Otizm Nedir, Belirtileri Nasıldır ve Tedavisi Nasıl Yapılır!

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...
ÇOK OKUNAN HABERLER
Otizm Nedir, Belirtileri Nasıldır ve Tedavisi Nasıl Yapılır!

Otizm Nedir, Belirtileri Nasıldır ve Tedavisi Nasıl Yapılır!

Her geçen gün sayısı gitgide artan otizm vakaları, oldukça can sıkıcı olabiliyor. Ancak, otizm diğer birçok psikolojik rahatsızlık ile de karıştırılabilmekte. Sizler için hazırladığımız bu makalede otizm nedir, otizmin belirtileri nelerdir ve otizmin tedavisi nasıl yapılır sorularına yanıt bulduk.

Otizm Nedir?

Otizm, nörolojik bir bozukluk olarak kabul edilen ve sosyal iletişim, etkileşim ve tekrarlayıcı davranışlarda belirgin zorluklarla karakterize edilen bir durumdur. Otizm, çocuklarda genellikle ilk 3 yaşta belirtiler gösterir ve yaşam boyu devam edebilir.

Otizm, ayrıca Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) olarak da adlandırılır ve belirtilerinde farklılık gösteren bir dizi alt tipi vardır. Bu alt tipler arasında Asperger Sendromu ve Atipik Otizm de yer alır.

  • Otizm, birçok yanlış inanışa neden olabilen bir durumdur. Bunlardan bazıları şunlardır:
  • Otizm, bir kişinin zekasını ya da yeteneklerini belirlemez.
  • Otizm, bir kişinin tercih ettiği bir davranış değildir ve kişinin kontrolü dışında oluşur.
  • Otizm, aile ortamı veya ebeveyn tutumlarından kaynaklanmaz.
  • Otizm, bulaşıcı bir hastalık değildir.

Otizm, çocukların gelişiminde önemli bir faktördür ve erken teşhis ve müdahale, çocukların potansiyellerini maksimize etmelerine yardımcı olabilir. Otizm hakkında doğru bilgi edinmek, bu durumda olan kişilere destek olmak ve farkındalığı artırmak açısından önemlidir.

Otizmin Varlığına İşaret Eden Bulgular Nelerdir? En Yaygın Görülen Otizm Belirtileri Hangileri?

  • Tekrarlayan vücut hareketleri (örneğin sallanma, çırpma, eğirme, ileri geri koşma)
  • Nesnelerle tekrarlayan hareketler (örneğin çıkrıklar, sallama çubukları, çevirme kolları)
  • Işıklara veya dönen nesnelere bakmak
  • Ritüel davranışlar (ör. nesneleri sıraya koymak, nesnelere belirli bir sırayla art arda dokunmak)
  • Değişmeyen rutin / değişime direnç ihtiyacı (örneğin aynı günlük program, yemek menüsü, kıyafetler, okula giden rota)
  • Sırayla sohbet etmek
  • Kişisel alanın ölçülmesi ( mesafe koyma isteği)
  • Algısal problemler ( anlatılmak istenenleri algılayamama, espri- gerçeklik ilişkisi kuramama vb.)
  • Birtakım duyusal problemler (seslere, ışıklara, dokunuşa, tatlara, kokulara, acıya ve diğer uyaranlara karşı aşırı veya az duyarlılık göstermek)

Otizm Nasıl Tedavi Edilir?

Şu anda otizm spektrum bozukluğu (ASD) için standart bir tedavi yoktur.

Otizm tedavileri, çeşitli terapiler, ilaçlar ve eğitim programları gibi çeşitli yöntemlerden oluşur. Otizmli birçok kişi, teşhis edildiğinde kaç yaşında olursa olsun tedaviden yararlanır. Her yaştan, her yetenek seviyesindeki insanlar, iyi tasarlanmış otizm tedavilerinden sonra genellikle iyileşirler.

  1. Davranış yönetimi terapisi
  2. Bilişsel davranışçı terapi
  3. Erken müdahale
  4. Eğitim ve okul temelli terapiler
  5. Ortak dikkat terapisi
  6. İlaç tedavisi
  7. Beslenme tedavisi
  8. Mesleki terapi
  9. Ebeveyn odaklı tedavi
  10. Fizyoterapi
  11. Sosyal beceri eğitimi
  12. Konuşma-dil terapisi

Davranışsal Terapi: Bu terapi, otizm spektrum bozukluğu olan çocukların sosyal, iletişimsel ve öğrenme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak için kullanılır.

Konuşma ve Dil Terapisi: Bu terapi, otizm spektrum bozukluğu olan çocukların konuşma ve dil becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur.

Ergoterapi: Bu terapi, otizm spektrum bozukluğu olan çocukların günlük yaşam aktivitelerinde bağımsızlıklarını artırmalarına yardımcı olur.

İlaç Tedavisi: Otizm tedavisinde kullanılan ilaçlar, özellikle çocuklarda davranış problemlerini hafifletmek için kullanılabilir.

Diyet Değişiklikleri: Bazı çalışmalar, özellikle gluten ve kazein içeren yiyeceklerin çıkarılmasının, otizm spektrum bozukluğu olan çocukların davranışlarında iyileşme sağlayabileceğini göstermektedir.

Aile Terapisi: Otizm spektrum bozukluğu olan çocukların aileleri için terapi, aile üyelerinin çocuklarına nasıl yardımcı olacaklarını öğrenmelerine ve çocuklarıyla iletişim kurmalarına yardımcı olabilir.

Otizm tedavisi, herkes için farklıdır ve tedavi planı, kişinin özel ihtiyaçlarına ve semptomlarına göre özelleştirilir. Çocuklar için en etkili tedavi, erken teşhis ve erken müdahale ile başlayan ve birden fazla terapinin kombinasyonundan oluşan bireysel bir tedavi planıdır.

Neurosound yüksek frekanslı ses modülasyonu yoluyla nöral sistemi işleyen, işitsel algı geliştirme sistemidir. Ancak Neurosound sistemi sadece işitsel algı geliştirme sisteminden ibaret değildir. Duyusal, bilişsel, duygusal ve akademik gelişimi destekleyen on ayrı programın hepsinin NEUROSOUND markası adı altında birleştirilmiş uygulamalarıdır.

-Tanıtım haber-

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...
ÇOK OKUNAN HABERLER