MOSKOVA - ÖZEL
Edremit Ticaret Odası, bölgenin zeytinyağının Rusya piyasasındaki ihracat potansiyelini araştırmak için Moskova'ya çıkarma yaptı.
Moskova merkezli Rus-Türk İşadamları Birliği (RTİB) ofisini de ziyaret eden Edremit Ticaret Odası heyeti, bu bağlamda yapılacak çalışma planlarını ele aldı.
RTİB Başkanı Naki Karaaslan, görüşmede Rusya piyasası ve ekonomisi ile ilgili kısa bilgilerde bulundu. Konuyla ilgili açıklama yapan RTİB Başkanı Karaaslan, "Edremit Ticaret Odası heyetinin Moskova ziyaretinin ana nedeni bölgenin zeytinyağı ürünlerinin Rusya piyasasında değerlendirilmesi ve olası sevkiyatların yapılabilmesi için planların yapılması. Bu yıl Avrupa'da, özellikle İspanya'da kuraklığın olması ve Rusya'ya yönelik Batı yaptırımlar, zeytinyağı sevkiyatını da ciddi etkiledi. Rusya bu bağlamda zeytinyağı için yeni arayış içinde. Türk zeytinyağının Rusya pazarında fazla yeri yok. Bu ürünlerin sevkiyatını artırmak için Edremit iş dünyası bu ziyareti gerçekleştirdi" dedi.
SEMERCİ: EDREMİT ZEYTİNYAĞINI RUSYA ÇOK SEVECEK..
Heyete başkanlık eden Edremit Ticaret Odası Meclis Başkanı ve zeytinyağı üreticisi Mehmet Hakkı Semerci de Moskova'da faydalı görüşmeler yaptıklarını anlattı. Edremit zeytinyağının çok kaliteli ve sağlık açısından faydalı ürün olduğunu vurgulayan Semerci, Rusya piyasasına büyük ilgi duyduklarını kaydetti. Semerci, "RTİB ofisinde sayın Başkan Naki Karaaslan ve diğer üye işadamları ile görüşerek faydalı bilgiler edindik. Moskova'da yaptığımız tüm bu görüşmeleri değerlendireceğiz. Kısa zaman içinde Edremit zeytinyağının Rusya piyasasına ihracatının başlatılması için bir plan belirleyeceğiz. Başarılı olacağımıza inanıyoruz. Rus dostlarımız Edremit zeytinyağlarını çok sevecekler" diye konuştu.
“TÜRKİYE, RUSYA’YA ZEYTİNYAĞI İHRACATINDA KİLİT ROL OYNAYABİLİR”
Bu arada, BusinesStat'ın 2022 yılında hazırladığı Rusya Zeytinyağı Pazarı Analizi'ne göre, Türkiye, Rusya'ya zeytinyağı ihracatında kilit rol oynayabilir.
Araştırmada, "Haziran 2022 itibariyle, Rusya'ya zeytinyağı ithalatına doğrudan bir yaptırım uygulanmadı, ancak perakende zincirleri, döviz işlemlerindeki komplikasyonlar ve dengesiz tedarik zincirleri nedeniyle ödeme ve teslimatta zorluklar bildiriyor. Bu bağlamda, bazı tedarikçiler, Rus ithalatçılarla işbirliği yapmayı reddetti. Avrupa ülkeleri tarafından en katı yaptırım senaryosunun getirilmesine bağlı olarak, Türkiye ve Tunus, Rusya'ya zeytinyağı ihracatında kilit rol oynayabilir" denildi.
"İTALYA VE İSPANYA'DAN GELEN TEDARİKLER AZALTILMAYA ÇALIŞILIYOR..."
Rusya'nın resmi gazetesi Rossiyskaya Gazeta'nın haberine göre, "yaptırımlar ortamında Rusya'da Türk zeytinyağı mağazalarda ortaya çıkmaya başladı."
Gazetenin araştırmasına göre, Rus ticaret ağları, alternatif zeytinyağı tedarikçileri arıyor.
Haberde, "Türk zeytinyağları, zaten mağaza raflarında yer almaya başladı. Perakendeciler, yükümlülüklerinden henüz vazgeçmemiş olsalar da, dost olmayan İspanya ve İtalya'dan gelen tedariklere olan bağımlılığı azaltmaya çalışıyorlar" denildi.