Prof. Dr. Hasan Oktay: Türkiye ve Rusya bazı görüş ayrılıklarına rağmen diyalogunu sürdürüyor

ÇOK OKUNAN HABERLER
Prof. Dr. Hasan Oktay: Türkiye ve Rusya bazı görüş ayrılıklarına rağmen diyalogunu sürdürüyor

Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (KAFKASSAM) Başkanı Prof. Dr. Hasan Oktay, dikGAZETE için yaptığı değerlendirmede, Türkiye ve Rusya arasında bazı görüş ayrılıkları olmasına rağmen diyalogun sürdüğüne işaret etti

MOSKOVA, ANKARA - ÖZEL

Ankara merkezli Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (KAFKASSAM) Başkanı Prof. Dr. Hasan Oktay, Türk-Rus ilişkilerini dikGAZETE için değerlendirdi.

İkili ilişkilerin kendine özgü bir gelişim içinde olduğunu vurgulayan Türk akademisyen Prof. Dr. Oktay, "Dikkat ederseniz Soğuk Savaş döneminde bile Türkiye, NATO üyesi olmasına rağmen ikili ekonomik ilişkiler devam etmişti. Sovyet mühendisler, Türkiye'de dev sanayi işletmeleri inşa etmişti. Karşılıklı üst düzey ziyaretler gerçekleştirilmişti" dedi.

PUTİN VE ERDOĞAN'LA TÜM ALANLARDA İLİŞKİLER GELİŞTİ...

Soğuk Savaş sonrası Türk-Rus ilişkilerin giderek arttığına işaret eden Prof. Dr. Oktay, "Elbette siyasi ilişkiler, arzu edilen şekilde gelişmese de ekonomik ticari ilişkilerin arttığını söyleyebiliriz. 2000 yılında Sayın Vladimir Putin'in ve daha sonra Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın iktidara gelmesiyle tüm alanlarda ilişkiler giderek artmaya başladı. Şunu da önemle vurgulamak lazım; Yaklaşık 500 yıllık Türk-Rus ilişkilerinde Türkiye'yi resmi olarak ilk kez ziyaret eden Rus lider Putin oldu. 2004 yılında Putin'in Ankara ziyareti öncesi, 500 yılda hiç bir Rus Çarı, Sovyet Genseki (Komünist Partisi Genel Sekreteri) ve Rusya Devlet Başkanı, Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştirmedi" diye konuştu.

ÖNEMLİ OLAN DİYALOĞUN DEVAM ETMESİ...

İki ülke arasında bazı görüş ayrılıklarının olduğunu da kaydeden Prof. Dr. Oktay, şunları ifade etti:

"Bu ikili ilişkilerde normal. Önemli olan Ankara ve Moskova'nın farklı görüşlere rağmen masaya oturarak diyalogunu devam ettirmesi. Böylece bir çözüm yolunu bulmaya çalışıyor her iki ülke. 

Zaten Rus siyasi uzmanları, siyaset bilimcileri de iki ülke arasındaki böyle bir diyalogun önemini sık sık vurgulamakta. Onların görüşlerine göre, Batı'nın oyununa gelmeyen Türkiye Moskova ile irtibatını koparmıyor ve kendi ulusal çıkarını koruyor."

RUSYA, TÜRKİYE'NİN TAVRINI İYİ DEĞERLENDİRMELİ!..

Prof. Dr. Oktay, Madrid'deki NATO zirvesinde Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç’in İttifak'a üyeliğine yeşil ışık yakması ile ilgili gelişmeleri de şöyle değerlendirdi:

"Türkiye Rusya’nın hassasiyetlerini gözetmekte. Rusya’dan da bir çok konuda aynı hassasiyeti beklemektedir. 

AB ve NATO, Rusya’yı Ukrayna’da savaşı uzatarak yıpratıp dünyanın gözünde itibar kaybettirmeye çalışırken Türkiye’nin başta yaptırımlara katılmaması olmak üzere Boğazları da Rusya’ya kapatmadı.

Ve böylece Rusya’ya bir anlamda destek olurken Rusya'nın da Türkiye’nin bu tavrını iyi değerlendirip, İstanbul’da kurulan barış masasını aktifleştirmesi gerekiyor".

UKRAYNA KRİZİ, RUSYA'YI TASFİYE OPERASYONU...

"Türkiye bir batı bloku ülkesi olarak bütün risk ve tehlikeye rağmen elinden geleni fazlası ile yapmakta" diyen Türk akademisyen Oktay, "Rusya da Türkiye’ye karşı yapması gerekenleri Suriye, Libya ve Güney Kafkasya konularında daha anlayışlı olmalıdır. Ukrayna krizi Rusya’yı kademeli olarak tasfiye etme operasyonu olmakta.  Rusya bu süreçte Türkiye’nin tutumunu çok iyi anlamalıdır" dedi.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

ÇOK OKUNAN HABERLER