Dünyanın farklı yerlerinden gelen yetimler İstanbul'da buluştu

ÇOK OKUNAN HABERLER
Dünyanın farklı yerlerinden gelen yetimler İstanbul'da buluştu

İslam İşbirliği Teşkilatı'nın önerisiyle her yıl ramazan ayının 15. gününde düzenlenen Dünya Yetimler Günü'nde, dünyanın farklı bölgelerinden İstanbul'a gelen 40 yetim akranlarıyla buluştu.

İSTANBUL

İslam İşbirliği Teşkilatı'nın önerisiyle her yıl ramazanın 15. gününde düzenlenen "Dünya Yetimler Günü"nde, İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı tarafından dünyanın farklı bölgelerinden İstanbul'a getirilen 40 yetim, akranlarıyla bir araya geldi.

Türk Hava Yolları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Esenler Belediyesi'nin destekleriyle Filistin, Lübnan, Doğu Türkistan, Afganistan, Pakistan, Nijer, Bosna Hersek, Azerbaycan, Çeçenistan, Suriye, Arnavutluk, Kırgızistan'dan gelen 40 yetim, Türkiye'deki yetimlerle İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında buluştu.

Toplantıda İHH İnsani ve Sosyal Araştırmalar Merkezi tarafından hazırlanan "Dünyanın Çocuk Karnesi" adlı rapor kamuoyuyla paylaşıldı.

Açılış konuşmasını yapan İHH İnsani Yardım Vakfı Yetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Reşat Başer, bugün, çocuklarla birlikte dünyaya barış ve huzur mesajı verdiklerini söyledi.

İHH raporu...

İHH tarafından hazırlanan "2018 Dünyanın Çocuk Karnesi" adlı raporun sonuçlarına değinen Başer, şu bilgileri verdi:

"Biz burada toplumun ve insanlığın vicdanına bir karne hazırladık. Bu karne, keşke çocuklarımızın yakında alacakları karne gibi güzelliklerle dolu olsaydı. Ama maalesef, hazırladığımız bu karnenin içi acılarla dolu.

Özellikle savaş ve kriz bölgelerindeki çocuklarımızın hangi şartlarda yaşamlarını sürdürmeye çalıştıklarını bu raporla gözler önüne seriyoruz. Raporu dünyadaki ilgili tüm kurumlarla paylaştık.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, dünyada 153 milyon yetimin var olduğu biliniyor. Gayriresmi rakamlara göre, bu sayı 400 milyon. Hazırlanan raporda özellikle dünyanın görmezden geldiği Yemen'e dikkati çekiliyor.

2 milyon çocuğun eğitim alamadığı, 11 milyon çocuğun da acil müdahaleye ihtiyaç duyduğu Yemen ile alakalı daha fazla detayı bu raporda bulabilirsiniz. Yine rapora göre, 0-5 yaş arasında önlenebilir hastalıklar nedeniyle yaşanan ölümlerin sayısının 5 ila 10 bin arasında değiştiğini görüyoruz.

Batı'ya seslenmek istiyorum. Sadece 2015 yılında Birleşmiş Milletler'e sığınma başvurusu yapan 100 bin çocuktan haber alınamıyor. Soruyorum: Sizin vicdanınıza sığınan bu çocuklara ne oldu? Bu çocukların neyinden istifade etmek istiyorsunuz?"

Başer, İHH'nin hayırsever vatandaşların katkılarıyla 55 farklı ülkede 93 bin yetimin bakımını üstlendiğini belirtti.

Suriyeli iş adamları 100 yetime sponsor oldu...

İstanbul Suriyeli İşadamları Platformu, İHH'nin Yetim Sponsorluk Sistemi'ne dahil olarak 100 yetimin aylık bakımını üstlendi.

Toplantıya Suriyeli iş adamlarının temsilcisi olarak katılan Abdulmuhaymen Sibai, "Biz Suriyeli İşadamları Platformu olarak, yetimin önemini bilenler olarak bu programa iştirak etmek istedik.

Bu programla birlikte 100 yetimin sponsorluğunu üstlendiğimizi belirtmek isterim. Türk hükümetinin, halkının ve sivil toplum kuruluşlarının mazlumlar için yaptıklarını kelimelere sığdıramayız. Türkiye'ye ve İHH'ya Suriyeli kardeşlerimiz için yaptıklarından dolayı teşekkürlerimizi sunuyoruz." dedi.

"Hiçbir ülkede çocuklar ağlamasın..."

Kudüs'ün İsrail'in başkenti ilan edilmesinin ardından başlatılan protesto yürüyüşlerinde İsrail askerleri tarafından vurulan ve İHH tarafından tedavi edilmek üzere İstanbul'a getirilen Filistinli Meryem Ebu-Matar'ın kardeşi Selma Ebu-Matar da basın toplantısında konuştu.

Ablasının başından geçenleri özetleyen Ebu-Matar, şunları söyledi:

"Ülkemize siyonist İsrail yüzünden hiçbir yardım malzemesi giremiyor. Buna karşı çıkmak için önce sokaklara çıktık, sınırda durduk. Biz sadece barışçıl gösterilerle ülkemizde yaşananları dünyaya duyurmak için oradaydık.

Ablam Meryem de oradaydı. Arkamıza döndüğümüzde işgalciler tarafından ablamın vurulduğunu gördük. Ambulansla hastaneye yetiştirmeye çalıştık. Ben çok korktum. Bütün bunları yaşamamızın tek nedeni siyonist İsrail'in ülkemizi işgal etmesiydi.

Normalde sağlık hizmetleri bizim ülkemizde çok iyi. Ama İsrail yüzünden ablam sağlıklı bir şekilde tedavi olamadı. Onunla birlikte İstanbul'a geldik. Benim son mesajım şudur: Onlar ne yaparlarsa yapsınlar, Kudüs Filistin'in başkentiydi. Hala da öyle. Bundan sonra da öyle kalacak."

Azerbaycan'dan gelen yetim Zehra Baıramova, "Hiçbir ülkede çocuklar ağlamasın. Hangi ülke işgal altındaysa inşallah hepsi kurtulur. Tüm çocuklar kurtulur. Dünyaya mesajım şudur: İnsanlar barış içinde yaşasın. Eğer öyle olursa ölümler yaşanmaz ve insanlar mutlu olur." dedi.

Nijer'den Ömer Faruk Abdoulaye Issa, "Sizlerle sadece bir cümlemi paylaşmak istiyorum. Dünyada savaşa ihtiyacımız yok. Dünyada daha fazla barış istiyoruz." temennisinde bulundu.

Etkinlik, hatıra fotoğrafı çekimi ile son buldu.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

ÇOK OKUNAN HABERLER