İhracat geriledi ama Türk dizileri coştu
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...
ÇOK OKUNAN HABERLER
- 01-06-2015 14:38
- 221
Mayıs ayında ihracat 10,8 milyar dolar olarak gerçekleşirken, 100’ü aşkın ülkeye ihraç edilen Türk dizi filmleri 200 milyon dolarlık döviz geliri getirdi.Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2015 yılı Mayıs ayı ihracat verilerini, Kocaeli Film Platolarında
Mayıs ayında ihracat 10,8 milyar dolar olarak gerçekleşirken, 100’ü aşkın ülkeye ihraç edilen Türk dizi filmleri 200 milyon dolarlık döviz geliri getirdi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2015 yılı Mayıs ayı ihracat verilerini, Kocaeli Film Platolarında açıkladı. TİM verilerine göre Mayıs ayında ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 gerileyerek 10 milyar 819 milyon dolar oldu. Yılın ilk 5 ayında toplam ihracat yüzde 8,3 gerileme ile 61 milyar 296 milyon dolar olarak gerçekleşti. Son 12 aylık ihracat ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,7 gerileme ile 151 milyar 725 milyon dolar oldu.
Kocaeli Film Plato’larında açıklama yapmaktan mutluluk duyduklarını ifade eden TİM Başkanı: "Kocaeli film platolarının ortaya çıkmasında emeği geçen başta Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu olmak üzere herkese teşekkür ediyoruz. Burada tüm dünyaya ihraç edilerek yüzümüz ağartacak, bol miktarda dizi ve filmler çekilmesini diliyoruz” ifadelerini kullandı.
Kocaeli Film Platolarının, Türkiye’nin küresel çapta sürmekte olan yumuşak güç rekabetinde ‘Artık masada bende varım’ deyişinin bir ifadesi olduğunu dile getiren TİM Başkanı, "Türkiye’de ihraç ettiği dizilerle bende varım diyor. Kocaeli Film Platoları bu rekabete alt yapı sağlıyor ve iddiamızın büyüklüğünü gösteriyor. Biz de bu ay ihracat rakamlarını açıklamak için Film Platolarını seçtik çünkü hizmet ihracatı, artık gelişen ve değişen dünyada ileri çıktı. Ülkemiz de hizmet ihracatı konusunda çok önemli adımlar atıyor. Görsel ve işitsel hizmetler sektörü de hizmet ihracatında en fazla öne çıkan önemli bir sektör. Bugün Türk dizileri 100’ü aşkın ülkeye ihraç ediliyor. Bu ihracattan tam 200 milyon dolarlık döviz geliri elde ediliyor. 2023 hedefi ise 1 milyar dolar. Dizi ihracatımızın başta turizm olmak üzere tüm ihraç ürünlerimize çok büyük tanıtım katkıları var. 2023 hedeflerimiz dolayısıyla tüm hizmet sektörlerinin gelişimine çok büyük önem veriyoruz. Bu amaçla 2014’te Elektrik-Elektronik ve Hizmet ihracatçıları yapılanmasını hayata geçirdik. Hizmet Sektörleri Rekabet Analizi projesini Ekonomi Bakanlığımızın desteğiyle Price Waterhouse Coopers firması ile gerçekleştiriyoruz” dedi.
MAYIS AYI İHRACAT LİDERİ OTOMOTİV
Büyükekşi, sektörel bazda mayıs ayında en fazla ihracatı 1 milyar 481 milyon dolarla otomotiv sektörünün yaptığını vurgularken, bu sektörü kimyevi maddeler ve hazır giyim sektörlerinin takip ettiğini belirtti. Verilere göre Mayıs ayında en fazla ihracat artışını yüzde 71 ile mücevher sektörü yakaladı. Bu sektörü, yüzde 53 ile fındık mamulleri sektörü takip etti.
Mayıs ayında en fazla ihracat yapılan 5 ülke Almanya, İngiltere, Irak, İtalya ve ABD oldu. Almanya’ya ihracat yüzde 26, İngiltere’ye ihracat yüzde 16, Irak’a ihracat yüzde 38, İtalya’ya ihracat 22, ABD’ye ihracat yüzde 15 geriledi. En fazla ihracat yapılan 30 ülke arasında, en yüksek ihracat artışı yüzde 544 ile Singapur’a yakalandı. Mayıs ayında ihracat artışında öne çıkan ülkeler şöyle oldu:
"Mayıs ayında Tayvan’a ihracat yüzde 160, Güney Kore’ye yüzde 100, Sudan’a yüzde 97, Malezya’ya yüzde 64 arttı. Mayıs ayında AB’ye ihracat yüzde 22, Ortadoğu’ya yüzde 20, Afrika’ya yüzde 4,5 gerilerken, Uzakdoğu’ya yüzde 37 artış gösterdi. En fazla ihracat yapan ilk 10 ile bakınca; Mayıs ayında Gaziantep’in ihracatı yüzde 6, Hatay’ın yüzde 15, İstanbul’un ve Kocaeli’nin yüzde 16, Ankara’nın yüzde 19, Denizli’nin yüzde 22, İzmir’in yüzde 24, Manisa’nın yüzde 26, Bursa’nın yüzde 29, Sakarya’nın yüzde 39 geriledi."
(İHA)
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...