İstanbul
Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Gazze'deki hastanelere son 24 saatte açlık ve yetersiz beslenme nedeniyle 2'si çocuk, 6 ölüm vakasının kaydedildiği ifade edildi.
Gazze'de 7 Ekim 2023'ten bu yana açlıktan ve yetersiz beslenmeden ölenlerin sayısının 87'si çocuk 133'e yükseldiğini kaydetti.
Filistin Dışişleri Bakanlığı: Gazze'deki kıtlık göstergeleri tüm tahminleri aştı...
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Gazze Şeridi'nde giderek büyüyen insani felaketin, görülmemiş bir seviyeye ulaştığı" vurgulandı.
İsrail'in saldırıları sonucu Gazze Şeridi'ndeki kıtlık göstergelerinin, uluslararası acziyet nedeniyle tahminlerin ötesine ulaştığı, şu anda Gazze Şeridi'nde yaşayan 2 milyondan fazla Filistinlinin hayatını tehdit edecek şekilde tehlike çanlarının çaldığı belirtildi.
Gazze Şeridi'ndeki kıtlığa çözüm bulmakta uluslararası toplumun aciz kaldığına ve dünyanın gözü önünde yardım bekleyen sivillerin hedef alındığına dikkati çekilen açıklamada, "Uluslararası toplumun Gazze'deki Filistinlilere sürdürülebilir yardım erişimini sağlayan insani koridoru korumada yetersiz kalması, tutumlar, sözler ve eylemler arasındaki çelişkiyi gözler önüne seriyor." ifadesine yer verildi.
Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin hayatını tehdit eden kıtlığa son vermek amacıyla kara, deniz ve hava yoluyla sürdürülebilir yardım girişi için harekete geçilmesi çağrısı yapılan açıklamada, "Saldırılara derhal son verilmesi ve ateşkesin sağlanması, sivilleri, karşı karşıya kaldıkları tüm ölümcül tehlikelerden koruyacak en kısa yoldur." ifadesi kullanıldı.
Gazze "açlıktan" ölüyor...
İşgalci İsrail'in terör saldırıları ve insani yardım girişini kısıtlayan sıkı kuşatması altındaki Gazze Şeridi, açlığın yayıldığı, su, ilaç, tıbbi gereçler ve hijyen malzemesinin bulunamadığı insani felaketi yaşıyor.
Başta çocuklar olmak üzere, Gazze Şeridi'nde açlık nedeniyle ölümler artıyor.
Yerel ve uluslararası çevreler İsrail'in "açlığı ve susuzluğu silah olarak" kullandığını belirtiyor.
Sivil altyapıyı da tahrip ederek Gazze'nin yüzde 88'ini yıkan İsrail ordusu, sürgün emirleriyle yerinden ettiği Filistinlileri sık sık barındıkları bölgelerde hedef alıyor.
Nüfusu yaklaşık 2,3 milyon olan Gazze'de İsrail saldırıları ve sürgün emirleriyle yerinden edilenlerin sayısının 2 milyona ulaştığı, çok sayıda kişinin defalarca yerinden edildiği belirtiliyor.
Temel malzemelerden yoksun bir şekilde yerinden edilen Filistinliler, derme çatma çadırlarda veya aşırı kalabalıklar içinde hijyen malzemelerinin eksikliğinde lavaboların bile yetersiz olduğu, bulaşıcı hastalıkların yayıldığı okullarda hayatta kalmaya çalışıyor.
İsrail ordusu ise günlük düzenlediği saldırılarla yerinden edilenlerin çadırları ve barındığı sivil noktaları bombalıyor.
UNRWA: İsrail'in Gazze'de Filistinlilere havadan yardım atma planı açlığı engellemeyecek...
Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA)'nın X hesabından yapılan açıklamada, "Gazze Şeridi'ne sınırdan yüzlerce kamyon geçirebilecekken neden hava yoluyla yardım gönderelim ki?" ifadelerine yer verildi.
Hava yoluyla yardım göndermenin Gazze'de derinleşen açlığı tersine çevirmeyeceği vurgulanan açıklamada, İsrail'in ablukası nedeniyle Gazze'de ortaya çıkan açlık felaketine karşı 6 bin tıra eşdeğer insani yardımın Tel Aviv yönetiminden yeşil ışık beklediği belirtildi.
New York Times'a konuşan UNRWA İletişim Direktörü Juliette Touma'nın "Karadan yardım sağlama çok daha kolay, daha etkili, daha hızlı ve daha ucuz." ifadelerine yer verildi.
UNRWA, İsrail'in uyguladığı ablukanın kaldırılması, tüm sınır kapılarının açılması ve ihtiyaç sahipleri için yardımlara güvenli ulaşım ve onurlu erişim sağlanması çağrısı yaptı.
Hamas: İsrail’in havadan yardım şovu, soykırımı gizleme çabasıdır...
Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, "Gıda ve ilacın ulaştırılması ile insani yardımların Gazze’deki halkımıza acilen ulaşması, dayatılan insani felaketi durdurmak için doğal bir haktır." ifadelerine yer verildi.
Açıklamada, İsrail’in sınırlı miktarda yardımı Gazze’nin bazı bölgelerine havadan indirmesinin "şov ve aldatıcı bir adım" olduğu belirtilerek, bunun "işgalin dünya kamuoyu önünde imajını aklama girişimi" ve "Filistin halkının ablukanın kaldırılması yönündeki haklarının üstünü örtme çabası" olduğu vurgulandı.
Bu adımın, "savaş suçlusu (İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu hükümetinin yönettiği Filistinlileri aç bırakma politikasını perdelemeye çalıştığı" vurgulanarak şunlara yer verildi:
"İşgalci İsrail’in, havadan yardım bırakma planı ve sözde 'insani koridorları' kontrol etme çabaları, aç bırakma politikasını sona erdirmek değil, onu yönetmek ve sahada bombalar ve açlık eşliğinde zorla dayatılan bir gerçeklik oluşturmak anlamına geliyor. Bu planlar, sivillerin hayatını tehlikeye atıyor, onurlarını aşağılıyor, onlara kapsamlı koruma ve yardım sunmak yerine zulüm getiriyor."
Hamas açıklamada, Gazze’deki aç bırakma suçunun sona ermesi için saldırıların durdurulması, ablukanın kaldırılması ve insani yardımların BM denetiminde güvenli şekilde ulaştırılması gerektiğini belirterek, "Savaş suçlusu Netanyahu hükümetinin yardımları kontrol altına alarak açlığı yönetmeye dönük gayriinsani mekanizmalar oluşturma adımları, aralarında çocukların da olduğu binden fazla kişinin ölümüne ve yaklaşık 6 bin sivilin yaralanmasına neden oldu." bilgisine yer verildi.
Açıklamada, "Ablukanın kaldırılması, canice aç bırakma ve soykırım suçlarının durdurulması için uluslararası ve halklar düzeyinde baskının sürdürülmesi hayati önem taşımaktadır. Faşist işgal hükümetinin aldatıcı propagandasına kanılmamalıdır." denildi.
İsrail ordusu, uyguladığı ablukayla insanlık felaketine yol açtığı ve açlıktan ölümlere neden olduğu Gazze Şeridi'nde, uluslararası baskı nedeniyle insani yardım girişi için bazı adımlar atacağını öne sürmüştü.