Rakamlarla Üçüncü Havalimanı

ÇOK OKUNAN HABERLER
Rakamlarla Üçüncü Havalimanı

İga ceo'su yusuf akçayoğlu, üçüncü havalimanı ve inşaatı ile ilgili rakamları paylaştı. ü

Üçüncü havalimanının dünyanın en büyük havalimanı olacağını belirten Akçayoğlu, "Projenin tamamı bitiğinde 200 milyon yolcuya hizmet verilecek. İnşaatta, günde 1 milyon 400 bin metre küp toprak hareketi oluyor bunun bir örneği yok ve bir dünya rekoru denilebilir" dedi.

Cengiz-Mapa-Limak-Kolin-Kalyon konsorsiyumu tarafından kurulan icracı ve imtiyaz sahibi şirket İGA (İstanbul Grand Airport) Havalimanı İşletmesi AŞ'den Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı, İGA Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Özdemir, İGA İcra Kurulu Üyesi Mehmet Kalyoncu ve İGA CEO’su Yusuf Akçayoğlu’nun düzenlediği basın toplantısında rakamlarla hem proje hem inşaat ile ilgili bilgiler verildi.

Toplam 76.5 milyon metrekare alana inşa edilecek olan 3. havalimanının tamamı 4 etapta inşa edilecek. 42 ayda tamamlanması planlanan havalimanın 1. Etap’ında, yıllık 90 milyon yolcu kapasiteli bir adet ana yolcu terminal binası, ana hava trafik kontrol kulesi, 6 metre genişliğinde Airbus A380 tipi uçakların inebileceği donanımda 2 adet Kuzey-Güney doğrultusunda bağımsız pist ve ilgili taksi yolları,114’ü ana terminale bağlı olmak üzere toplam 311 park alanı, aralarında hangar, kargo-antrepo, yer hizmetleri gibi gerekli tüm havaalanı destek tesisleri ile 18 bin araç kapasiteli katlı otopark olacak.

İGA CEO'su Yusuf Akçayoğlu, Türkiye'den 3 saatlik uçuşta dünya havacılık sektörünün yüzde 40'ına hakim olunduğunu belirterek, Hindistan ve Uzak Doğu'dan uçacak insanların İstanbul'dan yapacağı aktarmanın biletin ucuzlamasını sağlayacağını belirterek, İstanbul 3 kıtaya hakim doğal hab olduğunu söyledi. Akçanoğlu, üçüncü havalimanı inşaatının çok hızlı devam ettiğini belirterek kendisinin de zaman zaman şantiyede kaldığını ve çalışmaları yakından takip etmek için proje alanında kalabileceği bir odasının bulunduğunu belirtti.

Akçayoğlu şunları söyledi: "Yeni Havalimanı'nın alan olarak dünyanın en büyük havalimanı olacak.
Proje alanı toplamı 76,5 milyon metrekare.

Yeni havalimanının ilk etabının Atatürk Havalimanı'nın 3 katı büyüklüğünde olacak.

İlk açılışta 90 bin yolcu kapasiteli olacak. Projenin tamamı bitiğinde 200 milyon yolcuya hizmet verilecek.
Günlük toplam uçak hareket kapasitesi 3 bin 500 olacak.

Ana terminal binası inşaat alanı 1.3 milyon metrekare.

Katlı otopark 700 bin metrekare ve 18 bin araç kapasiteli olacak.

Kapalı inşaat alanı toplamı 3.5 milyon metrekare bu Monaco'nun 1,7'sine yani yaklaşık olarak iki katına tekabül ediyor.

Terminal binasında 1 milyon metreküp beton kullanılacak bu Empire State Building'de kullanılanın 1,4 katı.
Terminal binasında 180 bin ton demir kullanıyor ki bununla 24 tane Eiffel Kulesi yapılabilir.

Terminal çatı alanı 450 bin metrekare bu alan İtalya'daki Colloseum'un 23 katı.
Terminalin cephe alanı 500 bin metrekare olacak.

Yıllık yolcu kapasitesi 1. Etap’ta yıllık 90 milyon kişi, nihai fazda ise yıllık 200 milyon kişi olacak.
350 destinasyona uçuş yapılacak.

Şu anda Türkiye'deki en büyük işçi çalışan şantiye burası. 10 bin 200 kişi çalışıyor.
2 bin civarında kamyon hizmet veriyor. Çalışmalar 24 saat geceli gündüzlü devam ediyor. Aynı anda bin 700 kamyonla beraber 300'e yakın iş makinesi çalışıyor.

Günde 1 milyon 400 bin metre küp toprak hareketi oluyor bunun bir örneği yok ve bir dünya rekoru denilebilir. İki günde bir Büyük Piramit inşasındaki kadar toprak hereketi yaşanıyor.
Projede çalışan araçlar günde 800 bin litre mazot yakıyor.

Havalimanı inşasında çalışan personelin aylık maaş gideri yaklaşık 6 milyon euro. Yeme, içme, ulaşım gibi maliyetler eklenince genel personel gideri 10 milyon euroya yükseliyor.

İşletmeye açıldığında İstanbul'un üçüncü havalimanı 100 bin kişiye yeni iş imkanı sağlayacak, dolaylı etkilerle 1,5 milyon kişiye gelir kaynağı olacak.

dikGAZETE.com
ÇOK OKUNAN HABERLER