KİGALİ
Ruanda'ya yerleşen Türkler, ülkenin konumu, güvenliği, temizliği, bankacılık ve finans sektöründeki gelişmişliğiyle Türk iş adamlarına büyük fırsatlar sunduğunu belirtiyor.
Uzun yıllar Batılı ülkelerin sömürdüğü, kanlı bir soykırımın yaşandığı Ruanda, bugün ekonomideki atılımlarıyla Afrika'da ticaret yapmak isteyen yabancı iş adamlarının dikkatini çekiyor.
Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Burundi, Tanzanya ve Uganda'yla komşu olan Ruanda, Türk yatırımcılara da ev sahipliği yapıyor.
İstanbullu iş adamı Sedat Öner de Ruanda'ya ticaret yapmak amacıyla gelenler arasında bulunuyor.
Öner, ülkeyle ilgili yatırım fırsatlarını değerlendirdi.
Ruanda'ya 2015'te ayak basar basmaz inşaat malzemeleri ve yapı kimyasalları üzerine kendi şirketini kurduğunu belirten Öner, ülkenin kıtadaki en güvenli ülkelerden biri olduğunu söyledi.
Öner, "Burada 24 saat her yere gidip gelebilirsiniz. Tehlike anlamında bir risk bulunmamakta. Ruanda halkı da yabancılara ciddi anlamda saygı duyuyor." dedi.
"Ciddi anlamda bir tüketim mevcut"
"Afrika ülkelerinin genelinde en büyük sıkıntı üretimin çok zayıf olması." diyen Öner, Türk iş adamlarını Ruanda'ya yatırım yapmaya davet etti.
Türkiye'deki ürünlerin rahatlıkla Ruanda'da da üretilebileceğine işaret eden Öner, "Ruanda'nın kesinlikle pazarı var. Türk girişimcilerin buraya gelmelerinde yarar var. Özellikle başta Orta Afrika olmak üzere bu kıtanın her yerine gelebilirler. Ciddi anlamda bir tüketim mevcut. Üretime çok açık ve insanlar bu anlamda yardımcı oluyorlar." diye konuştu.
Öner, Türkiye'den gelip Ruanda'ya yatırım yapacak girişimcilere her konuda yardıma hazır olduklarını ifade ederek Ruanda vizesinin internet üzerinden 3 günde alınabildiğini, alternatif olarak da komşu ülkeler Kenya ve Uganda üzerinden 100 dolar karşılığında 3 aylık vizeyle Ruanda'ya gelinebileceğini kaydetti.
"Türk müteahhitlik firmaları burayı görmeli"
Öner, Ruanda'nın dünyanın en kaliteli çay ve kahve üreticilerinden olduğunu belirterek "Türkiye'de kahve çok tüketiliyor. Ruanda'dan Türkiye'ye kahve ihracatı yapılabilir. Çünkü kalitesi üst düzeyde." ifadesini kullandı.
Ülkede inşaat sektörünün hızla büyüdüğüne işaret eden Öner, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ruanda'nın özellikle 2040 yılına bir hazırlığı var. Yollar ve binalar tamamen yenileniyor. Yüksek katlı binalarla ilgili çok ciddi çalışmalar var. Türkiye'de de çok ciddi müteahhitlik firmaları mevcut. Burayı kesinlikle görmeliler. Türk ürünleri Ruanda'da çok iyi ve Avrupa ile eş değer olarak biliniyor. Türk inşaat ürünlerine büyük bir talep ve ilgi mevcut. Özellikle Türk inşaat firmaları buraya geldiklerinde diğer ülkelere göre daha çok tercih edilmekte."
Öner, Ruanda'nın coğrafi konumu itibarıyla avantajlı bir ülke olduğuna ve komşu ülkelere karayoluyla 1 saatte ulaşıldığına dikkati çekerek Türk iş adamlarının burada üreteceği ürünleri rahatlıkla diğer Afrika ülkelerine pazarlayabileceğini bildirdi.
İş adamı Öner, konumu, güvenliği ve temizliğinin yanı sıra Ruanda'da bankacılık ve finans sektörünün de ileri seviyede olmasının burada yatırım yapacak girişimciler için avantaj teşkil ettiğini vurguladı.
"Ruanda Afrika'nın İsviçre'si"
Ruanda'nın ulusal havayolu şirketi RwandAir'da Yiyecek İçecek Servisi Müdürü olarak çalışan Antalyalı Hasan Çalık da 2010'dan bu yana Afrika'da yaşadığını söyledi.
Çalık, Ruanda'da yaşamaktan mutlu olduğunu belirterek "Ruanda, Afrika'nın İsviçre'si. Güvenlikle ilgili bir sıkıntı yok. Her taraf temiz. Ülkede naylon poşet kullanımı dahi yasak." ifadesini kullandı.
Ruanda'daki marketlerin raflarında Türk ürünlerinin bulunduğunu belirten Çalık, Türk iş adamlarına bu ülkeye gıda sektöründe yatırım yapmaları tavsiyesinde bulundu.
Çalık, konserve ve tavuk ürünleri işleme tesislerinin Ruanda'da ciddi bir ihtiyaç olduğunu vurgulayarak bu tür ürünleri Güney Afrika Cumhuriyeti'nden aldıklarını anlattı.