MOSKOVA - ÖZEL
Amerikan merkezli ekonomi ve finans ağırlıklı haber ajansı Bloomberg’e göre, Rusya, 2022'de petrol ve gazdan 321 milyar dolar kazanabilir.
Ajans uzmanlarının değerlendirmesine göre, bu yılın sonunda Rusya, Ukrayna olaylarına rağmen, 2021'de kazandığının üçte bir fazlası olan petrol ve gaz ihracatından yaklaşık 321 milyar dolar kazanabilir.
Ajans şunu da vurguluyor: Bu, Rusya'nın en büyük ticaret ortakları tedariklerini reddetmezse gerçekleşebilir.
Ayrıca, Washington merkezli Uluslararası Finans Enstitüsü'ne (IIF) göre, cari hesap fazlası 240 milyar dolarlık rekor seviyeye ulaşabilir.
IIF raporunda belirtildiği gibi, “Rusya'nın en büyük cari fazla veren etkeni sağlamlığını koruyor; ve yürürlükteki yaptırımlarla birlikte, Rusya'ya önemli miktarda döviz girişi devam edecek.”
Habere göre, "gerçi enerji kaynaklarının satışına ambargo konulursa durum önemli ölçüde değişebilir." Ancak bu olmadan bile Bloomberg, Rusya'daki ihracat ve petrol üretiminin düştüğünü kaydediyor.
Ve Uluslararası Enerji Ajansı, da Nisan ayında Rusya'daki petrol üretiminin neredeyse dörtte bir oranında azalabileceğini belirtiyor.
Bloomberg ekonomi uzmanları, “Petrol ve gaz gelirleri, Rus ekonomisi için hayati bir varlıktır ve sert yaptırımların olumsuz etkilerini azaltmaya ve ödemeler dengesi krizini geciktirmeye yardımcı olur” diyor.
Uzmanlar, "Ancak ambargo olmasa bile enflasyon hızla yükseliyor ve derin bir durgunluk baş gösteriyor” diye ekledi.
Aynı zamanda, Londra'daki TS Lombard'dan uzmanlara göre, rublenin sert bir şekilde değer kaybetmesi ve dolar cinsinden artan petrol fiyatlarının birleşimi, bu yıl Rus bütçesine 8,5 trilyon ruble sağlayabilir. (103 milyar dolar) ek olarak.
TS Lombard, “Bütün bu yaptırımlar, “Rus ekonomisinin hammade olmayan kısmını yok edecek. Ve Rusya petrol ve gaza daha da bağımlı hale gelecek.” diye savunuyor.