MOSKOVA - ÖZEL
Rusya Federasyonu'na bağlı Başkortostan Cumhuriyeti Türkiye de dahil, uluslararası ticaretini geliştirmeye devam edecek.
Konuyla ilgili açıklama RF Başkortostan Cumhuriyeti Dış Ekonomik İlişkiler ve Kongre Faaliyetlerinden sorumlu Bakanı Margarita Bolıçeva tarafından yapıldı.
"Başkortostan Cumhuriyeti Rusya'ya karşı yaptırımlara rağmen uluslararası ticareti geliştirmeye devam edecek" diyen Bakan Bolıçeva, Türkiye'nin de bölgenin ana dış ticaret ortaklarından biri olduğunu vurguladı.
Bakan Bolıçeva, "Başkortostan, Rusya dostu ülkelerle en büyük ticaret hacmine sahiptir: Çin, Belarus, Kazakistan. 2016'dan beri Başkortostan Cumhuriyeti, pazarları çeşitlendiriyor ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleriyle faal olarak işbirliğini geliştiriyor. Böylece Türkiye, Kazakistan, Belarus'da temsilcilikler var, Özbekistan'da cumhuriyetin temsilciliği Mayıs ayında açılacak ve Çin ile ticaret gelişiyor. Başkortostan Cumhuriyeti'nin başlıca ihraç ürünleri ayçiçek yağı, baklagiller, kek, şeker ve arpadır" dedi.
"Başlıca ithalatçı ülkeler Türkiye, Kazakistan ve Çin olmakta" diyen Bolıçeva, "2021'de sıvı ve katı yağ ürünleri 231,24 milyon ABD doları, gıda ve işleme sanayi ürünleri 24,02 milyon ABD doları, tahıllar 21,47 milyon ABD doları, et ve süt ürünleri 7,44 milyon ABD doları, diğer tarım ürünleri 44,58 milyon ABD doları olarak gerçekleşti." diye kaydetti.
RF Başkortostan'ın dış ticareti yüzde 13,2 artarak 4,6 milyar dolara ulaştı...
Bu arada, geçtiğimiz günlerde de Başkortostan Cumhuriyeti Lideri Radiy Habirov'un başkanlık yaptığı haftalık bir operasyonel toplantıda konuşan Bakan Bolıçeva, "Federal Gümrük Servisi'ne göre, 2021 yılında Başkortostan'ın dış ticaret hacmi bir önceki yıla göre yüzde 13,2 artarak 4,6 milyar dolara yükseldi. Ayrıca ihracat yüzde 18 artarak 3,7 milyar dolara yükseldi. Geçen yıl Başkortostan, 2,5 milyar doları bulan emtia dışı enerji dışı ihracat açısından tarihi bir zirveye ulaştı." diye bilgi vermişti.
Bolıçeva, Türkiye'ye (iki kez), Amerika Birleşik Devletleri'ne (dört kez) ve Kore'ye (16 kez) ve ayrıca BDT ülkelerine (yüzde 15 oranında) ihracatta keskin bir artış kaydetmişti.