Bir zamanlar çöplüktü, şimdi model oldu!

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...
ÇOK OKUNAN HABERLER
Bir zamanlar çöplüktü, şimdi model oldu!

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin uyguladığı kapsamlı projeyle bir zamanlar pis kokuların yayıldığı Mamak Çöplüğü, artık tarımsal üretim merkezi haline geldi.Ankara’nın kanayan yarası, yılların dev sorunu Mamak Çöplüğü’nün...

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin uyguladığı kapsamlı projeyle bir zamanlar pis kokuların yayıldığı Mamak Çöplüğü, artık tarımsal üretim merkezi haline geldi.

Ankara’nın kanayan yarası, yılların dev sorunu Mamak Çöplüğü’nün üstüne kurulan Mamak Katı Atık Depolama Alanı’nda çevresel tehdit ortadan kalkarken, tesiste uygulanan projeler de çağdaş kent yönetimlerine örnek oluyor.
Çöplük alanında 2 bin metrekarelik alanda toprak yerine Hindistan cevizi kabuğu kullanılarak, yılda 35 ton salkım domates elde edilmesiyle başlatılan seracılık faaliyeti, bin metrekarelik alanda su kültürü yöntemiyle gerçekleştirilen çilek üretiminin yılda 20 tona ulaşmasıyla ivme kazandı. Tesiste, topraksız ortamda patates üretilirken, deneme aşamasında da salatalık, sivri biber ve marul yetiştiriliyor.

HORMONSUZ DOMATES ANKARALILARIN SOFRASINDA

Mamak Çöplüğü’nde kış ortasında kızaran hormonsuz salkım domates, Ankaralıların sofralarını süslerken; seradan, yaz mevsimine kadar minimum 35 ton domates elde ediliyor. Topraksız tarım uygulamasıyla ekilen salkım domates fideleri, hormon kullanılmadan, kontrollü olarak yetiştiriliyor.

KIŞ ORTASINDA ÇİLEK…


Kış mevsiminde, serada topraksız tarım uygulamasıyla hormon kullanılmadan üretilen çilek de Başkent’te aranan bir tat haline geldi. Ankaralıların sofralarında özel bir yer tutan kış çileği, kovan arılarının tohum taşımasıyla dölleniyor, gıdasını da su kültüründeki sıvı gübre ve vitaminlerden alıyor.

RENK RENK ORKİDELER


Çoğunluğu beyaz olmak üzere, mor, bordo ve değişik renklerin oluşturduğu birbirinden farklı güzellikteki orkideler, meraklılarını bekliyor. Tropikal iklimde, özellikle Uzakdoğu’da yetişen ve narin yapısıyla farklı iklimlere uyum gösteremeyen orkide, yetiştirilmesi ve bakımı özen isteyen bir çiçek olmasına rağmen, Mamak Çöplüğü’nde sağlıklı şekilde yetişiyor.

YÜKSEK TEKNOLOJİ, ÜST DÜZEYDE VERİM

Tarımsal alanda kapsamlı araştırmalar sonucunda başlatılan sera projeleri, global ölçekte olumlu çevresel etkileri olan, benzersiz bir yatırım projesi olarak tarım sektörüne örnek teşkil edecek nitelik taşıyor.
Topraksız tarımın, bilgi birikimi ve ciddi yatırım isteyen bir üretim yöntemi olduğuna dikkat çeken yetkililer, topraksız tarımda 12 ay üretim yapılmasının mümkün olduğunu ifade ederek, bu sayede üretim girdi maliyetlerinin yüzde 30-50 arasında azaldığını, özellikle su ve gübre kullanımında büyük ölçüde düşüş sağlandığını söylediler.

MÜHENDİS KONTROLÜNDE TARIM

Yetiştirilen ürünlerin, mevcut alandaki topraktan
kaynaklanabilecek zararlı fiziksel ve kimyasal faktörlerden etkilenmemesi, bunun yanı sıra hastalık ve zararlıları en aza indirgemek amacıyla topraksız tarım yapıldığına dikkat çeken yetkililer, sulama ve gübrelemenin de otomasyon makinelerine bağlı olarak çalıştığını bildirdiler. Yetkililer, topraksız tarımda bitkinin, tüm besini dışarıdan verilen minerallerden aldığını söylediler.
Yetkililer, topraksız tarımda ürünün, tohum ve fide dikiminden başlayarak hasada kadar tüm aşamalarının, mühendislerin kontrolünde yapıldığını belirttiler.

MAMAK ÇÖPLÜĞÜ, DÜNYAYA MODEL SUNUYOR

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin başarıyla uyguladığı “Ankara Katı Atık Projesi”nin ardından “Endüstri Parkı”na dönüşen Mamak Çöplüğü, bölgede oluşan kötü imajı silmekle kalmadı, Türkiye ve dünyanın dört bir yanına model sunan bir tesis konumuna geldi.

Mamak Çöplüğü’nde biriken metan gazının bertarafı için kurulan santralde, 18 jeneratörün ürettiği 25.4megawatt/saat elektrik enerjisi, tüm tesisin aydınlatma ve ısı enerjisini karşılarken, kalan enerji de ulusal elektrik şebekesine satılarak üretime katkı sağlanıyor.

AR-GE MERKEZİNDEKİ PROJELER...

Proje kapsamında üst düzeyde hizmet sağlanması için kurulan AR-GE (Araştırma Geliştirme) Merkezi, çöpü en ince ayrıntısına kadar değerlendiren, aynı zamanda atmosfer ve çevreyi koruyan projeler geliştirerek uyguluyor.

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...
ÇOK OKUNAN HABERLER