecine Azerbaycan'ın tecrübesiyle bakacak olursak, bu süreç pratikte 2,5-3 yıl kadar sürüyor.

Binaların yıkılması, alanların temizlenmesi, inşaatlarda temelin kazılması, ayrıca her katta verilen çimentonun kurutulması, bölme duvarların döşenmesi, dairelerin sıvanması ve iç tamiratı belli bir süreye mal olur. Tabi bu işlem, erken yani çimento kısımlar kurumadan gerçekleşirse inşaat bittikten sonra oturmaların olması kaçınılmazdır.

Öte yandan, o bölgelerde yaşayanların sosyal ağlardaki paylaşımlarından, depremden önce bile bu bölgelerde düzenli olarak küçük depremlerin meydana geldiği anlaşılmaktadır.

Yani o alanlar, ‘sismik etkinlik bölgesi’ olarak depreme eğilimli alanlardır. Ve ne yazık ki o bölgelerde depremler küçük de olsa zaman zaman tekrarlanıyor.”

TÜRKİYE EKONOMİSİNE DAHA FAZLA KAZANÇ GETİREBİLECEK BİR DURUM…

Depremin sadece konutları değil, otoyolları, idari binaları ve iletişim hatlarını da yıktığını belirten Elnur Farzeliyev, bu altyapıları yeniden inşa etmenin uzun zaman alacağını belirtti.

Elnur Farzeliyev, şunları kaydetti:

“O alanlarda imar çalışmalarının yasaklanması ve deprem olmayan diğer boş alanlara o sitelerin yapılması gerektiğini düşünüyorum.

Bu da inşaat çalışmalarının hızlanmasına neden olabilir ve gelecekte depremin olduğu bölgelerde tekrar deprem olursa devlet zarar ve yıkımdan korunmuş olur.

Bu masiflerde sanayi yani hafif inşaat tesisleri, fabrikalar, turizm tesisleri yapılırsa Türkiye ekonomisine daha fazla kazanç getirilebilir ve ülkeye verilen mali kayıplar kısa sürede geri döner.”

.

İrade Celil, dikGAZETE.com

İradə Cəlil Köşe Yazıları için tıklayınız...

https://www.dikgazete.com/yazar/irad-clil-60.html

ÇOK OKUNAN HABERLER