MOSKOVA - ÖZEL
BusinesStat'ın 2022 yılında hazırladığı Rusya Zeytinyağı Pazarı Analizi'ne göre, Türkiye, Rusya'ya zeytinyağı ihracatında kilit rol oynayabilir.
Araştırmaya göre, Rusya'daki bu pazar sadece yabancı menşeli ürünlerden oluşuyor.
Ülkenin çoğu, Avrupa zeytini yetiştirmek için uygun doğal ve iklim koşullarına sahip değildir. Zeytinlerin raf ömrü kısa olduğu için işleme genellikle doğrudan meyvelerin yetiştirildiği yerde yapılır. Sonuç olarak, ülkede zeytinyağı üretimi yoktur. Çeşitlerinde zeytinyağı bulunan yağ ve katı yağ sektörünün en büyük yerli işletmeleri, sadece kendi markaları altında şişeleme veya fason üretim yapmaktadır.
BusinesStat hesaplamalarına göre, 2017-2021'de Rusya'ya zeytinyağı ithalatı %35,6 artarak 20,1'den 27,3 bin tona çıktı.
2017-2021'de İspanya ve İtalya, Rusya'ya en büyük zeytinyağı tedarikçileriydi. 2021 yılında İtalya'dan 12,2 bin ton ürün, yani toplam ithalatın yüzde 44,6'sı İspanya'dan ithal edildi - 11,7 bin ton (%43,0).
Araştırmada, "Haziran 2022 itibariyle, Rusya'ya zeytinyağı ithalatına doğrudan bir yaptırım uygulanmadı, ancak perakende zincirleri, döviz işlemlerindeki komplikasyonlar ve dengesiz tedarik zincirleri nedeniyle ödeme ve teslimatta zorluklar bildiriyor.
Bu bağlamda, bazı tedarikçiler Rus ithalatçılarla işbirliği yapmayı reddetti. Avrupa ülkeleri tarafından en katı yaptırım senaryosunun getirilmesine bağlı olarak, Türkiye ve Tunus, Rusya'ya zeytinyağı ihracatında kilit rol oynayabilir" denildi.