Deriyle Kat'ı sanatına hayat veriyor

ÇOK OKUNAN HABERLER
Deriyle Kat'ı sanatına hayat veriyor

Sanatçı Ahmet Çoktan, unutulmaya yüz tutmuş kat'ı sanatını deriyle yeniden canlandırıyor. Kağıt yerine deri kullanan sanatçı, 9 yıldır üzerinde çalıştığı eserlerini "Katman" sergisiyle sanatseverlerin beğenisine sundu.

Ebru sanatındaki başarılı çalışmalarıyla tanınan Ahmet Çoktan, yaklaşık 9 senedir kat'ı sanatı üzerine emek veriyor. İslam sanatının unutulmaya yüz tutmuş alanlarından biri olan kat'ı sanatı, Çoktan'ın elinde farklı bir yorum kazanmış durumda. Sanatçı uzun yıllardır uğraş verdiği kat'ı eserlerini şu günlerde Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde "Katman" adlı sergiyle sanatseverlerle buluşturuyor.

“EZAN VAKTİNDE DERİ FARKLI BİR HAL ALIYOR”
Çoktan, bir süre kaldığı Japonya'da Türk ve Japon kültürünü yansıtan eserler yapması istenince kat'ı sanatına yönelmiş. Eserlerinin uzun yıllar muhafaza edilmesi için deriyi kullanmaya karar veren Çoktan, "Deriyi hala tam anlamıyla çözemedim. Ezan okununca farklı bir moda giriyor ve yumuşuyor. Sabah ezanında başka öğle ezanında başka bir hal alıyor" dedi.
"Deriyle çalışmak zahmetli bir iş olsa da çalışmalarıma devam edeceğim" diyen Çoktan'ın Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen "Katman" adlı kat’ı sergisi 15 Ocak'a kadar ziyarete edilebilecek. Çoktan, üzerine çalıştığı 40 tane İsm-i Nebi'den adlı eserlerinden birkaç tanesini de Katman sergisinde sergiliyor. Gittiği her ülkede Geleneksel Türk-İslam Sanatları ile ilgili tanıtım ve kurslar düzenleyen Ahmet Çoktan, 19 ülkede ebru, kat'ı ve tezhib alanlarında özgün eserler verdi.

GELENEKSEL ESERLERE ÜÇ BOYUTLU BAKIŞ
Çoktan, Geleneksel İslam Sanatları dışında üç boyutlu eser yapımına da başlamış. 10 metre uzunluğunda üç boyutlu bir çalışma yapmak istediğini belirten sanatçı, "'Vav eserimizi taşları asarak meydana getirdim. Birbirimizden ayrı gibi dursak da aslında bir bütünün parçaları olduğumuz mesajı ortaya çıkıyor. Heykel yasaklandığı için bizde üç boyutlu çalışmalar fazlaca yer almamış. Arapça harflerden yazılmış simgeleri şehirlerin göbeğine ve parklara koyabiliriz. Bu üç boyutlu eserlerle çocuklar hem oynar hem de bir şeyler öğrenebilir" diye konuştu.
Çoktan sözlerine, üç boyutlu eserlerin yanı sıra kağıt yapmak istediğini de ekledi.
 

dikGAZETE
ÇOK OKUNAN HABERLER