İdlib
Rejiminin saldırılardan kaçarak İdlib'deki kamplara sığınan yüz binlerce sivil, Kurban Bayramı’na buruk girdi.
Yoksulluk ve iç savaşın gölgesinde bayramı karşılayan siviller, bayram namazı için camilere akın etti. İdlib'deki bazı meydanlarda da toplu bayram namazı kılındı.
Kamplardaki siviller ise mescide dönüştürülen çadırlarda namaz için saf tuttu.
Namazın ardından bayramlaşan siviller, yaşamını yitiren yakınlarının kabirlerini ziyaret etti.
"Her bayram bir öncesinden daha da zor geçiyor"
Esed rejimi güçlerinin saldırıları nedeniyle 3 yıl önce İdlib'in Serakib ilçesinden göç ederek sınır hattındaki Kerem Zeytun Kampı'na sığınan Abdullah Şami, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "3 yıldır evimizden uzağız. Her bayram bir öncesinden daha da zor geçiyor. Evimizi, yurdumuzu ve toprağımız özlüyoruz. İnşallah tekrar evlerimize döneriz." dedi.
Maddi durumlarından dolayı bayram için hiçbir hazırlık yapamadıklarını anlatan Şami, "Buradaki insanlar yoksullar. Kurbanları yok, durumları çok kötü. Allah bizi bir feraha erdirir inşallah." diye konuştu.
Şami, yerlerinden edilmeden önce daha mutlu bayram geçirdiklerini ancak son 3 yıldır bayramların buruk geçtiğini kaydetti.
"İnşallah tekrar evimize döneriz"
Yerinden edilmiş sivillerden Muhammed Esaat da eski bayramları özlediğini kaydederek, "İdlib'deki bir meydanda bugün bayram namazını kıldık. Eskiden olduğu gibi kardeşlerimle ve ailemle bir arada bayramlar geçirmek istiyorum. Hepimiz bir bölgeye dağıldık. İnşallah tekrar evimize döneriz." diye konuştu.
Şam'dan İdlib'e göç eden sivillerden Ebu Gays da "Yaklaşık 6 yıl önce göç ettirildik. İnşallah en yakın zamanda, bıraktığımız evimize döneceğiz. Bugün bir meydanda binlerce Müslümanla namazımızı kıldık. Toplu halde kıldığımız bu namaz tarif edilemez." dedi.
İdlib'deki durum
Türkiye, Rusya ve İran, 2017'deki Astana toplantısında Esed rejiminin kontrolünde olmayan alanda 4 "gerginliği azaltma bölgesi" oluşturma kararı aldı.
Rejim, İran destekli teröristler ve Rusya, saldırılara devam edip 4 bölgeden 3'ünü ele geçirip İdlib'e yöneldi. Türkiye, Eylül 2018'de Rusya ile ateşkesi güçlendirmek için ek mutabakata varsa da saldırılar Mayıs 2019'da tekrar şiddetlendi. Türkiye ile Rusya’nın 5 Mart 2020'de sağladığı yeni mutabakatın ardından ateşkes büyük ölçüde korunuyor.
2017-2020 döneminde saldırılardan kaçan yaklaşık 2 milyon sivil Türkiye sınırına yakın bölgelere göç etmek zorunda kaldı.