Officio Genel Müdürü Murat Sayın: Türk üreticiler Rusya’ya mobilya ihracatını daha da artıracaktır -Fuad Safarov, Moskova'dan bildiriyor-

ÇOK OKUNAN HABERLER
Officio Genel Müdürü Murat Sayın: Türk üreticiler Rusya’ya mobilya ihracatını daha da artıracaktır -Fuad Safarov, Moskova'dan bildiriyor-

Rusya’ya artan mobilya ihracatını dikGAZETE’ye değerlendiren Türk ofis mobilya şirketi Officio Genel Müdürü Murat Sayın, Türk üreticilerin Rusya’ya mobilya ihracatını daha da artıracağını söyledi

MOSKOVA - ÖZEL

Türk mobilyasının 2022'nin ilk altı ayında Rusya'ya ihracatı yüzde 88,1 artarak 65 milyon dolara ulaştı. Rusya'da yaklaşık 5 yıldır faaliyet gösteren Türk ofis mobilya şirketi Officio Genel Müdürü Murat Sayın, konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

dikGAZETE'ye konuşan Türk işadamı Murat Sayın, Türkiye'den Rusya’ya mobilya ihracatı geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 88 arttığına işaret ederek, burada bir kaç faktörün olduğunu vurguladı. 

Murat Sayın, "Bunda yaptırımların elbette büyük etkisi var ancak tek etken olarak ele almak da bizi yanıltabilir. Önceki yıllarda pek çok Türk mobilya firması, Belarus’taki partnerleri kanalıyla da Rusya pazarına ürün sunuyorlardı ancak şimdi lojistik açısından doğrudan Rus firmalara sevk, Belarus üzerinden sevke göre daha makul olduğu için rakamlar Rusya tarafına ihracatta artış gösterdi" dedi. 

SEVİNDİRİCİ VE UMUT VERİCİ...

"Ayrıca bu sene pazarda pandemi etkisi kayboldu" diyen Sayın, değerlendirmelerine şöyle devam etti:

"Bunlar yaptırımlar dışındaki etkenler. Yaptırımlar konusunda, Rusya’daki ev mobilya sektöründe büyük oyunculardan IKEA artık pazarda yok, pek çok üst segment Avrupalı üretici de pazardan çekildi, dolayısıyla pazar payının artışı her ne sebeple olursa olsun sevindirici ve umut verici. Umuyorum ve görüyorum ki Türk üreticiler Rusya’ya mobilya ihracatını daha da artıracaktır." 

PİYASADA NISBİ BİR DURGUNLUK VAR, AMA...

Genel olarak Rusya'daki mobilya sektörünü de değerlendiren Türk işadamı Sayın, "Ofis mobilyası piyasası, dünyanın neresinde olursa olsun bir ekonomideki genel gidişatı en güzel analiz edebilen sektörlerden biri olmakta. Yeni firmaların kurulması, istihdamın artması, doğrudan ofis mobilyasi sektörünü olumlu etkiler. Şu anda Rusya genelinde ofis mobilyası sektöründe pandemi etkisi sona ermiş olsa da nisbi bir durgunluk var ancak dönemsel olduğu bilindiği için bir sorun yaratmıyor. Ev mobilyası için de benzer bir tahlil yapılabilir, orada da konut sektöründeki gelişmeler ile bir ilişki söz konusu. Dikkatle takip ediyoruz" dedi. 

TÜRK ÜRETİCİLER, RUSYA'DA BOŞALAN BÖLÜMLERİ DOLDURABİLİR...

Türk mobilya sektörü açısından Rusya pazarına yönelik beklentilere de değinen Sayın, şöyle konuştu:

"Şu anda Türk mobilyacılar için kendini ispat dönemi. Aktif kontratlarını ortada bırakıp, piyasadan çekilen batılı üreticilerin yerine sözüne güvenilir, kaliteyi ön planda tutan Türk üreticiler, pazarda boşalan bölümleri doldurabilirler.

Türk ev mobilya sektöründe ihracat yapan firmaların bu konuda bir değişim, başkalaşım geçirmesi şart zira bugüne kadar genelde ortadoğu pazarına ihracat yapan üreticiler için Rusya’yı hedeflemek, tamamen yeni bir tasarım ve yeni bir üretim biçimi geliştirmeyi gerektiriyor.

Mobilya, sadece birleştirilmiş ahşap, metal, kumaş parçalarından oluşmaz, işin içinde moda, tasarım ve yaşam tarzlarına hitap edebilecek ürün geliştirmeleri de girer.

Pazarı buna göre analiz etmeleri, ürün geliştirmeden dökümantasyona kadar tüm aşamaları bu pazara göre yeniden ele almaları şart".

KIŞ GELMEDEN LOJİSTİK ALANINDA ACİLEN ÇÖZÜMLER BULUNMALI

Türk-Rus ticari ekonomik ilişkilerine de değinen Sayın, şunları ifade etti:

"Biz binlerce yıldır komşuyuz. Ülkelerimiz arasında zaman zaman siyasi iniş çıkışlar yaşansa da Türkiye Rusya’sız, Rusya da Türkiye’siz yapamaz. Özellikle ticari ilişkiler, bu ülkelerin tarihleri kadar eski.

Şu aşamada her sektörden firma için Rusya’da alan açılmış durumda, sayısız fırsat var ancak diğer yandan yaptırımların getirdiği sorunlar da var.

Şimdi Türkiye’nin acilen bu mevcut duruma finans sektörü ve lojistik açısından uyum sağlaması, çözümler üretmesi gerekiyor.

Çok fazla detaya girmek istemiyorum ama özellikle finans sektörünün, Rusya ile ticareti kolaylaştırılması için formüller üretmesi büyük aciliyete sahip.

Lojistikte de kış gelmeden, özellikle karayolu taşımacılığı için kışın kullanılamayan Gürcistan rotası yerine şimdiden çözümler bulunması şart".

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

ÇOK OKUNAN HABERLER