Başbakan’ın milletvekillerine verdiği süre doldu

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...
ÇOK OKUNAN HABERLER
Başbakan’ın milletvekillerine verdiği süre doldu

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun geçici hükümet kurma çabaları kapsamında kabinede yer almasını istediği isimlere verdiği süre saat 18.00’de doldu. Teklif götürülen isimlerden MHP’li Tuğrul Türkeş’in cevabı ’evet’ oldu. Türkeş’e,...

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun geçici hükümet kurma çabaları kapsamında kabinede yer almasını istediği isimlere verdiği süre saat 18.00’de doldu. Teklif götürülen isimlerden MHP’li Tuğrul Türkeş’in cevabı ’evet’ oldu. Türkeş’e, Başbakan Yardımcılığı görevinin verilmesi bekleniyor. Kabinede, 11 AK Partili, 11 Bağımsız ve 3 isim ise muhalefetten olacak.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, geçici hükümet kurma çabaları kapsamında kabinede yer almasını istediği CHP, MHP ve HDP’li milletvekillerine mektup gördermişti. Milletvekillerine, bugün saat 18.00’a kadar süre verilmişti. CHP ve MHP, kabineye üye vermeyeceğini açıklamıştı. MHP kanadından seçim hükümetinde yer alınmayacağına ilişkin açıklama gelmesine rağmen, Alparslan Türkeş’in oğlu Tuğrul Türkeş bakanlık teklifini kabul ederek Başbakan Davutoğlu’nun teklifine yazılı olarak cevap vermişti.
Kabinede yer alması için Başbakan Davutoğlu tarafından mektup gönderilen vekillerin isimleri dün açıklanmıştı. CHP’den İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, Ankara Milletvekili Ayşe Gülsüm Bilgehan Toker, İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Ankara Milletvekili Tekin Bingöl.
MHP’den İzmir Milletvekili Kenan Tanrıkulu, Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş, İstanbul Milletvekili Meral Akşener’e teklif götürüldü.
HDP’den ise İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, Kocaeli Milletvekili Ali Haydar Konca’ya teklif yapıldı.

CHP KABİNEDE YER ALMAYACAKLARINI AÇIKLAMIŞTI
CHP’deki isimler de geçici seçim hükümetinde yer almayacaklarını açıkladı. Bugün CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal, 3 sayfalık mektupla Başbakan Davutoğlu’nun teklifine ’hayır’ cevabını verdi.
CHP Ankara Milletvekili Ayşe Gülsün Bilgehan, görevi kabul etmedi. Bilgehan, yazılı açıklamasında "CHP’nin ilkeleri doğrultusunda, mevcut siyasi şartlarda, önerilen görevi kabul etmediğimi, saygılarımla bildiririm" ifadelerini kullanmıştı.
CHP’li Bingöl ve Toprak, yazılı olarak yaptıkları ortak basın açıklamasında seçim hükümetinde yer almayacaklarını ifade etmişlerdi.
CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici de teklifi reddedeceği yönünde açıklamada bulunmuştu, ancak Kesici’nin teklifi kabul edip etmeyeceği henüz netleşmiş değil.

MHP DE KABİNEDE YER ALMAYACAĞINI TEKRAR TEKRAR DUYURDU
MHP İstanbul Milletvekili Meral Akşener, bakanlar kurulu üyeliği için yapılan teklifi kabul etmedi.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kenan Tanrıkulu, Bakanlık ile ilgili yapılan teklifi reddettiğini ve tepki olarak parti genel başkan yardımcılığından ayrıldığını açıklamıştı.
Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş ise, kabinede yer alacağını açıkladı. MHP, bu açıklamanın ardından Türkeş’i disiplin kuruluna sevk etti.

HDP, KABİNEDE TEKLİF GÖTÜRÜLEN İSİMLERLE YER ALACAĞINI AÇIKLAMIŞTI
HDP’den ise İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, Kocaeli Milletvekili Ali Haydar Konca’ya teklif yapıldı.

LEVENT TÜZEL’DEN ’KATILMAYACAĞIM’ AÇIKLAMASI
HDP, kabinede teklif götürülen isimlerle yer alacağını açıklamıştı, ancak bugün İstanbul Milletvekili Levent Tüzel geçici seçim hükümetinde yer almayacağını düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.
HDP’li Müslüm Doğan ve Ali Haydar Konca, Bakanlık teklifini kabul ettiğini açıkladı.
Kabinede, oy oranlarına göre partilere düşen Bakanlık sayısı şöyleydi: "(Başbakan ve 3 bağımsız Adalet, Ulaştırma ve İçişleri Bakanlıkları dışında) AK Parti için 11, CHP için 5, MHP ve HDP için ise 3’er bakanlık."

TÜRKEŞ’E BAŞBAKAN YARDIMCILIĞI GÖREVİ
Bakanlık teklifine ’evet’ cevabını veren MHP’nin önemli ismi olan Tuğrul Türkeş’e kabinede Başbakan Yardımcılığı görevinin verilmesi bekleniyor. Başbakan Davutoğlu’nun teklifine ’hayır’ cevabını veren isimlerin yerine ise bağımsızlar atanacak. Kabinede, 4 Başbakan Yardımcılığı olmak üzere İçişleri, Ulaştırma ve Adalet Bakanlığı dışındaki Bakanlıklar, partilerin tekliflere ’hayır’ yanıtını vermesi üzerine Başbakan Davutoğlu’nun atayacağı bağımsız isimlerden oluşacak. Kabinede, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bakanlıkları temsil ediliyor.
Milli Güvenlik Kurulu’nda yer almayan Bakanlıkların muhalefete verilmesi bekleniyor. Milli Güvenlik Kurulu’nda Başbakan Yardımcılıkları olmak üzere Adalet, Milli Savunma, İçişleri, Dışişleri Bakanlıkları yer alıyor. Bu kapsamda, Milli Güvenlik Kurulu’nda yer alan bakanlıklar başta olmak üzere önemli bakanlıkların HDP’lilere verilmesi beklenmiyor.

KABİNEDE, 11 AK PARTİLİ, 11 BAĞIMSIZ, 3 İSİM İSE MUHALEFET PARTİSİNDEN OLACAK
3 dönemlik ve milletvekili olmayanlar, kabinede yer almayacak. Kabinede, 11 AK Partili, 11 Bağımsız, 3 isim ise muhalefet partisinden olacak.
Başbakan Davutoğlu, seçim hükümeti kurma kapsamında sürdürdüğü çalışmalara bu gece Başbakanlık Resmi Konutu’nda devam edecek. Yarın sabah Genişletilmiş İl Başkanları toplantısına Başkanlık edecek olan Davutoğlu, ardından Merkez Karar Yönetim Kurulu ve Merkez Yürütme Kurulu’nu toplayacak.
(İHA)
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...
ÇOK OKUNAN HABERLER