Güç kaynaklarının ömrü 'BAK'la uzayacak

ÇOK OKUNAN HABERLER
Güç kaynaklarının ömrü 'BAK'la uzayacak

Sakarya'da yaşayan elektronik teknikeri Altunal, kesintisiz güç kaynaklarındaki bataryaların ömrünü uzatmak için geliştirdiği Batarya Koruma Cihazı'nın seri üretimi için gelen teklifleri değerlendiriyor. - Anadolu Ajansı

SAKARYA - UĞUR SUBAŞI / EMRE AYVAZ

Sakarya Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığında elektronik teknikeri olarak görev yapan 59 yaşındaki İbrahim Altunal, kendi imkanlarıyla kesintisiz güç kaynaklarının (UPS) ömrünü yaklaşık 5 yıl uzatan Batarya Koruma Cihazı (BAK), 2017 İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı'nda ödüle layık görüldü.

Kesintisiz güç kaynağı bataryalarının ömrünü uzatabilmek için çalışmalar yürüten elektronik teknikeri Altunal, yaklaşık 8 yıllık bir çalışmanın ürünü olan "BAK"ı tasarladı.

Altunal, ürünü için geçen yıl Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan 20 yıl korumalı patent belgesi aldı. Savunma sanayi, hastaneler, eğitim kurumları, CNC tezgahları ve GSM operatörlerinin baz istasyonunda kullanılan kesintisiz güç kaynaklarının batarya kullanım sürelerini 5 yıl daha uzatması hedeflenen "BAK"ın, masrafları da azaltması planlanıyor.

İbrahim Altunal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 35 yıldır elektronik teknikerliği yaptığını belirterek, kısa süreli elektrik kesintilerini önlemek için UPS'ler kullandıklarını ve UPS'lerin sık sık arıza yaptığını, bu arızaları gidermek için çalışmalara başladığını dile getirdi.

"5 yıl deneme süresi oldu"

Kesintisiz güç kaynaklarıyla ilgili geliştirdiği "BAK"ı anlatan Altunal, bazı kurumların sürekli çalışması gerektiğini ve elektrik kesintisinden hoşlanmayan sistemlerin bulunduğunu dile getirdi.

Altunal, elektronik cihazlarla yakından ilgilenen biri olarak, UPS'lerin arızalarının, işlevsiz hale gelmelerinin önüne geçmek istediğini belirterek, 2008'de başladığı araştırmalarını 2012'de sonlandırdığını, bataryaların kullanım süresi olan 5 yıldan önce neden bittiklerinin sebebini bulduğunu ve bu arızaları giderecek bir cihaz geliştirdiğini kaydetti.

Türk Patent ve Marka Kurumu'na 2012'de başvurduğunu aktaran Altunal, şöyle devam etti:

"Cihaz 3 yıl süreyle araştırmaya gitti ve patentini alarak uygulamasına başladım. Bu çalışmanın 5 yıl deneme süresi, üç yıl da resmi araştırma ve patent süreci oldu. Zorlu bir süreçti maddi imkanlar yeterli değildi. Kendi maaşımdan artırdığım gelirlerle bir şeyler üretmeye çalıştım. Eğitim kurumlarında, hastanelerde, çeşitli şirketlerdeki büyük sistemlerde kullanılan UPS güç kaynakları var. Bu sistemler içinde iki batarya olanı da var, bir batarya olanı da... Bu bataryaların kısa süreli deşarj olması sebebiyle ömürlerinin kısaldığını keşfettim. Bu dezavantajı, avantaja çevirecek Batarya Koruma Cihazı geliştirdim."

"Bu cihazın lisansını yerli firmalar alsın"

Altunal, elektrik kesintilerinde kullanılan jeneratörlerin yaklaşık 15 saniye sonra devreye girdiğini sistemleri ayakta tutan UPS'lerin, bu süre içinde yeterince deşarj olamadığını ve bu arıza sebeplerinin bundan kaynaklandığını görerek bu cihazı oluşturduğunu vurguladı.

Batarya ömrünün genelde 5 yıl olduğuna işaret eden Altunal, "Jeneratör sistemiyle bataryanın yüzde 90'lık kısmı kalır, yüzde 10'luk kısmı kullanılır. Bu yüzde 90'lık kısım zamanla tembelleşir ve bozulur. Bozulduktan sonra bir yılda ömrünü tamamlar. Bu cihaz dezavantajı, avantaja çevirir. Bu da firmaların maliyetine fayda sağlar. Bir bataryayı bir yılda bitirmek nerede, 5 yılda bitirmek nerede? Bu aynı zamanda ekonomik de bir getiri sağlamaktadır ve israfı önlemektedir. Bu cihazın patentini aldım. Bu cihazı ülkeme fayda sağlamak adına geliştirdim. Bu cihaz için yabancı firmalardan teklifler var, lisansını istiyorlar. Ben bu cihazın yerli firmalarca lisansının alınıp imalatının yapılmasını istiyorum. Kendi ülkeme endüstriyel bir getirisi olsun istiyorum." şeklinde konuştu.

İbrahim Altunal, 2017 İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı'na davet edildiğini ve burada açılan sergide cihazı tanıttığını ve bu fuarda buluş ödülü aldığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
ÇOK OKUNAN HABERLER