Sütün 'doğal gofret'e zahmetli yolculuğu

ÇOK OKUNAN HABERLER
Sütün 'doğal gofret'e zahmetli yolculuğu

Nevşehir'in Derinkuyu ilçesine bağlı Kaymaklı beldesinde, yöre halkının geleneksel yöntemlerle ürettiği ve "doğal gofret" olarak da adlandırılan kuru kaymak, lezzetiyle her yaş grubunun ilgisini çekiyor. - Anadolu Ajansı

NEVŞEHİR - BEHÇET ALKAN

Anadolu'nun geleneksel lezzetlerinden kuru kaymak, adını bu üründen alan Nevşehir'in Derinkuyu ilçesine bağlı Kaymaklı beldesinde zahmetli aşamalar sonrası hazırlandıktan sonra sofralara ulaşıyor.

Kaymaklı Belediyesi tarafından Türk Patent Enstitüsüne yapılan başvuru sonucu 6 Ocak 2010'da tescillenerek marka haline gelen kuru kaymak, lezzetiyle her yaş grubunun ilgisini çekiyor.

Yöre halkının geleneksel yöntemlerle ürettiği ve "doğal gofret" olarak adlandırdığı kuru kaymak hiçbir katkı maddesi kullanılmadan yüzde 100 sütten imal ediliyor.

Sabahın erken saatlerinde ineklerden sağılan süt, bağ çubuğu ve saman kullanılarak yakılan toprak tandırlarda kazanlarla kaynatılıyor. Bir tas yardımıyla bir-iki metre yüksekten köpürtülerek tepsiye dökülen süt, kor ateş üzerine konan tepside dinlenmeye bırakılıyor.

Ortalama 6 saat bekletilen tepsinin üzerinde biriken kaymak bıçak yardımıyla kesiliyor ve oklava yardımıyla yufka gibi katlanarak konulduğu kalburun üzerinde 4 gün süreyle kurumaya bırakılıyor. Zahmetli aşamaların ardından ortaya çıkan kuru kaymak, küçük dilimler halinde, üzerine bal dökülerek servis ediliyor.

Beldedeki düğün ve nişan merasimlerinin yanı sıra evlerde ağırlanan misafirlere çerezin yanında da ikram edilen "doğal gofret" olarak adlandırılan ürün, yöre halkı için geçim kaynağı da oluyor.

Yaklaşık 30 yıldır kuru kaymak yaptığını belirten Mihriban Şen, sütün sofraya kuru kaymak olarak gelinceye kadar geçen süreçteki meşakkatli işlemleri anlattı.

Günlerce emek verilen bir tepsi kuru kaymağın 30 liradan satışa sunulduğunu aktaran Şen, yaşanılan zahmete kıyasla ürünün fiyatının çok düşük olmasından yakındı.

Şen, "Tandırı yakıyoruz, sütü kaynatınca tepsiye döküyoruz. 6 saat dinlenince kaymağı tepsiden alıp kurumaya bırakıyoruz. Kuruduktan sonra üzerine şerbet veya bal döküp yiyoruz. Yapımı çok zor, zahmetli, tepsisi 30 liraya satılıyor. Ama bu zahmete göre fiyat düşük." şeklinde konuştu.

Beldede yaşayan Ersin Doğru da "İnsanlar artık tamamen doğal ürünlere yöneldi, kuru kaymak yüzde 100 sütten oluşuyor, başka hiçbir katkı maddesi yok. Biz doğal gofret olarak tanıtıyoruz bunu. Yapım aşaması çok zahmetli." dedi.

Doğru, beldedeki çocukların teknolojinin gelişmesiyle ortaya çıkan çeşitli abur cubur yerine "doğal gofret" olarak kuru kaymak tükettiğini kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
ÇOK OKUNAN HABERLER