Ankara
IRENA tarafından hazırlanan "2022'deki Yenilenebilir Enerji Hedefleri: Dizayn İçin Rehber" raporundan derlenen bilgilere göre, 2030 için belirlenen 5,4 teravat seviyesindeki toplam yenilenebilir enerji kapasitesi hedefinin, 1,5 derece senaryosuna göre 10,8 teravat olması gerekiyor.
IRENA'nın raporunda bu hedefin ulaşılabilir olduğu ifade edilirken, 2030'a kadar 5,4 teravat hedefine ulaşmak için ülkelerin her yıl toplamda 259 gigavatlık artışla 2,3 teravatlık katkı yapmaları öngörülüyor.
IRENA'nın 1,5 derece senaryosuna göre, 2050'de tüketilen elektriğin yüzde 90'ının yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanabilmesi mümkün gözüküyor.
Rapora göre, daha temiz ve sürdürülebilir elektrik üretim altyapısı için dünya genelindeki temiz enerji dönüşümüne yatırımların 2030'dan 2050'ye kadar olan süreçte daha fazla artırılması gerekiyor.
Kurulumlar en çok Asya'dan geliyor
Rapora göre, Çin ve Hindistan başta olmak üzere en yüksek kapasite artışının Asya'dan geleceği hesaplanıyor.
Yaklaşık 2,6 teravat gücün 2030'a kadar bu bölgeden gelmesi beklenirken, 2021 sonunda bu miktarın 1,5 teravatı tamamlanmış bulunuyor.
Avrupa, Kuzey Amerika ve Okyanusya'nın ise 2030 kapasite hedeflerinin yüzde 80'ini tamamladığı, söz konusu bölgelerin 908 gigavatlık kapasiteyi daha eklemesi gerekiyor.
Güneş ve rüzgar enerjisinde büyük potansiyeli olmasına rağmen, Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesi'nde ise kurulum hedeflerinin sadece yüzde 3'ünün gerçekleştirildiği ifade edilen rapora göre, bu bölgenin toplamda 185 gigavatlık hedefi bulunuyor.
Elektrik erişiminin bulunmadığı Sahra Altı Afrika'da ise 2030 yılına kadar 140 gigavatlık kapasite artışı hedefi bulunuyor. Afrika'nın geleceği için sürdürülebilir ve yenilenebilir enerji kapasitesinin önemli olduğu vurgulanıyor.
Elektriğe erişimde hala problemler bulunuyor
Dünya genelinde 2,4 milyar kişi modern pişirme imkanlarından uzak yaşarken, 733 milyon kişinin ise elektriğe erişimi bulunmuyor.
Birçok ülkedeki elektrik üretim sürecinin sürdürülebilir olmadığı, elektrik üretiminde kesinti ve kısıntıların yaşandığı belirtilen rapora göre, temiz enerji dönüşümünün sağlanması için 2050'ye kadar 2030 için hedeflenen geliştirme ve kapasite artışlarının ikiye katlanması gerektiği aktarılıyor.