BRÜKSEL
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Brüksel temasları çerçevesinde, Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun Ulaştırmadan Sorumlu Üyesi Violeta Bulc’la birlikte Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ulaştırma Diyaloğu Toplantısı'na katılması ve AB Komisyonu Çevre, Denizcilik ve Balıkçılıktan Sorumlu Üyesi Karmenu Vella ile görüşmesinin ardından Türkiye’nin AB Daimi Temsilciliği'nde basın toplantısı düzenledi.
Türkiye Avrupa Birliği Yüksek Düzeyli Ulaştırma Diyaloğu toplantısının Avrupa Birliği'yle ilişkileri geliştirme açısından oldukça verimli geçtiğini söyleyen Arslan, "Toplantıda Avrupa Birliği ile ilişkilerimizi geliştirmenin yanı sıra var olan taleplerimizi ve mevcut sorunlarımızı da masaya yatırma şansı yakaladık." diye konuştu.
Arslan, bugün yeniden ivme kazandırılan Yüksek Düzeyli Ulaştırma Diyaloğu mekanizması kapsamında gerçekleştirecek düzenli toplantılar sayesinde yakın gelecekte bu sorunların da çözüleceğini umduğunu belirterek, "Bugün, Avrupa Birliği üyelik süreciyle ilgili özellikle müzakere sürecinde taahhütlerini yerine getirmelerini ve siyasi sebeplerle teknik süreçleri akamete uğratmamaları gerektiğini özellikle vurgulamış olduk." ifadelerini kullandı.
Gümrük Birliği'ne aykırı vergi ve ücretlerÖzellikle Avrupa Birliği ülkelerinin Türkiye taşıyıcılarına uyguladığı kotalar ve bunlardan doğan sorunlara değindiklerini vurgulayan Arslan, "Bazı Avrupa Birliği üyesi devletlerin Türk karayolu taşıyıcılarına uyguladığı Gümrük Birliği'ne aykırı vergi ve ücret uygulamalarından duyduğumuz rahatsızlığı özellikle Bulc nezdinde gündeme getirme şansı yakaladık." diye konuştu.
Kapıkule'ye kadar hızlı trenMarmaray projesinin Türkiye için önemli olduğunu, denizin altından kıtaları demiryoluyla birleştirdiğini, onun daha anlamlı hale gelebilmesi adına Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesinin de Türkiye sonrası Orta Asya'ya giden demiryolunu kesintisiz hale getirdiğini ifade eden Arslan, şunları söyledi:
"Biz artık İstanbul'a kadar gelen Yüksek Hızlı Tren'in Kapıkule'ye kadar hızlı tren olarak devam etmesi çerçevesinde proje yapmıştık ve Avrupa Birliği ile IPA fonları kapsamında bunun yapılması konusunda gerekli görüşmeleri yaptık. Süreçler şu an devam ediyor. Yarın 28 Kasım'da müşavirliği ile ilgili ihale yapılacak. Çünkü, IPA kapsamdaki projelerde önce müşavirinizi belirlemeniz gerekiyor. Hemen devamında da arkadaşlar gerekli müzakereleri yapıyorlar. Yaklaşık iki ay içerisinde yapım ihalesine çıkmayı öngörüyoruz. Beklentimiz o ki IPA fonları kapsamındaki süreçleri tamamladığımızda biz önümüzdeki yılın ikinci yarısında fiilen inşaata başlamış olmayı hedefliyoruz."