MESLEK LİSELERİNE SANAYİ DESTEĞİ

ÇOK OKUNAN HABERLER
MESLEK LİSELERİNE SANAYİ DESTEĞİ

Sanayi sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman ihtiyacını karşılamayı amaçlayan ‘Okul Sanayi İşbirliği İstanbul Modeli’ projesi düzenlenen protokol töreniyle hayata geçti. Projeyle beraber mesleki ve teknik eğitim liseleri sanayi desteğini arkasına alacak.

Sanayi sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman ihtiyacını karşılamayı amaçlayan ‘Okul Sanayi İşbirliği İstanbul Modeli’ projesi düzenlenen protokol töreniyle hayata geçti. Projeyle beraber mesleki ve teknik eğitim liseleri sanayi desteğini arkasına alacak. 

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü Mesleki Eğitim Bölümü tarafından geliştirilen ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), İstanbul Sanayi Odası (ISO) ve İŞKUR arasında ‘Okul Sanayi İşbirliği İstanbul Modeli’ protokolü imzalandı. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ahmet Erdem, Eski Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız ve Müdür Yardımcısı Serkan Gür’ün katılımıyla gerçekleşen tören de mesleki ve teknik eğitimin önemine vurgu yapıldı.

“MESLEKİ EĞİTİMİN ÖNEMİ TARTIŞILMAZ”

Günümüzde mesleki eğitimin öneminin tartışılmaz bir noktada olduğunu söyleyen Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, “Sanayi kuruluşlarımızın, mesleki eğitime doğrudan katılması bizim için gerçekten çok önemli. Ülkemizdeki sanayi kuruluşlarının sahip olduğu tecrübeler ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın mesleki eğitimdeki tecrübelerinin insan kaynağı noktasında buluşmasıyla önemli neticeler elde edeceğiz” diye konuştu.

ARA DEĞİL ANA ELEMAN

Mesleki ve teknik eğitimden mezun olan öğrenciler için ‘ara eleman’ tabirini kullanmadıklarını belirten Nabi Avcı, “Biz artık mesleki eğitimden mezun olan öğrencilerimiz için ‘ara eleman’ tabirini kullanmıyoruz. Çünkü mesleki eğitimden geçen gençlerimiz ülke kalkınmasında ara değil ana rol üstleniyorlar. Bu açıdan da protokolü çok önemli buluyoruz. İşbirliği sonunda sanayi kuruluşlarında üretim gücü ile eğitim tecrübesi birleşerek karşılıklı akış içinde yeni eğitim imkanları ortaya çıkacak ve bu model çok başarılı olacak” dedi.

Konuşmasına şehit haberlerinden duyduğu üzüntüyü dile getirerek başlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ahmet Erdem, “Bölücü ve kanlı terör örgütünü hain pusuları hepimizi derinden üzmektedir. Kahraman polislerimize ve askerlerimize Cenab-ı Allah’tan rahmet niyaz ediyor, ailelerine, yakınlarına ve milletimize sabır diliyorum” dedi.

İŞSİZLİK YÜZDE 5, İSTİHDAM YÜZDE 55

Ulusal istihdam stratejisi hakkında bilgi veren Erdem, “2023 yılında işsizlik oranını yüzde 5’e düşürmeyi, istihdam oranını da yüzde 55’e çıkarmayı amaçlıyoruz. Kayıt dışı istihdamı ise yüzde 15’e çekeceğiz” diye konuştu.

Okul-Sanayi İşbirliği Projesi’nin İŞKUR’un katılımıyla daha sağlam ve uygulamaya dönük bir projeye dönüşeceğini söyleyen Bakan Erdem, “Ülkelerin ekonomik kalkınmayı gerçekleştirebilmeleri için güçlü ve nitelikli insan gücüne sahip olmaları gerekmektedir. Bunun da en önemli ölçütü yetişmiş nitelikli insan gücüdür. Eğitimin tüm aşamalarında işgücü piyasasının ihtiyaçlarının göz önünde bulundurulması gerekmektedir. 

Uzun yıllar yaşadığımız nitelikli eleman sorunumuzun çözümü için okul sanayi işbirliği modelini hayata geçiriyoruz. Okul-Sanayi İşbirliği İstanbul Modeli projesi insan kaynaklarına dayalı gereksinimlerin giderilmesini sağlayacaktır. Bu proje geniş katılımlı bir çalışmayı gerekli kılmaktadır. İŞKUR’un katılımıyla ise daha sağlam ve uygulamaya dönük bir projeye dönüşecektir” diye konuştu.

“BÜYÜK BİR EMEĞİN ÜRÜNÜ” 

Okul-Sanayi işbirliği projesinin çok büyük bir emeğin ürünü olduğunu belirten ISO Başkanı Erdal Bahçıvan, “Türkiye’nin en büyük ve en köklü sanayi odası olan İstanbul Sanayi Odası diğer kurumlardan farklı olarak eğitime özel bir ilgi gösteriyor. Eğitim bağlamında nitelikli iş gücü en önemli başlıklarımız arasında yer alıyor ve çalışmalarımızı bu yönde sürdürüyoruz. Bu kapsamda işbirliğine ayrı bir önem vererek hem Milli Eğitim hem de Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıklarımızla çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Çok önemli ve kıymetli bir projeyi kıymetli paydaşlarımızla beraber uygulama safhasına getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bizler için son derece önemli olan projemiz çok büyük emeğin ve çabanın ürünü” diye konuştu.

ÜÇ ANA EKSEN

Proje kapsamında teknolojik işbirliği, deneyim paylaşımı ve istihdam odaklı birliği olmak üzere üç alanı eksene aldıklarını belirten İstanbul İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Serkan Gür, “Amacımız İstanbul ilindeki mesleki ve teknik eğitim okullarının eğitsel, sosyal ve ekonomik gereksinimlerini karşılamak. Okul-Sanayi İşbirliği Projesi kapsamında teknolojik işbirliği, deneyim paylaşımı ve istihdam odaklı işbirliği olmak üzere üç alanı eksene aldık. Milli eğitim bakanımızın son dönemde mesleki ve teknik eğitimle ilgili açıklamaları, mesleki ve teknik eğitim camiasını son derece memnun etmektedir. Sanayi odasının da böyle bir konuya sahip çıkması da bundan sonraki eşleştirmelerimiz açısından son derece önemlidir” dedi.

“SANAYİNİN BEL KEMİĞİ”

Mesleki ve teknik eğitimden mezun olan öğrencilerin sanayinin bel kemiğini oluşturduğunu belirten Serkan Gür, “Meslek ve teknik eğitim camiası olarak ara eleman kavramını kullanmıyoruz. Çünkü yetiştirdiğimiz öğrenciler, işgücünü nitelikli insan gücünü temsil ediyorlar ve ana eleman olarak işletmenin bel kemiğini oluşturuyorlar. Meslek liselerimizin yetiştirdiği elemanlar olmadığında sanayi gerekli ekonomik kalkınmaya ulaşamayacağından öğrencilerimizi sanayinin ana elemanı olarak görüyoruz” diye konuştu.

dikgazete.com
ÇOK OKUNAN HABERLER