Bu oyun dünyada ilk kez Türkiye’de oynandı

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...
ÇOK OKUNAN HABERLER
Bu oyun dünyada ilk kez Türkiye’de oynandı

Futbol ve satranç oyunlarının birleştiği ’futranç’, dünyada ilk kez Samsun’da oynandı.Samsun Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Vakfı Koleji işbirliği ile 1 yıllık bir çalışmanın ardından...

Futbol ve satranç oyunlarının birleştiği ’futranç’, dünyada ilk kez Samsun’da oynandı.

Samsun Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Vakfı Koleji işbirliği ile 1 yıllık bir çalışmanın ardından ortaya çıkan ’futranç’ oyunu, spor salonlarında oynanabilecek.

Futranç oyunu 20’şer dakikadan 2 devre halinde oynanabilecek. Oyun, 6’sı sahada, 2’si yedek olmak üzere toplam 8 oyuncu ile oynanacak. Dördüncü hakemin kaldırdığı numaralı oyuncu kenara gelerek satrançta hamle yaptıktan sonra tekrar oyuna dönebilecek.

Atatürk Spor Salonu’nda tanıtımı yapılan futranç oyunu hakkında bilgi veren Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü İlkadım İlçe Müdürü Murat Turan, “Samsun’da birçok projeye imza attık. Dünyada ve Türkiye’de ilk defa futranç branşının Samsun’dan çıkıyor ve Samsun’da doğuyor olması bizim için bir gurur kaynağıdır. Futranç ismini futbol ve satrançtan almaktadır. Futbol, dünyada herkesin kabul ettiği bir branştır. Satranç zeka ve sabırla oynanan bir branştır. Bu iki branşın birleşmesinden ‘acaba neler olur’ düşüncesi ise ortaya çıkmıştır. Gençlik ve Spor Bakanımız Akif Çağatay Kılıç’ın memleketinde böyle bir branşın çıkmasından mutluyuz” dedi.

BİROL GENÇ: "ZEKA İLE FUTBOLU BİRLEŞTİRMEK İSTEDİK"

Oyunun kuralları hakkında bilgi veren OMÜ Vakfı Koleji Spor Koordinatörü Birol Genç, “Bu proje ile biz zeka ile futbolu birleştirmek istedik. Bu yapılırken çocuklarımızın bize vermiş olduğu, bu oyunu sevmeleri ve ilgi duymaları bizim daha fazla bu oyuna ilgimizi çekti. Satranç ve futbol birbirinden ayrılmayan iki branş, ikisi de dünyada saygı gören branşlardır. Biz bunların ortak özellikleri olan karar, hızlı mukayese yapabilme, sonuca gidebilme, strateji yapabilme gibi özelliklerini burada birleştirerek, adrenalini yüksek, hareketli, hiçbir zaman boşluk an bırakmadan herkesin yapabileceği şekilde bir oyun ortaya koyduk. Bu oyun 5+1 oyuncudan oluşuyor. Bu oyunda hamleler sırayla hakemler tarafından çağrılan oyuncular tarafından yapılıyor ama aynı anda da maç devam ediyor. Bir oyuncu hamle yapmaya gittiği zaman diğer oyuncular onunla alakalı strateji ve taktik yapmak zoruna kalıyorlar. Bu da satrancı işin içine sokmuş oluyor. Örneğin kaleci oyundan çıktığı zaman burada satrancın ve futrançın özelliği ortaya çıkıyor. Arkadaşlar kale boş olduğu için oraya bir önlem alıyorlar. Kaleci oyuna girene kadar kaleyi savunmak durumunda kalıyorlar. Bu oyunda sonuç, futbol oyununda yenen takım yine aynı şekilde yeniyor. Ama satrancı kazanan takım 2 gol atmış oluyor. Örneğin maçın 85. dakikası maçın skoru 3-1, yenik durumdaki takım satrançta mat yaparsa durum 3-3 oluyor ve maç uzuyor” dedi.

Konuşmaların ardından oyuncular ilk defa futranç oyununu oynadı. Maçın başlama düdüğünü de Samsun Vali Yardımcısı Hakan Kubalı yaptı. Salon maçı oynayan oyuncular hakemlerin oyuncuları çağırmasıyla saha kenarındaki satrançta hamlelerini yaparak tekrar oyun alanlarına geri döndü.
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...
ÇOK OKUNAN HABERLER