EPDK Başkanı’ndan ham petrol fiyatlarına ilişkin açıklama
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...
ÇOK OKUNAN HABERLER
- 09-03-2016 14:36
- 276
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, uluslararası küresel siyasetin enerji ve petrol fiyatlarını etkilediğini belirterek, "OPEG ülkelerinin kendi aralarında anlaşması bu fiyatlara yansımış durumda" dedi. Enerji...
Enerji Vakfı tarafından düzenlenen ’Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrallerinde Risk Yönetimi Çalıştayı’, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantı sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan EPDK Başkanı Yılmaz, bir gazetecinin "Doğalgaz fiyatlarında cari açığın düşmesiyle birlikte enerji fiyatlarının düşmesiyle ilgili ciddi gelişme var. Enerji Bakanı geçtiğimiz aylarda ’doğalgaz fiyatları düşecek’ demişti. Acaba bunun yansımasını ne zaman görebileceğiz?" sorusu üzerine, "Bununla ilgili bakanlıkta ciddi bir çalışma var. Bakanımızın en hassas olduğu konulardan biri bu ucuzlayan maliyetlerin tüketiciye yansıtılması konusunda. Tabii bir de BOTAŞ’ın eskiden beri gelen bir takım güçleri var. Yani bunları da göz ardı etmek mümkün değil. Bununla ilgili Enerji Bakanlığımız, bakanımızın talimatıyla yoğun bir şekilde çalışmakta, bizim de bu hususta eş güdümlü bir şekilde çalışmalarımız devam etmekte. Ama şundan emin olsunlar gelişmeleri bakanlığımızla birlikte tüketicimize yansıtacağız" şeklinde konuştu.
"BİR TAKIM TEKNİK ÇALIŞMALAR VAR"
Tüketicinin yaz aylarında fiyatlarla ilgili bir beklenti içinde olup olmamasıyla ilgili ise Yılmaz, "Bununla ilgili bir takım teknik çalışmalar var, bugün EPDK olarak bizim söylememiz çok doğru olmaz. Bu hususta bakanlığımız kendisi yoğun bir şekilde çalışıyor. Dolayısıyla da karar verici neticede bakanlığımız olduğu için kamu adına EPDK olarak kesin bir şey söylemenin çok doğru olduğunu düşünmüyorum" ifadesini kullandı.
Yılmaz, “Çalışmalar sırasında belirgin bir rakam ya da yüzde var mı, ne oranda indirim görülüyor?” sorusuna ise şu cevabı verdi:
"Şu an kesin bir rakam vermek zor. Çünkü neticede İran’la devam eden bir tahkim süreci var. Tahkim sürecinin belli bir aşaması geçildi. Rusya’yla fiyat üstünden olan bir takım görüşmeler devam ediyor. Bunlardan müteşekkir bir fiyat oluşacak, bir maliyet oluşacak. Bunların hepsi netleşmeden kesin bir rakam söylemek çok doğru olmaz."
Akaryakıt fiyatlarının yükselip düşmesi ile ilgili soru üzerine Yılmaz, "Piyasa hep böyle devam edecek, böyle olması normal, böyle olmasını biz de istiyoruz. Her gün ilk baktığım göstergelerden biri akaryakıt fiyatlarındaki son durum. Piyasanın böyle olması dinamik olmasından kaynaklanıyor ve biz ucuzlayan maliyet esaslı bir fiyat politikası öngördüğümüz için sektöre, ucuzladığı gün aynı gün tüketiciye yansıtılıyor. Dolayısıyla Uluslar arası piyasada özellikle ham petrolden de ayrı olarak, ham petrolle karıştırılmadan işlenmiş ürünlerin bir fiyatı var, bu bütün dünyada belli. O fiyatlara göre Türkiye’deki dağıtım şirketlerimiz, rafinerilerimiz pozisyon almakta ve ürünü biz oraya göre endekslemişiz. Ona göre fiyat bir gün çıkıp bir gün inebiliyor. Böyle olması doğal, böyle olması da lazım. Biz böyle olmasından da mutluyuz" diye konuştu.
Tüketicinin bu fiyatları daha kolay takip etmesi için herhangi bir uygulama başlatılıp başlatılmadığıyla ilgili soru üzerine Yılmaz, "Tüketiciler internet sitemizden günlük olarak akaryakıt fiyatlarına ulaşabiliyor. Tabii bu fiyatlara nasıl daha hızlı ulaşabilirler onun da bir çalışmasını yaparız" dedi.
"ULUSLARARASI KÜRESEL SİYASET ENERJİ VE PETROL FİYATLARINI ETKİLİYOR"
Akaryakıt fiyatları küresel anlamda değerlendirildiğinde daha da düşüp düşmeyeceği sorusuna Yılmaz, "Son zamanlarda ham petrol fiyatlarının biraz yükseldiğini de görüyoruz. OPEG ülkelerinin bir takım anlaşmalarla, üretim politikalarıyla kendi aralarında belirlemesi bu fiyatlara yansımış durumda. Tabii biz dengeli bir şekilde gideceğini ümit ediyoruz. Çünkü burada yalnız ham petrol fiyatlarının belirlenmesinde EPDK Başkanı olarak sırf ekonomik sebepler olmadığını görebiliyoruz. Bu uluslararası küresel siyasetin de aynı zamanda enerji fiyatları, petrol fiyatlarının bir parçası haline gelmiş, dolayısıyla sırf ekonomik olarak değerlendirme yapıp, ham petrol fiyatlarının gelecekle ilgili bir öngörüde bulunmak imkansız bir şey. Birkaç sene önce ham petrol fiyatlarının 150 dolarları bulacağını dünya ekonomistleri söylüyordu. Ama maalesef bırakın 150 dolarları, biz 30 dolarların altını gördük ve belki de zararına üretim yapan OPEG ülkelerini gördük. Ama şunu rahat söyleyebiliriz. Ham petrol fiyatlarının düşmesi ülkemiz ekonomisi açısından ciddi bir şekilde katkı sağlıyor" cevabını verdi.
"Son 6 ayda akaryakıttaki iyileşmenin tüketiciye bir yüzde olarak verecek olursak cebine ne kadar katkı sağladı?" sorusu üzerine ise Yılmaz, "Geçen yılla, iki yıl öncesinden bu zamana kadar rakam olarak 4,65’lerden bugün 3,49’lara kadar fiyat düştü. Yani geçen yıllardan bu zamana yaklaşık 30 milyar dolarlık akaryakıtla ilgili bir tüketimi öngördüğümüz taktirde oradaki iyileşmeleri yaklaşık yüzde 25, 26’larda, hatta yüzde 30’lara varan bir rakamı hesapladığımız taktirde 10 milyar doların çok üzerinde sırf akaryakıttan katkı sağladığını görüyoruz. Diğer enerji kaynaklarını da eklediğimiz taktirde daha ciddi rakamlara ulaştığını görüyoruz. Petrol fiyatlarının doğalgaz fiyatlarını da olumlu etkilediğini görüyoruz. Petrol özellikle ulaşım sektörüne de çok ciddi katkılar sağladı" şeklinde konuştu.
(İHA)
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...